sön 16 jun 2019, 16:34#571541
Hittade ingen bättre rubrik än servicebyggnader att lägga mina funderingar under. Huset är ju min servicebyggnad där jag får mat och vila.
Nu till saken. Jag har funderat på om kommunens beslutsfattare har tänkt eller haft otur när dom försökt tänka. 1) Årets slamtömning av avloppbrunnen ska vara fullständig. Alltså inte bara slammet utan även vattnet.
Det innebär att den sk. ekokommunens bil tömmer ca 5-6 brunnar på varje lass till reningsverket istället för 20-25. Det blir många mils extratransporter med allt vad det innebär i tid, kostnad, bränsle och avgaser mm.
2) Sen ska brunnen återfyllas med rent vatten baklänges med början i tredje facket så ev resterande slam inte går ut i infiltrationen utan trycks tillbaka till första facket. Gott och väl, men det är bara det att jag kan inte ta ut 2000 liter vatten ur min brunn utan att dela upp det på flera dagar med det låga grundvatten vi fortfarande har i denna geografin. Under denna tiden får jag inte använda avloppet.
3)I och med att brunnen fylls med rent vatten så har bakteriefloran som bryter ned avloppet i stort sett helt försvunnit. Brunnen kommer inte att fungera på avsett sätt förrän om flera månader utan att man gör som föraren av slambilen sa. Åk till grannen och hämta en skottkärra hästskit och köp ett par liter youghurt och slå i, så funkar den igen. Det kan nog stämma för jag minns när anläggningen var ny så tog det ett år innan förruttnelsen var igång. Vi fick gräva ur en torrkaka på toppen ett par gånger till att börja med.
Andra kommuner som heltömmer avloppsbrunnar filterar mellan olika fack i bilen och lägger sedan tillbaka vattnet med bakterieflora i brunnen. Då slipper man alla problem och bieffekter.