Hemma i Sverige betalar Södra 345 kr per m3fub till sina medlemmar för motsvarande björkmassaved. Eller 375 kr till den som är dubbelcertifierad. Det är ändå inte ens halva priset mot vad man är beredd att betala för det man köper på andra sidan Östersjön. Är det konstigt om man undrar hur svensk virkesmarknad och svensk skogsägarrörelse kan ha hamnat så snett?
Skogsforum har pratat med personer i Estland som vittnar om hur marknaden för björkmassaved har skenat fullständig och de tillskriver Södra en stor del av skulden (eller äran om man är virkessäljare) för denna utveckling. I går köpte Södra mer än 14 000 m3fub björkmassaved och ytterligare dryga 8300 m3fub barrmassaved. Enligt vår källa är situationen likartad i både Lettland och Litauen. Priset som Södra betalar för barrmassaveden, fritt hamn, var något lägre eller runt 650 kr/m3fub. Drar man bort fraktkostnaden till hamn så ligger ju även dessa priser avsevärt högre än vad Södra erbjuder sina medlemmar på hemmaplan.
Varför Södra?
Om ett börsbolag jobbar på det här sättet, med att importera marginalkvantiteter till skyhöga priser för att inte öka efterfrågan och priset här hemma, då kan man kanske förstå resonemanget. Men att ett skogsägarföretag gör allt man kan för att hålla nere priset till sina medlemmar och svenska skogsägare? Trots att betalningsförmågan onekligen verkar finnas, det är ju minst sagt udda. Man kan ju undra varför?
Är det för att det inte går att få fram mer björkmassaved här hemma? Testa då med att höja priset till 450 kr fubben så kanske ni får bada i björkmassaved. Eller är det för att man inte vill visa upp verkliga marknadspriser för lövvirke i rädsla för att skogsägarna då ska överge granen?
Varför inte från det svenska prisdiket?
En annan fråga man kan ställa sig är varför man köper dessa marginalvolymer från andra sidan Östersjön? De skulle lika gärna kunna köpas i Mellansverige i samarbete med Mellanskog och/eller Sveaskog. Ett pris på 450 kr/m3fub för björkmassaved skulle driva fram stora volymer. Men man kanske inte vill stöta sig med skogsindustrietablissemanget utanför sin egen intressesfär? Bättre då att fylla på den estniska statskassan genom höga virkespriser till statsskogsbruket. Förvisso en god gärning men ganska långt från medlemsorganisationen Södras egentliga syfte.
Virkesauktioner - något för Sveaskog att ta efter?
Statsskogsbruket i Estland håller flera sådan här auktioner per år. Där säljs en del av kommande avverkningar under de närmaste kvartalen på en öppen auktion. Resterande virkesvolymer från statsskogen säljs på längre kontrakt men auktionerna är viktiga då de anses prisbildande för de längre kontrakten. Ett smart sätt för staten att hålla höga virkespriser helt enkelt. Kanske något för Sveaskog att ta efter?
Marknadspriser överallt - men inte i Sverige
Vi skrev nyligen om att Sverige har Europas lägsta timmerpriser. Ofta pratas det, även i skogsägarkretsar, om att virkespriset ska vara “marknadsmässigt”. När t ex Norra Skog köpte in sig i massabruket i Husum meddelade man medlemmarna om att det inte skulle innebära för stora förväntningar på prishöjningar utan att massavedspriset skulle vara “marknadsmässigt”.
Man kan ju då fundera över hur marknadsmässiga de svenska priserna är överhuvud taget, när de hålls nere genom att sätta konkurrens och marknadskrafter ur spel. Bl a genom att gå över Östersjön för att importera svindyr massaved för att hålla nere priserna här hemma.
OK med 3-metersved?
En pikant detalj i sammanhanget är att den mesta av massaveden från Estland troligen kommer i 3-meterslängder. Något som Södras industrifolk och ledning kämpade för att få bort från medlemmarnas skog för snart två år sedan. Nu fick de ge sig på den punkten efter att ha blivit överkörda av föreningsstämmans deltagare 2020. Det kanske är dags att Södras förtroendevalda börjar mobilisera skogsägarnas intresse inför stämmoperioden igen så att inte Södra går på grund totalt. Kursen verkar just nu vara utlagd av någon helt annan än skogsägarna själva.
Skogsforum kommer att göra liknande granskning av öppna virkesauktioner från det Lettiska och Litauiska statsskogsbruket och återkommer med mer information.
Fakta/Källa:
Data från RMKs virkesauktioner presenteras öppet. Här finns uppgifterna från den senaste auktionen som avslutades i Tallinn den 2 februari. Här köpte Södra totalt 14 068 m3fub björkmassaved och 8 354 m3fub massaved av tall och gran. För björkmassaveden betalade Södra, fritt hamn, 74 Euro per m3fub (fast mått under bark). Vi har räknat om detta till ett jämförbart mått i kr/m3fub med en Eurokurs på 10,40 kr (3 feb 2021) och hamnar då på 770 kr/m3fub. Motsvarande pris för barrmassaveden som betalades med 54 Euro/m3fub i blir då 562 svensk kronor per m3fub. OBS att priserna gäller fritt hamn. Det innebär att man får dra bort en fraktkostnad för att få fram ett motsvarande pris vid väg i Estland. Vi bedömer att denna fraktkostnad sannolikt ligger under 100 kr/m3fub.
Här finns länken till uppgifter om köpare och pris från den senaste auktionen:
https://media.rmk.ee/files/Edukate%20pr ... .2022.xlsx
Tyvärr har vi från olika källor fått felaktiga uppgifter om måttslaget som använts vid det estländska stadsskogsbrukes (RMK) vireksauktioner. Det har till oss felaktigt hävdats att virkespriserna avser fastkubik på bark (m3fpb). När vi nu kollat dessa uppgifter direkt med RMK visar det sig att virkeshandeln redovisas med pris per fast kubik under bark (m3fub) precis som vi gör här i Sverige. Det innebär att de estländska massavedspriserna som vi redovisat från den senaste auktionen var för höga. Det jämförbara priset för björkmassaved ska vara 770 kr/m3fub och för barrmassaveden 562 kr/m3fub. Alla prisuppgifter i denna artikel är därför nu uppdaterade med korrekta siffror.
Faktum kvarstår dock att artikelns rubrik fortfarande stämmer. Södra betalar 760 kr/m3fub för normaltimmer av gran (Värögran, Jönköping 2022-02-18) och man betalade 770 kr/m3fub för björkmassaveden i Estland. Jag inser efterklokt att jag borde ha dubbelkollat uppgifterna innan publicering men tycker fortfarande att det är viktigt att diskutera den här frågan, hur Södra kan betala dubbelt för björkmassaved i Estland jämfört med i Sverige. Frågan är viktig i kontexten av de låga virkespriser vi har här i Sverige.