Öppna kategorin

Ytterligare info om komponentbrist inom elektronikbranschen

4 inlägg 2340 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Ytterligare info om komponentbrist inom elektronikbranschen

LarsPetersson  
#764440 Det pratades om komponentbristen inom elektronikbranschen en del i den senaste podden. Jag arbetar med elektronik till vardags och tänkte att det kanske är intressant för en del med lite ytterligare info om komponentbristen, eftersom den mer eller mindre påverkar alla i samhället och kommer hålla på ett bra tag till.

Komponentbristen började ungefär i mars-april 2021, och berodde till att börja med som alla andra brister på att tillverkningen minskade pga covid-19, men förvärrades av att när många stora kunder (framförallt inom biltillverkning) avbröt sina ordrar så drog tillverkarna ner på sina prognoser en hel del och förberedde sig på att marknaden skulle vara ganska mycket mindre under 2021. Men det verkar som att de underskattade hur mycket elektronik alla som skulle sitta hemma och vara i karantän ville köpa på sig, och marknaden behövde mer komponenter snarare än mindre. Detta gjordes ännu värre av att när chippbristen började visa sig så reagerade många aktörer genom att hamstra komponenter (någon som minns toalettpappersbristen? Exakt samma sak hände med chipp.)

Enligt prognoser under 2021 så skulle komponentbristen hålla på en bit in under 2022, kanske till mitten av 2022. Sen skedde en del olyckor i vissa stora fabriker i asien, det blev brist på vissa råmaterial, covid-19 visade sig vara mer envist än vad som räknades med (fabriker har varit tvungna att stänga ner med jämna mellanrum för Kina har stängt ner samhället pga smittspridning), samt så bestämde sig Putin för att invadera Ukraina. Ukraina står för drygt hälften av världsproduktionen av gasen neon, som är väldigt viktig för chipptillverkning. De stora chipptillverkarna har i uttalanden sagt att de har lager av neon samt tittar på alternativa platser för att få tag på gasen. Men det ligger också i deras intressen att lugna marknaden, så jag litar inte rätt ut på deras uttalanden. Men de senaste prognoserna jag har sett talar för att chippbristen kommer hålla på till åtminstone slutet av 2023.

För att relatera, på jobbet gjorde vi en beställning av kretskort nu i juli, där förväntad leveransdatum är i september-oktober 2023 pga att några enstaka chipp inte finns tillgängliga innan dess. Såpass illa är det just nu.

Chippbristen har ju såklart få politiska efterdyningar. Förr i tiden tillverkades mycket chipp i både europa och USA, men de senaste 20-30 årens utveckling har ändrat på det. Idag tillverkas i runda slängar 75% av alla chipp i Taiwan, Sydkorea, Kina och Japan. USA står för drygt 10% och Europa för knappt 10%. När det gäller själva kretskorten som chippen monteras på så tillverkas även där majoriteten i asien, framförallt Kina. Detta görs ännu värre om man tittar på vilka typer av chipp som tillverkas var. De mest avancerade chippen (som bygger på 7- och 5-nanometersteknologi) så tillverkas över 90% i Taiwan. Lek med tanken på vad som skulle hända om Kina skulle ta kontrollen över Taiwan, och bestämma sig för att utnyttja sin strategiska kontroll över chipptillverkningen i världen.....

Det har nog iallafall många politiker i västvärlden gjort. Den nuvarande bristen har fått div. politiker i Europa och USA att vakna till liv, så det strösslas med pengar mot chippföretagen för att de ska bygga nya fabriker i västvärlden. USA röstade i dagarna igenom CHIPS-akten för att locka chipptillverkare att bygga fabriker i USA. Subventionerna skulle från början ha legat på 250 miljarder dollar, men vattnades i slutgiltiga förslaget ner till 50 miljarder dollar. Fortfarande ganska mycket pengar. EU ligger inte långt bakom, och har ett förslag på bordet just nu som innefattar 43 miljarder euro i subventioner mot chipptillverkare. Alla de här pengarna kommer dock antagligen matchas av större investeringar från chippföretagen själva. Chipptillverkning är både hutlöst dyrt och tekniskt svårt, och innefattar en väldigt lång och känslig transportkedja. Det kräver ett helt gäng olika råvaror, många som bara utvinns på enskilda platser i världen. Kina kontrollerar t ex många av metallfyndigheterna inom den gruppen av metaller som kallas "Rare Earth Metals". Som tidigare nämnt står Ukraina för hälften av neongasen, osv.. Dessutom krävs en väldigt stor, tekniskt kompetent arbetskraft, ganska stora mängder olika kemikalier, en enorm mängd vatten (från 5 000-15 000 kubikmeter vatten per dag för en fabrik, beroende på storlek), samt för de mest avancerade chippen (nyaste processorerna och minnesmodulerna t ex) så krävs enormt dyra och komplexa tillverkningsmaskiner som endast tillverkas i Nederländerna. Det pratas just nu om att USA undersöker möjligheterna att tvinga Nederländerna att sluta exportera såna maskiner till t ex Kina. Det tar också väldigt lång tid att bygga och få igång en sån här fabrik, de som ska byggas nu är kanske igång inom 5 år.

