Skogsstyrelsen anger torksommaren 2018 som trolig orsak till att föryngringarna försämrats. Magnus Martinsson som är inventeringsledare på Skogsstyrelsen säger:
– Efter en lång period med stadiga resultat kan vi nu se ett par år med nedgång. En trolig orsak till försämringarna är torkan och värmen 2018 som hade stor påverkan på nyplanterade och unga plantor. Därför talar mycket för att vi kommande år skulle kunna se en fortsatt påverkan på resultaten
Inventeringen delas upp i fyra kategorier för återväxt:
Skogsodling: Plantering med plantor
Sådd: Sådd med frö, med eller utan fröträd
Naturlig föryngring: Naturlig återväxt med fröträd
Ingen åtgärd: Inget av ovanstående (sofflocksmodell)
Sådd och "ingen åtgärd" har båda en mycket liten andel av föryngringsmetod. Plantering har idag en stark majoritet och naturlig föryngring sker sedan drygt 20 år i allt minskad omfattning. Tall dominerar nu som plantval vid föryngring sett till hela Sverige. Det är det vanligaste trädslaget att föryngra med i Norrland och Svealand idag. I Götaland är det vanligaste trädslaget gran.
Den höga andelen plantering lyfter frågan om ekonomin. Givet att ~200.000 hektar slutavverkas årligen och att ~90 % av dessa hyggen planteras så kan kostnaden för plantering i Sverige uppgå till 3 miljarder kronor årligen. Sett till nettointäkt för samma slutavverkning (400 kr/m3fub och 50 miljoner m3fub årligen) så motsvarar kostnaden för återväxten på 90 % av slutavverkningarna ca 15 % av intäkterna (intäkter ca 20 miljarder kronor).
Vi har tidigare lyft denna fråga, bland annat efter en studie som kom i somras från SLU. Du kan läsa mer om denna här: https://iskogen.se/skogsbruk/skogsforyn ... a-ebberod/
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto