ons 20 apr 2022, 20:30#756232
Tjenare i mossan!
Jag har tyvärr gått och kärat ner mig i en gammal ödegård. Nu vill jag försöka köpa huset och återskapa gammal landsbygdshistoria utifrån hur fastigheten såg ut på flygfoton från 60-talet. Jag vill restaurera gården och stallet, hålla några getter, några hästar, lite höns och odlingar. Huset står på ofri grund och marken ingår i en mycket stor skogsfastighet och ägs av ett "visst statligt skogsbolag". Jag har fått tag på ägaren till huset som kan tänka sig att sälja, men han sägare att han försökt köpa marken från skogsbolaget som nekat honom det. Jag inser att om jag ska lyckas med detta så måste jag vara mycket väl rustad innan jag ens överväger att stångas med bångstyriga byråkrater. Och då vänder jag mig till det bästa forumet jag vet, så klart skogsforum! 🌳😊
Den gamla gården är från början av 1800-talet. Den har stått öde sedan 70-talet. Den är i märkbart dåligt skick, men väggar och tak är mer eller mindre intakta. Vatten, avlopp och elektricitet har funnits. Gården ligger inom strandskyddat område. Det kan vara ett problem, men vad jag förstår efter att läst lite olika domslut från Mark och miljö Domstolen så handlar det om att kunna påvisa att marken är i anspråkstagen och var det långt innan det fanns något som hette strandskydd. I praktiken handlar det om att när man ser huset så ska man tänka "oj, det kanske bor någon här". Min initiala plan är att köpa huset, vänligt och sakligt påvisa för alla intresserade myndigheter att marken är ianspråktagen och få köpa marken runt gården. Men riktigt så enkelt är det ju inte. Marken precis runt gården är på c:a ett hektar, den ursprungliga gården med all betesmark inkluderad är på c:a 3-4 ha. Eftersom jag inte har oändligt med pengar och behöver var enda krona för att renovera huset vill jag lägga så lite som möjligt på marken runt.
Men nu är den stora frågan; vilka strategier kan jag använda mig av för att navigera i det här?
Skogsbolaget må vara bångstyrigt och byråkratiskt, men det styrs också helt efter statliga initiativ och projekt vilket skulle kunna vara till min fördel? Ett sånt initiativ som nämnda skogsbolag har är att främja landsbygdsutveckling; vad jag förstår är det främst att stycka av till mindre skogsfastigheter som stödjer detta syfte men också att stödja landsbygdsutvecklingen i stort.
Tror ni att jag kan använda mig av detta som ett sätt för att göra det möjligt för mig att köpa loss marken?
Det finns några olika alternativ som jag tänkt ut men som jag inte vet om de håller. Vad tror ni?:- Köpa loss marken som en skogsfastighet. Då måste den uppfylla bonitetskravet för lämplig storlek på fastigheten. Jag kan efter att ha vandrat runt i den omliggande skogen göra en amatörbedömning att det är relativt grova träd som är väl underhållen, den ser också ut att ha varit avverkad nyligen men skogsbolaget har alltså bara tagit enstaka träd i så fall. Dvs ingen kalavverkning. Jag upplever området som "frodigt". Hur det påverkar boniteten (om det alls gör det ) vet jag inte. Om jag köpt skogen och äger den tänker jag att jag får göra precis exakt vad jag vill med gården som "råkar" ligga på fastigheten?
- Dra hästgårdskortet. I det här fallet kan jag som jag förstår det ha möjlighet att bilda en mindre fastighet? Jag vet inte alls vad det innebär förutom att jag gissar att det mer handlar om djurhållning som hobbyverksamhet? Är detta något som ni tror att skogsbolaget kan vara intresserade av som skulle göra det möjligt för mig att få köpa loss en mindre tomt på c:a 1 ha?
- Köpa marken som "fastighetstomt". Jag kan köpa en mindre tomt vilket hade varit grymt. Men jag tror inte Sveaskog har något som helst intresse att sälja en tomt till mig. Det ingår liksom inte i deras jobb?
Om det är någon som vet om andra landsbygdsinitiativ från staten eller EU som kan vara till gagn för mig som jag kan använda för att få köpa loss tomten får ni mycket gärna tipsa om det!
Jag tror verkligen att det bara handlar om rätt vinklig och hitta rätt initiativ att ankra fast sig i för att det ska gå vägen. Sånt som ser bra ut i skogsbolagets statistik helt enkelt.
Om allt detta helt visar sig vara fruktlöst återstår endast en enda möjlighet. Att arrendera marken. Dvs att skapa ett gårdsarrende. Ekonomiskt så skulle det nog vara fördelaktigt. Men jag får ju inte lagfart och jag vet inte riktigt vad det skulle innebära för risker. Jag räknar med att investera mina kommande två år i det här huset. Dvs mycket tid, energi och pengar. Vad tar jag för risker om jag äger huset men arrenderar marken? Går det att skapa ett gårdsarrende på t.ex. 100 år? Det här skulle kunna vara ett alternativ i väntan på att myndigheterna tillfrisknar från sitt nuvarande utövande och förhoppningsvis blir något mer liberala och vid det tillfället köpa loss marken.
Hur tänker ni andra, vad tror ni att det skulle kunna vara för risk med att arrendera marken på ett hus ni äger?
Som sagt, vore mycket tacksam för alla tankar och erfarenheter ni kan bidra med. Stora som små!