Björheden drar slutsatsen efter att ha konstaterat att kostnadsjakten i skogen börjar lida mot sitt slut. Diagrammet nedan visar lönsamhet efter avdragna kostnader för skogsägare samt bruttovärdet vid avverkning av skog i Sverige över tid. Om nuvarande trend fortsätter så är avverkningen kostnadsfri om 20 år. Det är ju inte speciellt troligt och det är därför Björheden vänder på steken och anser att skogsbruket i stort nu behöver jaga intäkter istället för kostnader.
Istället för att optimera och jaga kostnader så gäller du istället att öka fokus på kunden och kundnyttan. Mervärden måste lyftas fram och produkterna som levereras till kunderna måste vara optimala utifrån beställning. Då kan man ta mer betalt och dessutom kanske hitta synergier, ex att kunna erbjuda ytterligare en produkt eller tjänst eftersom man nu har lärt känna kunden och erbjuda lösningar som gör kunden mer lönsam.
Helt rätt säger nog de flesta, frågan är bara; hur kunde vi jaga kostnader i 40 år och glömma bort kunden? Björheden tar upp enkäter som visar på att vi i Sverige har kostnadsjakt högt på agendan. Andra länder, som är konkurrenter till oss på en global marknad, har kundnyttan högre upp i rankingen.
Och frågan är hur vi startar en startar en sådan här ny trend? Ett mentalt stålbad som lär gamla hundar att sitta eller helt enkelt blida sin tid tills de gamla hundarna är borta och en ny generation tar över? Eller kommer de ge sig per automatik?
Rolf Björheden tar upp det faktum att det finns fria nyttigheter idag som kanske kan komma att kosta pengar i framtiden. En av dessa fria nyttigheter är kolinlagringen i en skogsägares skog. Här börjar det bubbla nu och ett system som skulle ge intäkter för kolinlagring skulle definitivt på det mest disruptiva sätt förändra spelplanen för hela skogsnäringen. Skogsägaren skulle få ytterligare en valmöjlighet vid intjäningen, något som troligtvis skulle pressa skogsindustrin till att optimera kundnyttan när konkurrensen skulle öka på råvaran.
Idag tjänar en Svensk skogsägare i snitt 175 kr per kubikmeter i netto, med tanke på dagens kostnadsläge och skogsmarkspriser så hade nog ingen höjt ögonbrynen på detta netto dubblerades, eller?
Här kan du läsa senaste numret av tidningen Vision: https://www.skogforsk.se/cd_20201028080 ... b_low2.pdf
I vårt nya interaktiva verktyg kan du själv räkna på din lönsamhet: Lönsamheten för skogsägare