SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Skogsmaskiner (stora skogsmaskiner)

Ponsse EV1 - nytt eldrivet koncept för skogsmaskiner

6 inlägg 3376 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Ponsse EV1 - nytt eldrivet koncept för skogsmaskiner  ARTIKEL

Fredrik Reuter  
#767432 Den finska skogsmaskinstillverkaren Ponsse släpper nu konceptet EV1. Det är första steget mot en elektrifieringen av Ponsses skogsmaskiner. EV1 är i grunden en skotare av modellen Buffalo och rullar just nu på test i Finland. Även om Ponsse inte är först på banan med eldrivna skogsmaskiner så visar de nu att elektrifieringen med största sannolikhet kommer även i skogen och de lägger nu stora utvecklingsresurser på tekniken.

1660720865_z-ponsse-ev1-logo.jpg


Konceptet skulle man kunna säga liknar hybridtekniken som finns på vissa bilar idag. Ponsse har tagit bort dieselmotorn, ersatt den med totalt tre elmotorer, ett batteri samt en mindre dieselmotor som via en generator laddar batteriet.

En av de största fördelarna med EV1 är enligt Ponsse en avsevärd mindre dieselförbrukning. En reduktion på 20 % vittnar testerna om. Detta är i skogsmaskinsammanhang en rejäl reduktion och troligtvis önskvärt hos skogsentreprenörer. Bränsleförbrukning reduceras främst genom att den mindre dieselmotorn bara går på optimalt varvtal och bara när batteriet kommit under 40 % i kapacitet.

1660720865_ponsse-ev1-skotare.jpg


Likt en hybridbil så finns även ladduttag på EV1. Nu är det kanske inte ofta man hittar en snabbladdare i skogen men man vet aldrig vad framtiden har att erbjuda. Totalt finns annars tre elmotorer där två används för transmission och en för att driva arbetshydrauliken till främst skotarens kran.

Skogsforum fick ett samtal med Ponsses VD och koncernchef Juho Nummela inför lanseringen. Juho säger att Ponsse startar en resa mot fossilfrihet och har i flera år arbetat med tekniken som nu finns i EV1. Under utvecklingen av tekniken så insåg Ponsse att tekniken inte bara kan användas i skogsmaskiner. Därför har den elektriska lösningen utvecklats i ett eget bolag som heter EPEC. Detta är ett företag som ägs av Ponsse och enligt Juho ser de nu en stark efterfrågan efter deras lösning inom andra segment.

1660720865_juho-nummela-ponsse.jpg


Basen i systemet som EPEC kallar “FLOW” är en strömfördelningsenhet (PDU) som agerar som en hjärna i systemet som binder ihop elmotorer med batteri och generator med dieselmotor. Det är denna lösning som Ponsse nu ser efterfrågan på inte bara inom skogen utan andra liknande applikationer inom andra segment. Enligt Ponsse finns en stor efterfrågan som gör att de kan sälja systemet som en OEM-produkt framöver.

1660720865_epec-logo-ev1.jpg


Förutom ovanstående så är alltså det första konceptet byggt kring 15-tonsskotaren Buffalo. Bilderna på det nya konceptet vittnar om att skillnaden mot den vanliga skotaren är att Ponsse valt att introducera en blå färg på fälgar och grip. Detta tillsammans med produktnamnet “EV1”.

Ponsse har ett mål om koldioxidneutralitet och EV1 är nu första stora steget mot en elektrifiering av Ponsses skogsmaskiner. Det ska bli spännande att följa deras utveckling. I samtalet med Juho märks att det är en seriös satsning där systemet från deras egna bolag EPEC är moduluppbyggt. Ett bra exempel är systemet med generator och dieselmotor som Ponsse kallar “Range Extender”. Detta är en modul som kan bytas ut mot något annat i framtiden. Vad det blir återstår att se.   TS
Olofsfors skogsmaskinsband
Användarvisningsbild

Re: Ponsse EV1 - nytt eldrivet koncept för skogsmaskiner

Fredrik Reuter  
#767433 Ponsse sänder live just nu när systemet lanseras. Du kan titta direkt på YouTube:


   TS
Avatar Fallback

Re: Ponsse EV1 - nytt eldrivet koncept för skogsmaskiner

kjugekarlsson  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#767435
1660722667_img-20220816-wa0000.jpg
1660722689_img-20220816-wa0001.jpg

Användarvisningsbild

Re: Ponsse EV1 - nytt eldrivet koncept för skogsmaskiner

Fredrik Reuter  
#767444 Batterierna i konceptet EV1 kommer från Valmet: https://www.valmet-automotive.com/media ... y-concept/

   TS
Avatar Fallback

Re: Ponsse EV1 - nytt eldrivet koncept för skogsmaskiner

Orsa  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#767493 Som tidigare tekniksprång i skogen köper bolagen dessa i början, räknar ut potentialen i besparing och kräver denna teknik an entreprenörerna. Entreprenörerna står sen finansieringen mot lägre ersättning per kubik, vinsten tar bolaget plus tar miljökrediten i sin greenwashingmaskin. Skogsägarna ”drabbas” varken av risk eller vinning.

Avatar Fallback

Re: Ponsse EV1 - nytt eldrivet koncept för skogsmaskiner

FMJ  
#767559 15-20 min med battery, sedan 15-20 min med diesel. https://www.facebook.com/koneviesti.fi/ ... 0898429438

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).