Just nu ser det ut som att det kommer byggas nya fabriker i åtminstone några ställen i USA, samt Frankrike och Tyskland, kanske även Storbritannien. Många länder i EU och stater i USA tävlar såklart om att erbjuda bäst vilkor och mest pengar för att locka till sig såna gigantiska investeringar. Det investeras också såklart vansinniga mängder pengar i nya fabriker i asien också, så västvärldens subventioner är verkligen ingen garanti för att vi kommer se en större andel chipp tillverkas i USA och EU i framtiden.

Med tanke på hur lång tid det tar att få igång nya fabriker så är det nog inget som kommer lösa bristen vi ser just nu, men förhoppningsvis kommer det göra oss mindre beroende av Östasien som leverantör av chipp, men som sagt så är det ingen garanti alls. Den nuvarande chippkrisen lär lösa sig själv för eller senare, men snarare senare. Förhoppningsvis under 2023, men det kanske dröjer till 2024 innan läget är normalt igen.

Lite källor för de som är mer intresserade:
https://www.semiconductors.org/wp-conte ... p-2020.pdf
https://spectrum.ieee.org/global-chip-shortage-charts
https://www.europarl.europa.eu/thinktan ... S_BRI(2022)733585
https://www.sustainalytics.com/esg-rese ... 0per%20day.
https://www.bloomberg.com/news/articles ... r-to-china



   TS
Elmia
Användarvisningsbild

Re: Ytterligare info om komponentbrist inom elektronikbransc

Torbjörn Johnsen  
#764462 Tack för intressant information och läsning! Och samtidigt ganska oroväckande, åtminstone för de närmaste åren. Det ska ändå bli intressant att se hur Världens produktions- och handelsmönster kommer att förändras framöver.

Användarvisningsbild

Re: Ytterligare info om komponentbrist inom elektronikbransc

ananders  
#764470 Vi känner också av komponentbristen på mitt jobb med försenade maskin- och reservdelsleveranser och vad det nu verkar ett stopp för nyinvesteringar av åtminstone traktorer och andra motordrivna redskap tills marknaden har lugnat ner sig. Som exempel var det många maskintillverkare som höjde sina priser med upp till 30% 1 juli och en stor trösktillverkare trodde sig inte kunna leverera minst 15 tröskor till Sverige nu till denna säsongen.

Avatar Fallback

Re: Ytterligare info om komponentbrist inom elektronikbransc

mrlynx  
#765067 Jag jobbar också i elektronikbranchen och har upplevt det värsta året överhuvudtaget. Det började i fjol våras när en Taiwanesisk chiptillverkare helt plötsligt la ner tillverkningen av en krets vi behövde utan förvarning. Det ledde till en omdesign av produkten och när det var klart var ledtiderna över 12 månader på komponenterna. Vi har i år bara producerat 20 % av vad vi planerat.
Det leder i sin tur till stora problem för våra kunder som inte kan leverera sina produkter eftersom det vi tillverkar är ett säkerhetskrav att det finns monterat innan de kan driftsätta sin produkt.
Det jag upplever som största bristen idag är inte de nyaste och häftigaste processorerna utan mosfet transistorer och mikrokontrollers tillverkade i geometrier grövre än 28 nm. Där byggs det det inte nya fabbar eftersom det är stora investeringar och små marginaler. Så det som byggs nytt är för den senaste teknologin där det fortfarande finns marginaler så att man snabbt kan skriva av investeringen.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).