Skogsnyheter

Viken Skog påbörjar export av sågtimmer till Tyskland på båt

4 inlägg 3463 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Viken Skog påbörjar export av sågtimmer till Tyskland på båt

Fredrik Reuter  
#739933 Den norska skogsägarföreningen Viken Skog ser nu möjligheter med att exportera rundvirke i form av sågtimmer till Tyskland. En första båt med 5000 m3fub grantimmer är nu på väg och Viken Skog har stationerat en säljare i Tyskland för att se på möjligheterna att starta en löpande export.

Viken Skog ägs av 10000 skogsägare i Norge och har sitt område i sydöstra Norge med yttersta gräns mot Sverigegränsen vid Värmland och Västra Götaland. Viken Skog äger flera förädlingsindustrier varav den mest kända torde vara Moelven som bland annat har verksamhet i Sverige.

Viken Skog tillkännager sin satsning i deras senaste YouTube-avsnitt av programmet "Skog & Markedsnytt". De skickar nu en första last av 5000 m3fub grantimmer till Tyskland från hamnen i Larvik.

Anledningen till detta säger Viken Skog är att Norge numera inte har så mycket sågverksindustri kvar i landet och detta i kombination med att de tror på att tyska sågverk snart kommer behöva mer råvara då de nu sågat i hårt tempo för att ta vara den inhemska gran som fallit offer för granbarkborren.

Att Centraleuropeiska sågverkskoncerner inte vilar på hanar står klar då Mayr-Melnhof nu köpt Bergkvist Siljan och vi har också fått information att bland annat värmländska skogsägare nu i år sålt grantimmer till Tyskland. Det har då handlat om mindre båtar som lastat i Karlstad. Att de nu verkar sikta in sig på Nordisk råvara kan vara bra för skogsägare då konkurrensen ökar och onekligen är de också vana att betala bättre för råvaran är den svenska motsvarigheten...

Någon i ex. Värmland som är sugen på att kolla om det går att skicka med lite "svensk-timmer" i Larvikslasten?
   TS
Elmia
Användarvisningsbild

Re: Viken Skog påbörjar export av sågtimmer till Tyskland på

Martin Växjö  
#739940 Hade varit superintressant att veta rundvirkespriset fritt tysk hamn. Man kan undra om de tyska sågverken är lika intresserade av att importera virke dyrare än att ge sina egna skogsägare rätt betalt, som de svenska sågverken som importerar. Båtkostnad är väl antagligen ganska hög men ska det färdigsågade virket ändå exporteras så skiljer det ju bara sågutbytet. Och flispriserna är kanske betydligt högre i Tyskland så det kanske betalar stor del av transportkostnaden.

Användarvisningsbild

Re: Viken Skog påbörjar export av sågtimmer till Tyskland på

Josephine  
#740006 Gar det ngn timmer-export till sagverk i Baltikum? är det en trend som ökar att sagverksprodukterna sagas utomlands eftersom det är billigare? - i Belgien och Frankrike har det varit pa nyheterna att sagverken inte längre far in tillräckligt med grov ek, det mesta köps upp av Kina! Där det nu sedan ett tag är förbjudet att hugga ner gamla ekar. Här odlas den friskt.

Avatar Fallback

Re: Viken Skog påbörjar export av sågtimmer till Tyskland på

busholle  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#740011
Josephine skrev:Gar det ngn timmer-export till sagverk i Baltikum? är det en trend som ökar att sagverksprodukterna sagas utomlands eftersom det är billigare? - i Belgien och Frankrike har det varit pa nyheterna att sagverken inte längre far in tillräckligt med grov ek, det mesta köps upp av Kina! Där det nu sedan ett tag är förbjudet att hugga ner gamla ekar. Här odlas den friskt.


Riga wood köper en del i Sverige, både i egen regi och via bl.a. Södra.
Det finns knappt någon lövträindustri kvar i Sverige så vi får vara glada för att den exporteras istället för att bli massa.
Lövvirke betalas rent allmänt kass i Sverige så exporten är välkommen.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).