Jakt och Fiske

Älgstammen är i fritt fall

81 inlägg 12434 visningar 8 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Älgstammen är i fritt fall

Fredrik Reuter  
#788187 Det är i princip en älgstam i fritt fall i Norrland och stora delar av Svealand. Det säger Anders Nilsson, biträdande riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet till tidningen Svenskjakt. Uttalandet kommer efter att Jägareförbundet kommit med en prognos på avskjutningssiffror för 2022. Stämmer prognosen så har avskjutningen minskat med 40.000 älgar på tio år.

Nu ska siffrorna jämföras med Älgobs innan man drar några avgörande slutsatser.

Daniel Ligné som är Svenska Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent säger att anledningen till den minskade avskjutning ligger i att jägarna skjutit mycket älg de senaste åren. Säkert har jägarna varit tvingade och pressade av markägarna tror han.

Ligné säger vidare att betesskadorna på Sveriges ungskog inte minskat trots en hård avskjutning. Enligt honom finns inte denna relation utan nyare forskning visar istället att hur man föryngrar skog istället har större betydelse för skadebilden.

Här kan du läsa nyheten: https://svenskjakt.se/start/nyhet/avskj ... ritt-fall/



   TS
Jakt hos Bengtssons
Användarvisningsbild

Re: Älgstammen är i fritt fall

joran  
#788192 En orsak här i Västerbotten är att den mesta äldre skogen är kalhuggen nu. Det finns i princip bara planteringar och ungskog kvar, så vad ska älgen äta på?
Älgen åt mängder med blåbärsris långt in på vintern i den äldre skogen tidigare.
Men samtidigt är det ju ett medvetet val som bolagen gjort, och det är ju dom som bestämmer.
Men tråkigt att både älg och skog är borta 👎

Avatar Fallback

Re: Älgstammen är i fritt fall

alias  
#788194 Runt 60 000 skjutna älgar på nationell nivå. Det är ungefär samma nivå som under andra hälften av 1970-talet, med den skillnaden att vi nu har betydligt fler rådjur, dovvilt och kronvilt som ska dela på födoresurserna.

Jag befarar att det samlade betestrycket över tid, från överstora klövviltstammar sedan 1980-talet, har lett till en krympande födobas för dessa att dela på i dagsläget, vilket sannolikt skulle innebära att behovet finns av att sänka viltstammarna ytterligare för att ge betesbegärliga växter en chans till återhämtning.

Därtill har ju "förgraningen" av landskapet (pådriven till stor del av viltbetesproblematiken) under denna tid minskat födoresurserna i fältskiktet på de blandskogsavverkningar som återbeskogats med gran, vilket sannolikt ökat betestrycket på ff.a. tall i plant- & röjskogsstadierna.

Om älgen var den dominerande skadegöraren på skog fram till 1970-80 talet så har den desto fler medhjälpare idag. Kanske inte helt osannolikt att man har svårt att hitta linjära samband mellan skogsskador och älgtäthet när det talas om att 1 älg=2 kronvilt=4 dov=7 rådjur när man talar om födobehov (har även sett andra förhållanden i någon tabell där man vägde in vad och hur de olika viltslagen betade).

Bara mina fem ören...

MVH
Alias

Avatar Fallback

Re: Älgstammen är i fritt fall

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#788198
joran skrev:En orsak här i Västerbotten är att den mesta äldre skogen är kalhuggen nu. Det finns i princip bara planteringar och ungskog kvar, så vad ska älgen äta på?


Jaha, det finns ingen mat till älgen i planteringar och ungskog? 🤣

Användarvisningsbild

Re: Älgstammen är i fritt fall

joran  
#788204 Jo det är där älgen orsakar betesskador, främst på tallen, du vet dom med långa gröna barr👍

Avatar Fallback

Re: Älgstammen är i fritt fall

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#788206 Okej, eftersom du inte förstod ironin.

Planteringar och ungskog ger mer mat till älgarna än gammal skog. Hyggen gör att älgarna får mer mat.

Avatar Fallback

Re: Älgstammen är i fritt fall

Orsa  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#788211 Mat ja,
älgen är mat där vi har en 1/3 av kalvarna som processas i björnindustrin till skit och mer björnar och sen ca 1/3 av resterande går till motsvarande vargindustri. Detta gäller inte i hela landet men sammanfaller ganska väl med prisdikets utbredningsområde. Det är naturligtvis så att varje VVO är unikt, men nog ser en älg mat där den står och flest älgar dör normalt sett av jakt. Och så länge vi underreglerar andra predatorerna så får jägarna avstå i första hand. Nu märker man på ungdomarna i Sthlm att viltkött blivit ”rätt” och ”hett” så kanske det han vända på älgstammens utveckling. Att älgen inte bara är en landsbygdsangelägenhet utan precis som vargtass kan betyda nåt i stan.

Användarvisningsbild

Re: Älgstammen är i fritt fall

joran  
#788218
Mangan skrev:Okej, eftersom du inte förstod ironin.

Planteringar och ungskog ger mer mat till älgarna än gammal skog. Hyggen gör att älgarna får mer mat.


I områden där det finns både gammal skog och hyggen och planteringar, blir betesskadorna på tall mindre, än i områden som bara består av hyggen och planteringar. Som jag skrev tidigare så äter älgen mängder med blåbärsris från sen höst till långt in på vintern där den gamla skogen står kvar. Det gör att betestrycket i planteringarna minskar, älgen har mer på menyn att äta av.
Jag vet inte hur det ser ut där du jagar. Här så städar storskogsbruket konsekvent bort det mesta av lövet i planteringar och i ungskogen, vilket också gör menyn fattigare för älgen.
Så har man röjt sedan 80-talet fram till nu.
Men med dagens björkvedspriser blir det säkert annat ljud i skällan😁
Storskogsbruket har själv orsakat problemen med betesskador och nu löser man det med att ”röja” bort älgen. 👎

Avatar Fallback

Re: Älgstammen är i fritt fall

80-90  
#788219 E väl inte bara foderbrist . Ha varit ganska tuffa avskjutnings regler . Man knäcker en stam ganska fort när man skjuter produktiva kor

Avatar Fallback

Re: Älgstammen är i fritt fall

busholle  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#788222 Älgstammen är nu på många håll i närheten av vad den borde vara, problemet är att det är 35 år för sent. Hade vi kommit ner till dessa nivåer redan på 80-talet så hade landskapet sett helt annorlunda ut med mycket mer tall.
Vad det beror på att stammen minskar är inte svårt att svara på. Markägarna med skogsägarföreningarna och LRF i spetsen tröttnade och tog kommandot över älgförvaltningen i och med den nya förvaltningsmodellen som infördes 2012, efter det har det gått fort.

När det gäller disskussionen om bärris vs plantskog så har jag ändrat åsikt i frågan. Plantskogen är betydelsefull men ger endast bra älgfoder i 4-10år, efter det är det oftast biologisk öken för älgen i något decennium. När skogen är färdiggallrad eller redan något tidigare breder bärriset ut sig och är en dominerande födoresurs i 20-40år. I en normalfördelad skog så är den arealen så mycket större än plantskogen så dess betydelse blir så mycket större. De analyser som gjorts av våminnehåll visar också att just bärris och ljung är indikationer på en frisk älgstam.
Ovanstående gäller som ni förstår tallskog, granskog är en biologisk öken från sista röjning fram till slutavverkning. Därmed ger förgraningen av landskapet en dubbel effekt som varar en hel trädgeneration.

Användarvisningsbild

Re: Älgstammen är i fritt fall

skogshare  
#788233 Ja, det är många faktorer som påverkar älgstammens framför allt kvalitativa utveckling. Utöver skogens sammansättning, ger ju torra somrar dålig foderkvalité som i sin tur ger sämre reproduktion och mjölkkvalité/viktutveckling. Överstora stammar av hjort skapar både ökad stress och konkurrens om lämpligt foder. Alldeles för långa jakttider med återkommande störningar under kornas dräktighet och avskjutning av fel djur spelar också in. Hur mycket olika sjukdomar och parasiter på älgen inverkar vet jag inte.

Vad är, anser ni för övrigt, är en lagom älgstam förutsatt frånvaro av varg, dov- och kronhjort?

Avatar Fallback

Re: Älgstammen är i fritt fall

isteskog  
#788234 3-4 älgar/ 1000 ha i vinterstam.

Avatar Fallback

Re: Älgstammen är i fritt fall

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#788235
joran skrev:I områden där det finns både gammal skog och hyggen och planteringar, blir betesskadorna på tall mindre, än i områden som bara består av hyggen och planteringar.


Var har du lärt dig det?

För jägare finns det alltid för lite älgmat, och alltid för lite älg. Det vet vi sen tidigare.

Det var inte många år sedan det var skogsbrukets fel att det blev så mycket älg pga de stora avverkningarna på 70-talet, nu är det tydligen skogsbrukets fel att det blir så lite älg pga de stora avverkningarna...

Användarvisningsbild

Re: Älgstammen är i fritt fall

Sjögården  
#788237
isteskog skrev:3-4 älgar/ 1000 ha i vinterstam.

Har samma uppfattning om nivån.
Märker en tydlig förbättring i tallskogen när vi kom dit.
Och då har vi 40-50 % tall i snitt i området och mycket ek och asp till foder .
Utan kron går det att ha lite mer älg men både dov och kronhjort flyttar älgens bete till tallskogen och då blir det skador.
Ser en tydlig samstämmighet i södra Sverige mellan älg/krontäthet och skadenivån i Äbin, i synnerhet i mitt eget län.
I områden med hög andel gran är det svårast att bli överens om lämplig älgstam och där är nog tallen i princip omöjlig.
Skulle aldrig plantera tall med en älgstam på 10-12 per 1000 ha och stadigt sjunkande foderareal när foderarealen sjunker i samma takt som granskogarna sluter sig 😉

Användarvisningsbild

Re: Älgstammen är i fritt fall

joran  
#788239 Jaa, allt är storskogsbrukets fel!😁👍

Annons:
FTG skogsvagnar
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).