Alternativt skogsbruk, blädning och hyggesfritt

Föryngra i luckor = trakthyggesbruk

63 inlägg 28514 visningar 7 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Föryngra i luckor = trakthyggesbruk

Lars Lundqvist SLU  
#580037 Då och då brukar någon som inte gillar kalhyggen komma med idén att istället föryngra skogen genom att då och då göra små luckor i skogen, här och där. Detta är ingen ny idé. Tvärtom är det en väldigt gammal idé. Men den funkar inte.

Grundtanken brukar vara att man då och då ska avverka en del av de största träden (höggallrar) men att skogen i princip är en enskiktad pelarsal och definitivt inte fullskiktad. Föryngringen ska istället koncentreras till luckor. Som en bonus skulle man då dessutom kunna föryngra tall i den sortens hyggesfria skogsbruk. Nu senast var det @PlockhuggarFrasse som föreslog det.

Ponera att man gör en lucka i skogen genom att avverka ett antal träd. Antag att det kommer föryngring direkt. Hur lång tid tar det innan dessa plantor vuxit upp till fullstora träd som återigen kan avverkas? Det lär ju ta minst lika lång tid som på ett hygge, men troligtvis längre tid. Men antag för enkelhetens skull 100 år.

Hur stor är varje lucka? PlockhuggarFrasse nämnde "halv tennisbana" dvs ca 11x12 m, vilket låter väldigt lite. Men okej, vi säger 200 m2, 14x14 m.

Antag vidare att vi tillämpar detta i ett bestånd på 4 ha, 40 000 m2. Då kan vi inte göra luckor på mer än max motsvarande 1/100 per år, för annars kommer vi ha gjort luckor på hela arealen innan det finns nya träd att avverka. Om vi gör luckor vart tionde år i 100 är så blir det alltså en tiondel av arealen, 4000 m2 luckor vart tionde år. Det blir alltså 4000/200=20 luckor á 200 m2 varje gång.

Nu invänder säkert nån och säger att så mycket luckor ska det inte vara. Högst hälften! Okej, men om vi bara gör 10 luckor á 200 m2 så kommer vi efter 100 år ha nya träd på 2000 m2och luckor i olika stadier på 18000 m2, dvs totalt halva beståndet. Vad händer då med de resterande 2 ha som vi inte gjort luckor i? Där är tanken att vi bara ska gallra. Men efter att ha gallrat 10 gånger (vart tionde år i 100 år) så lär träden vara slut, så det fungerar inte.

Problemet med hela grundidén med att föryngra i luckor som sen ska växa upp som nåt slags minibestånd är att vi då egentligen har "forestry by area", dvs trakthyggesbruk med minibestånd, där varje sådant minibestånd (lucka) måste skötas med röjning och gallring för att det ska bli några få stora grova träd i slutet. Enda skillnade är att plantorna och träden växer långsammare än på ett hygge så istället för 100 år tar det 150 år, eller 200 år. Och då måste den årliga luckarealen anpassas till det.

Det här har testats en del i Nordamerika och det stora problemet är att man ganska snart tappar kontrollen och överblicken, när det lilla beståndet på 4 ha efter tre ingrepp (20 år) består av 60 små luckor i olika stadier, utspridda här och var i den i övrigt höggallrade skogen. Det blir helt enkelt för komplicerat att sköta den skogen.



   TS
Avatar Fallback

Re: Föryngra i luckor = trakthyggesbruk

isteskog  
#580038 Då tror jag mer på kantföryngring. Småluckor här och där i beståndet ökar bara risken för vindfällen och torkskador. Men kanthuggning är nog främst för den småskaliga skogsägaren med egna maskiner. Blir för dyrt med inlejda maskiner på små volymer som den genomsnittlige skogsägaren i regel avverkar. Däremot om jag bara hade några hektar skog skulle jag kunna tänka mig att föryngra i små luckor men skippa tänket med höggallring.

Avatar Fallback

Re: Föryngra i luckor = trakthyggesbruk

D Brown  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#580039 Blir det inte lite sådana tendenser om man t.ex råkar ut för toppbrott i ung tallskog. Plötsligt går en av, sedan får nästa och nästa utrymme att böja av sig när inga kronor stöttar emot. Rätt vad det är så är det en lucka på 14*14 m.

Lite samma sak om det är begränsade barkborreangrepp, en grupp granar försvinner och vips är det 14*14 m lucka där också.

Dock så är det väl ingen flerskiktning som får bestå, när avverkning sker så blir det väl en kalhuggning....med aningen sämre netto.

Användarvisningsbild

Re: Föryngra i luckor = trakthyggesbruk

Lars Lundqvist SLU  
#580060
isteskog skrev:Då tror jag mer på kantföryngring.

Kanthuggning och luckhuggning är namn på föryngringsmetoder inom trakthyggesbruk. Båda är exempel på etappvis slutavverkning och har mest gemensamt med skärmställning. Både kant- och luckhuggning innebär att man utvidgar kanterna/luckorna i rask takt så att hela det gamla beståndet är borta inom 15-20 år.

Det jag pratar om i den här tråden är idén att man bara skulle enstaka luckor här och var och aldrig ta bort de sista delarna av den gamla skogen förrän plantorna i de första luckorna vuxit upp till stora träd.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Föryngra i luckor = trakthyggesbruk

Lars Lundqvist SLU  
#580061
D Brown skrev:Rätt vad det är så är det en lucka på 14*14 m.

Att det ibland blir avgångar som resulterar i små luckor innebär inte att det är ett genomtänkt, planerat skogsbruk. Det är mer olycksfall i arbetet.

Det tråden handlar om är idén att man genom att ibland göra små luckor skulle kunna få ett långsiktigt fungerande rationellt skogsbruk, vilket inte fungerar.

   TS
Avatar Fallback

Re: Föryngra i luckor = trakthyggesbruk

isteskog  
#580063 Pratar du om storskogsbruket eller den normale skogsägaren som har ca 50ha i genomsnitt? Eller den som har 10ha?
Missvisande trådrubrik kanske.... 😉

Avatar Fallback

Re: Föryngra i luckor = trakthyggesbruk

Avslutat-02  
#580067
isteskog skrev:Pratar du om storskogsbruket eller den normale skogsägaren som har ca 50ha i genomsnitt? Eller den som har 10ha?
Missvisande trådrubrik kanske.... 😉


Är väl en ganska stor skillnad ekonomiskt sett emellan den som har 50 ha och den som har 14 ha, hur de lever på och av skogen.

Den som har skogen som levebröd ser nog till att där finns växande skog, Medans den som har det bara för fritidsägande mest låter skogen vara.

Den som har skogen för husbehov av ved ser nog också till att träd finns där även framåt, men kanske inte nödvändigtvis barrskog.

Användarvisningsbild

Re: Föryngra i luckor = trakthyggesbruk

Lars Lundqvist SLU  
#580080 Varken eller. Jag pratar om själva principen, grundtanken, den långsiktiga planen för hur man tänker sig att skogen ska utvecklas och skötas på sikt.
När du funderar på hur du ska röja så har du en (möjligen omedveten) plan i bakhuvudet för hur skogen ska utvecklas och skötas på sikt, eller hur? Det är den planen, som beskriver hur skogen ska utvecklas på sikt och vilka åtgärder som är tänkbara på sikt, som heter trakthyggesbruk.

   TS
Avatar Fallback

Re: Föryngra i luckor = trakthyggesbruk

isteskog  
#580104 Tänker man inte på hur skogen ska utvecklas på sikt i en blädningsskog? Även om åtgärden är gallring (som den ju är i en blädningsskog) så måste man väl tänka på hur urvalet (gallringen) påverkar framtida åtgärder. Eller tänker jag fel där?

Avatar Fallback

Re: Föryngra i luckor = trakthyggesbruk

Avslutat-02  
#580106 Det är väl ännu mera att tänka och värdera träd emot träd i blädning....

Minsta felsteg kan få oanade konsekvenser längre fram i tiden.

Användarvisningsbild

Re: Föryngra i luckor = trakthyggesbruk

Lars Lundqvist SLU  
#580116
isteskog skrev:Tänker man inte på hur skogen ska utvecklas på sikt i en blädningsskog?

Skogen utvecklas inte. Den är ju likadan hela tiden.
I trakthyggesbruk har du ett slutmål - slutavverkningen - och alla åtgärder syftar till att ge så bra slutavverkning som möjligt.
I blädningsbruk är varje åtgärd hela omloppstiden så att säga. Det finns inget slutmål.
Du kan ha en tanke om att på simt få lite fler grova träd, men när du har det så kommer ju skogen vara likadan sen, från blädning till blädning.

Och nej, minsta "felsteg" vid val av träd att avverka kan inte få "oanade konsekvenser". Så länge du håller virkesförrådet på en hyfsad nivå och inte rör alls bland mindre träd (dvs träd klenare än typ 35 cm) utan bara tar ut få träd per hektar och år, så kommer allt rulla på. Även rejäla "felsteg", som decennierna med för hårda huggningar uppe på Leksberget, läker ut efter ett tag.

I trakthyggesbruk gallrar du bort för att ha kvar ett fåtal utvalda till slutet. I blädningsbruk gallrar du ut ett fåtal av de största, men man "sköter" inte klenare träd. Och skogen ska i princip se likadan ut före och efter en blädning.

   TS
Avatar Fallback

Re: Föryngra i luckor = trakthyggesbruk

Avslutat-02  
#580119 Lars du nämner några om man inte,,,, för mig så är det undvika felsteg.. :d

Användarvisningsbild

Re: Föryngra i luckor = trakthyggesbruk

Lars Lundqvist SLU  
#580124
vinterrojarn skrev:Minsta felsteg kan få oanade konsekvenser längre fram i tiden.


vinterrojarn skrev:Lars du nämner några om man inte,,,, för mig så är det undvika felsteg.. :d


Om "minsta felsteg" leder till "oanade konsekvenser" så antyder det att det som ska göras är väldigt svårt, kräver stor kunskap och erfarenhet och en särskild fingertoppskänsla.

Blädningsbruk är tvärtom väldigt enkelt och du riskerar inte alls samma storskaliga konsekvenser som trakthyggesbruket kan göra.

- - -

Men den här tråden handlar om något annat, nämligen den icke fungerande tanken att man kan driva ett slags hyggesfritt skogsbruk med pyttesmå luckor som ska stå för föryngringen i skogen.

   TS
Avatar Fallback

Re: Föryngra i luckor = trakthyggesbruk

isteskog  
#580130 Ska man bedriva rationellt skogsbruk så kan man ju inte ha såna luckor, det säger sig självt att risken för stormskador, torrträd ökar. Och så ska man inte förglömma kantzonerna som blir många när det blir små "minihyggen". Min erfarenhet är att det växer sämre i kantzonerna, iaf på lägre boniteter.
Hur stora är "schackruteprovrutorna" som finns norrut någonstans? Vet Lars det?

Användarvisningsbild

Re: Föryngra i luckor = trakthyggesbruk

Torbjörn Johnsen  
#580133 Här finns en bild, Skärmdump från Google maps, över ett försök i
Vindelns försökspark. Jämför med 100-metersskalan längst ner...

1565006744_skärmavbild_2019-08-05_kl._14.03.32.png



Länk till kartan hittar ni här:
https://goo.gl/maps/hKTx8b8VuCFgNbiMA

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).