SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Sågtimmer

Bjernareds Sågverk – specialist på långa längder

12 inlägg 11132 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Bjernareds Sågverk – specialist på långa längder  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#739029 Svenska sågverk blir allt större. I spåren av sågverkens Coronaboom så investeras nu ytterligare i produktionskapacitet och snart är 200 000 m3sågad vara/år en måttligt stor anläggning. Att det då finns sågverksföretag som kan dra runt en lönsam årsproduktion om drygt 20 000 m3sv är ju i sammanhanget helt klart intressant. Hur kan det vara möjligt? Skogsforum träffade en av delägarna på ett sådant sågverk, Bjernareds sågverk och ställde frågan. Svaret? SPECIALISERING!

Bjernareds sågverk är ett 75-årigt familjeföretag i Halland. Sågen ligger i orten Bjärnared utanför Slöinge, en dryg mil in från kusten innanför Falkenberg. Delägaren Stefan Karlsson guidar oss runt. Anläggningen är modern, tekniskt avancerad och välunderhållen. Tittar man på det ekonomiska så omsätter Bjernareds sågverk ca 90 miljoner kr/år (allabolag.se 2020) och de har sågat med vinstresultat även under år då många sågverk har gått back. Bjernareds sågverk har mer än dubblat sin omsättning de senaste tio åren samtidigt som man inte har gått back ett enda år. Här kan man prata om lönsam, organisk tillväxt!

Bandsågslinje
Hjärtat i såghuset är en bandsågslinje från AKE/Söderhamn med efterföljande kantverk. Samma såglinje används både för att blocka upp stocken med de första snitten men även för den kommande sönderdelningen av blocken. Det innebär att blocket, efter att de första sidobrädorna sågats av, går runt och tillbaka för att köras genom bandsågen en gång till. Om det är grövre timmer så kan ett fyrkantigt block gå tillbaka ytterligare en gång för att klyvas ner till ”tvåtumsplank”.

Den här rundgången av material driver ju ingen brutal volymproduktion som man kan se i bulksågverk med hög såghastighet och liten stocklucka men Bjernareds har sitt fokus på lönsamhet och inte på volym.

Specialiciserad på långa längder
Den mest extrema specialiseringen är att Bjernared enbart sågar långa längder. De köper i stort sett enbart timmer som är 6,07 meter eller längre. Ända upp till 7,27 meter lång granstock. Nästan två meter längre än ”vanligt långt timmer”. Enbart gran och gärna grovt, upp mot 50 cm i topp under bark. Dock köper man timmer ner till ca 20 cm för att få in de volymer som behövs. Totalt köper Bjernared in ca 45 000 m3fub långtimmer per år och det egna inköpet innefattar runt 40% som Stefan Karlsson köper in själv från skogsägare medan resterande del av timret köps in via ”centrala köp”.. Alltså från andra virkesköpare inom regionen.

Långtimmer från Värmland
Det mesta av timret köper Bjernared i Halland ända ner mot Hallandsåsen. En del kommer norrifrån, Västra Götaland och Värmland. I Värmland samarbetar Bjernared med Nykvist Skog sedan många år tillbaka och Stefan säger sig vara mycket nöjd med grantimret som kommer från nordvästra Värmland.

-Hallandsgranen kan vara riktigt bra men timmer från hyperitskogarna i Värmland ger upp mot dubbelt så hög andel C-klassat (C24 eller bättre) virke jämfört med hallandsgranen, säger Stefan. Vi producera även vindskivor till hus av den Värmlänska granen.

Bjernared betalar mer för det grantimmer de köper in jämfört med ordinarie normaltimmerpriser. I gengäld har de under lång tid kunnat ta mer betalt för sina långa längder. Runt 25-30% högre pris jämfört med motsvarande centrumutbyten med normala längder.

Hälften på export
Ungefär hälften av allt som sågas av Bjernareds Sågverk säljs på den svenska marknaden. Till byggföretag, byggvaruhandel och specialemballage. Den andra halvan går på export till framför allt England, Norge och Danmark. Men även till kunder i Nederländerna, Portugal och på Island. Till skillnad mot många andra sågverk så har inte Bjernared gjort speciellt stora förändringar i kundstocken under Coronaboomen.

-Vi har levererat till våra trogna kunder och upparbetade kanaler även under 2021 och det gör att vi inte kunnat ta ut prishöjningar på samma nivå som vi sett i USA-exporten. Men det har ändå varit ett bra år enligt Stefan.

Grova dimensioner
Det är inte bara längderna som sticker ut. Bjernared sågar även grova dimensioner. De kan leverera balkar i dimension upp mot 300 x 300 mm och de sågar konstruktionsvirke upp mott 300 mm bredd. Åttio procent av allt som sågas hyvlas i det nya hyvleriet. Där görs även hållfasthetsklassningen. Hyvleriet har lite överkapacitet vilket innebär att Bjernared även kan åta sig viss legohyvling åt andra sågverk.

Duktiga på löv
Tidigare har man sågat lite ektimmer i Bjernared men det gör man inte nu längre. Däremot köper Bjernared in en hel del avverkningar med lövtimmer och de har specialiserat sig på att hitta bra köpare av halländsk lövstock. Enligt Stefan finns det en stark marknad för sågstock av både bok och ek. En del lövtimmer säljs till Danmark men det finns lönsam avsättning även på andra marknader inklusive den svenska. Aptering är dock A och O när det gäller lövtimret enligt Stefan. Det går fort att kapa bort tusenlappar om man inte har kunniga huggare som vet hur man optimerar de olika sortimenten.

Det bestående intrycket från besöket hos Bjernared är att något så självklart som att få ut så mycket värde som möjligt ur ett träd kan te sig som en extrem specialicering. Med de relativt sett hanterbara volymerna som Bjernared producerar har man tid att hitta rätt kunder för sin typ av virke. Bjernared har också över tid och målmedvetet hittat sin tydliga nisch i de långa längderna. Något som få sågverk kan erbjuda idag.

Här finns en kort film från besöket där ni kan se lite av det grova och långa timret som Bjernared köper in och sågar:Läs mer om Bjernareds sågverk på deras sajt: https://bjernared.se/   TS
Avatar Fallback

Re: Bjernareds Sågverk – specialist på långa längder

Sture Andersson  
#739104 Mycket intressant ,måste ju vara bättre såga grovt än klent ,och långa längder .Mer virke i varje stock. Måste ju vara lätt för dom att få tag i timmer ,eftersom Södra inte vill ha grovt virke över 38cm.

Avatar Fallback

Re: Bjernareds Sågverk – specialist på långa längder

Röjkvist  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#739115 Mycket av Södras grova går till Vallnäs

Användarvisningsbild

Re: Bjernareds Sågverk – specialist på långa längder

Elis76  
#739244 Bra artikel och fint att lyfta fram dem.

De små sågverken är ack så viktiga där många nischat in sig på råmaterial och/eller produkter som de stora sågverken inte vill fokusera på.

Här är ett annat litet sågverk i Norr som kämpar på.

https://www.di.se/nyheter/tog-med-sig-ikea-till-byn-i-norr/

Avatar Fallback

Re: Bjernareds Sågverk – specialist på långa längder

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#739248 150x150mm i långa längder används som emballage? Är väl inte riktigt det man tänker på att sådant fint virke skall gå till...

Användarvisningsbild

Re: Bjernareds Sågverk – specialist på långa längder

Torbjörn Johnsen  
#739273 Jag tror att de tar ut den här centrumbiten ur grov stock med sämre kvalité. Och att de dessutom får skapligt betalt för dem.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Bjernareds Sågverk – specialist på långa längder

JerryH  
#739368 Där låg ett sågverk i Gräsås med, ca 2km ifrån detta sågverket på Halmstadsidan av gränsen. Men det är väl 20+ år sedan det stängde ned.
Iom att du skrev att det låg i närheten av Slöinge så gissar jag att du kom det hållet, annars hade du kört förbi de gamla sågbyggnaderna på vägen dit.

Användarvisningsbild

Re: Bjernareds Sågverk – specialist på långa längder

rejser  
#748057 Det är intressant att gå i skogen med Stefan, andra tankegångar än de flesta från de större köparna.

Användarvisningsbild

Re: Bjernareds Sågverk – specialist på långa längder

Tåndemåla  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#748060 Hur skiljer de sig? Vill han inte att du ska hugga något! Lär skogen bli tio år högre? Du får nog lägga ut texten🤔😊

Användarvisningsbild

Re: Bjernareds Sågverk – specialist på långa längder

rejser  
#748301
Tåndemåla skrev:Hur skiljer de sig? Vill han inte att du ska hugga något! Lär skogen bli tio år högre? Du får nog lägga ut texten🤔😊


Jämför man med andra så är det mer åt det hållet.
Ser mer till enskilda träd och pratar mycket mer om den längre horisonten, naturbilden osv.
Låt det stå, ge det 10-15 år. Sedan har Stefan som Thorbjörn träffade en skön entusiasm som kan liknas vid knut Knutsson i antikrundan :)
Dom pratade på bra på ena skogsdagen i Nösslinge.
(för övrigt ett väldigt trevligt koncept, vi åkte till olika områden, gick runt petade, alla fick säga saker om hur dom tänker där, om dom har haft liknande och vad dom har gjort osv. Folk från forumet och även några inbjudna inspektorer)

Mer långsiktigt tänk i relationen mer än "vi behöver fylla den här kvoten till så lågt pris som möjligt för denna kvartalsrapporten, skit i morgondagen" som man ibland får känslan av från andra bolag.

Men det ger ju också en god bild och förtroende vilket en duktig köpare ska göra :)
Skapa en relation av skogen tillsammans med kunden :)

(märkligt att man som skogsägare nästan känner sig som en kund till skogsbolagen ibland när det är tvärs om). Borde kanske mer vara. "Tjena inspektorn från något stort bolag, vi tänkte ta 1200/m3, men, vi har en bra kontakt och vi gillar er, 1100, men sedan börjar det svida alltså... 1050 absolut lägsta, kommer en imorgon som vill ge 1250 över telefon men säljer ju helst till er.", "Dom ringde precis, 1300 gick dom upp till, 1100 så får ni det"

Har ju inte varit med i någon annan bransch att man som köpare förklarar för säljaren hur det ska gå till och vilka priser. Det normala är ju att som köpare ha en kravlista och säljaren ger ett pris.
Här känns det som att vi som säljare har en delvis kravlista på vad köparen ska göra för att få köpa.

Långt svar på kort fråga, sådan dag idag. :)

Användarvisningsbild

Re: Bjernareds Sågverk – specialist på långa längder

Tåndemåla  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#748332 Tycker det var ett bra svar. Jag förstår hur du menar.
Hoppas du dyker upp 5/3 finns möjlighet till diskussioner där.

Avatar Fallback

Re: Bjernareds Sågverk – specialist på långa längder

alias  
#748337
rejser skrev:
Tåndemåla skrev:Hur skiljer de sig? Vill han inte att du ska hugga något! Lär skogen bli tio år högre? Du får nog lägga ut texten🤔😊


Jämför man med andra så är det mer åt det hållet.
Ser mer till enskilda träd och pratar mycket mer om den längre horisonten, naturbilden osv.
Låt det stå, ge det 10-15 år. Sedan har Stefan som Thorbjörn träffade en skön entusiasm som kan liknas vid knut Knutsson i antikrundan :)
Dom pratade på bra på ena skogsdagen i Nösslinge.
(för övrigt ett väldigt trevligt koncept, vi åkte till olika områden, gick runt petade, alla fick säga saker om hur dom tänker där, om dom har haft liknande och vad dom har gjort osv. Folk från forumet och även några inbjudna inspektorer)

Mer långsiktigt tänk i relationen mer än "vi behöver fylla den här kvoten till så lågt pris som möjligt för denna kvartalsrapporten, skit i morgondagen" som man ibland får känslan av från andra bolag.

Men det ger ju också en god bild och förtroende vilket en duktig köpare ska göra :)
Skapa en relation av skogen tillsammans med kunden :)

(märkligt att man som skogsägare nästan känner sig som en kund till skogsbolagen ibland när det är tvärs om). Borde kanske mer vara. "Tjena inspektorn från något stort bolag, vi tänkte ta 1200/m3, men, vi har en bra kontakt och vi gillar er, 1100, men sedan börjar det svida alltså... 1050 absolut lägsta, kommer en imorgon som vill ge 1250 över telefon men säljer ju helst till er.", "Dom ringde precis, 1300 gick dom upp till, 1100 så får ni det"

Har ju inte varit med i någon annan bransch att man som köpare förklarar för säljaren hur det ska gå till och vilka priser. Det normala är ju att som köpare ha en kravlista och säljaren ger ett pris.
Här känns det som att vi som säljare har en delvis kravlista på vad köparen ska göra för att få köpa.

Långt svar på kort fråga, sådan dag idag. :)


Jag tänker inte påstå att du har fel rejser, angående att företaget ifråga kanske är en bra långsiktig skoglig samarbetspartner.

Jag är dock så cynisk att jag inte kan tolka ovanstående som råd givna helt utan ett visst egennyttigt syfte från virkesköparen.
Om man själv gärna vill köpa stockar med uppåt 50 cm toppdiameter och 6-7 meters längd så ser jag det som naturligt att man gärna vill låta skogen stå ett tag till för att få en större andel av volymen i dessa dimensioner (jämfört med en virkesköpare som ska förse en såg med behov av mer "normalt" normaltimmer).

Bara mina fem ören...

MVH
Alias

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).