De flesta som jagar använder väl viltköttet själva för egna behov och njutning men i en del jaktlag blir det fortfarande mer kött än vad jägarna och markägarna behöver. Då kan det vara en bra idé att sälja köttet vidare.
Vem får sälja och hur mycket?
Jag har tittat lite på livsmedelsverkets information om vad som gäller vid försäljning av viltkött och reglerna är ganska generösa om man bortser från kött från vildsvin eller björn där det krävs veterinärbesiktning (p g a risk för trikinförekomst). När det gäller älg, rådjur, hjort eller annat småvilt (typ hare och fågel) så behövs ingen veterinärbesiktning innan köttet säljs (eller ges bort som gåva).
Det finns två olika nivåer som man kan ikläda sig som "köttleverantör". Dels som vanlig privatperson och då kan man sälja kött som slaktkroppar, parter (delar) eller som färdigstyckat. I det här fallet får man under ett år sälja en hel vuxen älg (eller 2 kalvar), 3 vuxna hjortar eller 10 rådjur. (se tabellen nedan)
Dels så kan man sälja viltkött i egenskap av "primärproducent". Det innebär att man har ett större ansvar för livsmedelssäkerheten men så vitt jag kan tolka det så behöver man inte veterinärbesiktiga köttet. Däremot får man inte sälja färdigstyckat kött utan ska leverera "primärprodukter" i form av hela djur/slaktkroppar, urtagna/sotade men med päls eller fjäderdräkt på. I det här fallet kan jägaren leverera 25 gånger så mycket vilt som i fallet ovan som privatperson. D v s 25 vuxna älgar (eller 50 kalvar), 75 vuxna hjortar eller 250 rådjur (se tabell här nedan) per person. Jägaren är då att betrakta som primärproducent men behöver ändå inte underkasta sig kontroll eller uppfylla myndigheters krav som finns på andra livsmedelsproducenter.
OBS att de aktuella kvoterna gäller per person så i ett jaktlag får varje jakträttsinnehavare sälja motsvarande mängd kött per person.
Här kan ni läsa mer på livsmedelsverkets sajt om regler för köttförsäljning.
Pris för älgkött?
Jag kollade lite om olika prisnivåer för älgkött. I det fall köttet köps upp av viltslakterier eller professionella viltuppköpare verkar det betalas runt 45-55 kr per kilo (slaktkropp = urtagen/sotad kropp d v s kött + ben). Sedan finns det en massa avdrag för skottskador mm.
Priset för färdigstyckade produkter kan nog variera väldigt mycket och det verkar även bero mycket på vilken relation man har till kunden. 80-100 kr/kg för styckdetaljer utan ben florerar som exempel men högre för de finaste bitarna. Färdigmalen älgfärs verkar ligga runt 70-80 kr/kg.
Pris i butik för älgkött
Jag roade mig med att kolla vad det kostar att köpa en bit fryst älgkött (från 2018) på ICA här i stan. Där kostade en benfri älgstek 339 kr/kg, Grytbitarna 169 kr/kg och älgfärsen 149 kr/kg.
Var ligger ett rimligt pris per kg för älgkött tycker ni? Och hur förhåller ni er till att sälja viltkött?
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto