Virkespriset steg extremt olika under 2021
Fjolåret, 2021, var på grund av bland annat coronapandemin ett extremt år. Tillgång och efterfrågan för sågade trävaror ställdes på sin spets och vi såg en trävaruboom av aldrig tidigare skådat slag. Sågverk hade som mest möjligheten att ta betalt upp till 10.000 kr per kubikmeter sågad vara.
Men samtidigt så blev virkespriserna till skogsägarna i princip oförändrade. Vi har skrivit om att skogsägarna missat tåget och sågverk med vinstmarginaler på 50 % därav. Otroligt trist för skogsägaren i gemen såklart men låt oss hoppas att 2022 kommer bli bättre.
Trävarumarknaden fortsatt god 2022
Även om det gärna kablades ut av skogsindustrin i Sverige att trävarupriserna störtdök i slutet av 2021 så visar nu både terminer från USA och årsrapporter från svenska sågverk att det ser ljust ut för 2022. Trävarupriserna verkar ha stabiliserats på en hög nivå. Anledningen kanske främst kan härledas till en ihållande trend att bygga i trä. Påhejat, med alla rätt, av både internationella samfund, EU och statsmakter. Det är helt enkelt hett att bygga i trä.
Till den ökande efterfrågan kan man som grädde på moset lägga en sjunkande tillgång till sågtimmer i flera länder i Centraleuropa. Efter flera år av stora barkborreavverkningar i Tyskland och Tjeckien minskar tillgången på timmer där. Nu senast meddelade sågverkskoncernen HS Timber i Österrike att de lägger ner omfattande sågkapacitet i Rumänien p g a timmerbrist.
Såvida inte någon finanskris når oss under 2022 så är sannolikheten därför god att trävarupriserna fortsatt kommer ligga på en hög nivå. Sågverken kommer därför tjäna stora pengar och genom detta ha rejäl betalningsförmåga till skogsägare som vill sälja råvara. Sågverken kommer troligen också att förbruka mer timmer under 2022 än vad de gjorde under fjolåret då de nu “kör för fullt” med både två och tre skift redan från årets början.
Skogsägare sätter sitt virkespris
Skogsägarens virkespris, kanske främst kallat rundvirkespriset, måste på en fungerande marknad sättas av skogsägaren själv. När nu också det finns stor sannolikhet till att sågverken fortsatt vill såga produkter i ett rasande tempo till hög förtjänst så är det också viktigt för skogsägaren att veta om värdet på sin skog.
Skogsindustrin kommer alltid vilja betala så lite det bara går för råvaran. Skogsägaren borde alltid sträva efter att få så mycket betalt som möjligt. Precis som en marknad ska fungera.
Tusen kronor “fubben”
Att skogsägaren kan sikta på ett timmerpris för normalt tall- och grantimmer på minst 1.000 kr per fastkubikmeter är långt ifrån en utopi idag. Snarare borde det med dagens lönsamhet hos sågverken vara ett minimipris. Vårt råd för skogsägare 2022 blir alltså fortsatt att sätta som mål att minst få tusen kronor betalt för sitt timmer. Per kubikmeter
Naturligtvis finns det prisdämpande effekter som kan försvåra att nå målet om 1.000 kr. Stormskador och angrepp av granbarkbarkborre är två sådana risker. Men se inte detta som självuppfyllande profetior utan kalkylera på en lönsamhet baserat på trävarupriset.
Men detta är en tråd på Skogsforum så; vad tycker eller tror du om virkespriset 2022, skriv gärna några rader.
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto