Hon har lagt ut provytor i 60 olika tall och granbestånd mellan Kalmar och Växjö. Totalt 600 provytor. Det är bestånd i tre åldrar: 30, 55 och 80 år och det är bestånd som till mer än 80% består av antingen tall eller gran.
Ett av resultaten är nog välkänt men tål att upprepas: Det finns mycket mer bärris i en tallskog. Enligt Lisas inventering har tallskogen ca 50% marktäckning med bärris medan den i granskogarna enbart är någon enstaka procent. När granskogen kommer upp i 80-årsåldern stiger risförekomsten något men blir bara 10%.
Eftersom älg och annat klövvilt har bärris som en av sina viktigaste basfödor är det här viktigt. Om tallandelen minskar så är det inte bara tallbetet i planteringar och ungskog som minskar utan mängden bärris blir också mindre. Enligt Riksskogstaxeringens inventeringar finns klara bevis på att andelen martäckning av blåbär och lingon minskar över tid. (se bilden nedan från Skogsdata 2019, SLU)
När det gäller mossor och andra arter ser det dock ut att finnas en större artrikedom i granskogen. Framför allt då den blir äldre. Mosstäckningen är ungefär lika stor i tall som granskog men det finns fler arter i granskogen. Det samma gäller även kärlväxter och fåglar. Granskogen har totalt sett ett större antal arter och fler fåglar.
Här kan ni läsa hela avhandlingen och här finns en sammanfattning från SLU i Alnarp.
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto