Anledningen till att Usewoods maskinkoncept tilltalade Anders var att han kunde transportera den på trailer efter bilen mellan Stockholm och Ockelbo och att han då hade både skördare och skotare med sig. En skördare för de klenaste gallringarna men en skotare som även klarar att köra ut lite grövre (motorsågshugget) virke som t ex vindfällen.
Maskinen, en Usewood Combi Master, levererades i november i fjol (2018) och jag bokade in en tid med Anders för att komma och filma. När vi skulle träffas hade det kommit 70 cm snö i Ockelbo så vi fick ta till en plan B. Anders hängde helt enkelt maskinen efter bilen och åkte ner till en skogsägande kompis utanför Degerfors istället och där var det mer eller mindre redan barmark. Ryktet hade dessutom gått till Finland så Både Jussi-Pekka och Olli Usenius, personerna bakom Usewood, dök också upp.
Flytta med Pic-upen
Anders berättade om varför han valt just Usewood. Dels då formatet. Att det går att lasta den på släpvagnen och dra den med pic-upen. Men också att den går att få i kombiutförande. D v s en maskin som både kan bli skördare och skotare. Sen ville han även ha rullmatning då han tycker att det ser alldeles för segt ut med stegmatning som annars är det vanliga i på här maskinstorleken. Kombimaskinen som levererades till Anders var även den första med utskjut.
Egen kran och två aggregat
Usewoods maskiner finns nu i tre utföranden: Log Master som är en skotare, Forest Master som är en skördare (eller som kan förses med röjaggregat) och Combi Master som är en kombi av skördare, skotare och röjare. Skotaren har en Farma-kran men de båda andra maskinerna har en egenkonstruerad kran. Som numera finns med utskjut.
Usewood tillverkar också ett litet, rullmatat skördaraggregat (UW 180S) och ett röjaggregat för ungskogsröjning (UW 50). Mer om skördaraggregatet längre ner.
Skiftet från skördare till skotare går snabbt. Aggregatet ställs på plant underlag och sedan är det bara att lossa en sprint till rotatorn, sex hydraulslangar med snabbkoppling och en elektrisk kontakt. Sen är det bara att sikta in tappen på gripen. Sätta dit sprint och slangar och sedan ändra på maskindatorns display att det nu sitter en grip där.
När det ska skotas så skjuts den bakre ramen ut 70 cm och en förlängning till de bakersta stöttorna fällas ut. När stöttorna är på plats fälls grinden upp. Den fälls ner vid skördararbete för bättre sikt.
8WD och stödben
Alla maskinerna har åtta hjul och drivning på alla åtta. Det sitter en hydraulmotor i varje boggi och den kan se ut att vara lite känsligt placerad mellan hjulen men tillverkaren hävdar att de inte haft några problem med placeringen. Dels så är det en stark infästning och dels så är det mestadels väl skyddat mellan hjulen. Hydrauliska stödben finns också på maskinerna och de behövs om man inte ska tippa vagnsdelen på den relativt smala maskinen. Den är bara 150 cm bred. Med kranen på max utskjut och 220 kg aggregat så tippar den direkt utan stödben.
Olli Usenius från Usewood visade lite körning (finns även på videon) och då kunde man se att han inte använde stödbenen när han jobbade rakt bakom maskinen och att han oftast bara satte ner stödbenet på den sidan han jobbade. Anders tog det säkra före det osäkra och satte i båda. Jag frågade om han tippat någon gång och jodå, det hade han testat en gång. Men det var enkelt att dra upp vagnen igen med hjälp av vinschen som sitter på kranen så ingen stor skada skedd.
Utan kranvana
När Anders fick sin Usewood så hade han inte ens kört griplastarvagn innan. Tidigare kranerfarenheter var lika med noll. Sakta men säkert håller han nu på att lära sig köra skördare och det går stundtals riktigt bra. Man får inte tänka för mycket säger Anders utan måste få in rörelserna i ”muskelminnet”. Utöver kranvanan så kommer många andra lärdomar också successivt. Som att t ex inse att det går mycket fortare och enklar att skota ut virket om man kan sortera trädslag och göra fina högar med skördaren. Hursomhelst så är inte produktionstakten det viktigaste för Anders utan det är hur det ser ut i skogen efteråt. Och att det dessutom är väldigt kul är då ingen nackdel. En maskininvestering i den här storleken måste antagligen få belasta nöjeskontot till viss del för att vara försvarbar
Skördare för klengallring
Även om den här maskinen i mångt och mycket är en kapabel klenvirkesskördare så är det viktigt att vara medveten om begränsningarna. Skördaraggregatet går inte att jämföra med de som t ex sitter på Vimeks, Terris eller Malwas skördare (typ LogMax 928) i kapacitet och produktion. Usewoods aggregat drivs av samma oljepump som driver kran och maskin. Rullmatningen kräver en hel del effekt och flöde vilket gör att det blir tufft om kvisten är allt för grov. Det klarar heller inte av att fälla mer än 22 cm diameter men det kan man ju komma långt med i en förstagallring. I enhetlig gallringsskog av gran och tall fungerar det utmärkt vid klenare medelstam (uttag ca 0,04-0,06 m3fub?) och det fungerar också bra i motsvarande björkskog. Om man jämför det med en stegmatare så är Usewoods aggregat betydligt snabbare förutsatt att man håller sig inom sina begränsningar.
Maskin nr 76
De maskiner som sålts i Sverige har hittills hamnat hos större skogsägare medan Usewood bl a har sålt maskiner till entreprenörer i Estland som kör dem på heltid i gallring. Totalt har Usewood tillverkat ca 80 maskiner och Anders Combi Master som levererades i november var nr 76 i ordningen. Enligt Usewoods sajt kostar basmaskinen i grundutförande ca 650 000 svenska kronor och då tillkommer aggregat, utskjut mm. Den maskin Anders köpt landar enligt tillverkaren på ca 90 000 Euro inkl allt.
Det går att läsa mer om tekniska specifikationer på Usewood sajt
Här finns en video från besöket och lite bilder
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto