Avverkning (slutavverkning)

Mölnbackaskogarna skövlas

37 inlägg 9911 visningar 8 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: Mölnbackaskogarna skövlas

JohannesG  
#530523 Har ännu inte hittat något ställe oavsett terräng där det inte går att avverka med Motorsåg eller någon form av handsåg eller yxa. Tänk på att skogen du pratar om är ca 100år gammal. När den började växa var inga av dagens maskiner ens påtänkta, skogshuggarna använde inte ens motorsåg, så inte alls märkligt om det inte syns spår av avverkning. Utkörning skedde med häst eller oxe, minimala spår som utan vidare är helt borta nu. Kuperad eller blockig terräng hindrade heller inte avverkningen. Några träd fälldes nerför och så fälldes övriga tvärs över dessa, så kvistades och rullades de hela stammarna ner för slänten. Ett mycket farligt arbete, men nog var det för produktion allt. Vill du veta säkert vad som gjorts eller inte i skogen ska du fråga någon äldre människa som har koll på området och varit engagerad i marken.

Att döda träd nu ligger kan ha flera orsaker, det vet markägaren bäst varför.
Senast redigerad av JohannesG lör 27 okt 2018, 20:50, redigerad totalt 1 gång.

Iggesund Forest BlueLine skördarsvärd, Norrländsk urkraft
Avatar Fallback

Re: Mölnbackaskogarna skövlas

Vilsten  
#530533
Sillero skrev:
Vilsten skrev:Skogen i ditt bildspel är ganska typisk produktionsskog. Om det är sådan naturtyp du tycker om, gör du bästa i att låta markägaren sköta och bruka skogen.


Ja "Vilsten", jag ska medge att några av bilderna är från en produktionsskog.


Ja det är ju svårt att se på de bilder som är inzommade på bara en blomma. Men morgon bilden i granskog, skogstjärnen, och bilden med en sjö och berg i bakgrunden ser alla ut som i mina ögon att vara produktionsskog. Sen var det någon lila-aktig blomma (jag är kass på blommor) som såg ut att vara fotad i en regelbundet slagen vägren.

Rena granskogar som lämnas orörda blir väldigt täta och med begränsad undervegetation. Brukar också se ganska artfattiga ut och inbjuder inte till rörligt friluftsliv.

Användarvisningsbild

Re: Mölnbackaskogarna skövlas

Sillero  
#530546 Alla bilder föreställer inte rena skogsarter. En del är ängsarter, fotade på ängar insprängda i skogen, andra längs skogsbilvägar och enskilda vägar i skogslandet.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Mölnbackaskogarna skövlas

Sillero  
#530602
Vilsten skrev:Skogen i ditt bildspel är ganska typisk produktionsskog. Om det är sådan naturtyp du tycker om, gör du bästa i att låta markägaren sköta och bruka skogen.


Jag måste förtydliga mig när det gäller mitt inlägg "Mölnbackaskogarna skövlas". Jag är medveten om att de skogsområden, som nu har kalavverkats, till kanske största delen är produktionsskog. Så är det ju. Men åtskilliga arealer bestod av skog, där inga stubbar eller annat tydde på att några produktionsåtgärder i form av kalavverkning förekommit. Här fanns gott om gamla lågor och död ved. Möjligen fanns tecken på plockhuggning. Det är i dessa områden jag hämtat bilderna på bildspelets skogsarter. När nu dessa partier solexponeras kommer fältfloran att utarmas och många arter kommer att försvinna för gott. Detta har jag otaliga exempel på. Många skogsfrulokaler har har gått just detta öde till mötes. Då ska ni veta att denna orkidé är en av världens mest sällsynta växter. Har vi råd med det?

   TS
Avatar Fallback

Re: Mölnbackaskogarna skövlas

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#530609 Det är många som tycker sig ha upptäckt den sista orörda naturskogen. Ibland kanske någon har rätt. Men att den skulle finnas i Mölnbacka någon mil från flottleden och någon mil från Deje bruk i ett helt bolagsägt område tvivlar jag ju på. \:d/

Användarvisningsbild

Re: Mölnbackaskogarna skövlas

JohannesG  
#530610 Som sagt. På 100år försvinner mycket. Skogen började växa runt första världskriget. Sedan exakt vilket skogsbruk som bedrevs vet nog enbart lokala källor. Men skogsbruk bedrevs det. Det är det inget tvivel om.

Användarvisningsbild

Re: Mölnbackaskogarna skövlas

halvproffs  
#530616 Rubriken var lite tuff må jag säga. Sen måste jag ge sillero en eloge när denne backar från vissa uppgifter! Vissa personer är ju helt oresonabla. Det är bara deras åsikt som gäller,typ ulf1.
Där jag förstagallrar nu slutavverkades 2004 och granstubbarna är helt murkna så om några år finns inga spår efter dem. Så naturen tar tillbaka fort och kantarellerna kom i en första omgång nu.

Användarvisningsbild

Re: Mölnbackaskogarna skövlas

Fredrik Reuter  
#530619 Hej,

Efter att spenderat ett par dagar i området kring Mölnbacka och även studerat en del av den information som finns så kan jag inte hålla med dig Sillero om att Mölnbackaskogarna skövlas. Det räcker att titta på skärmdumpen från Naturvårdsverkets digitala karta "Skyddad natur" så ser man ansenliga delar av denna unika skogsmark norr om Mölnbacka idag har skydd i någon form.

Ljusgrönt är Naturreservat.
Mörkblått är Natura2000.
Lila är skogar som ska gynna vitryggig hackspett.
Ljusbrunt är nyckelbiotoper.
Rött är fågelskydd.

1540716626_molnbacka-skogskarta.jpg


Kolla gärna själva på: http://skyddadnatur.naturvardsverket.se/

Bifogar också PDF om naturreservatet Torsberget.

Länsstyrelsen verkar ha full koll på att marken är smått unik i området, mycket då på grund av terrängen som är svår och berggrunden som är hyperit. De områden med högst värden sätts då av.

Paradoxalt kan områden som avsätts för att gynna vitryggig hackspett också anses som att de skövlas. Här ska granen bort och lövet fram, jag undrar om det är därför det ser "skövlat" ut bl a i "Fördärvarbacken" som nu då är just vitryggsområde?

MEN!

Samtidigt måste jag säga att det med hög sannolikhet finns en ganska stor förbättringspotential i skogsbruket i berört område, men kanske också generellt. De områden som inte är skyddade i detta unika skogsområde verkar skötas som vilken granåker som helst. Gallringar där fokus ligger på höga uttag av massaved (och som sedan blåser sönder) och tidiga slutavverkningar med brösthöjdsdiameter på 28 cm för att inte störa flödet i bulksågen.

Med tanke på den kvalitet som kan odlas på i princip alla trädslag i ett område som detta så borde man ha en ett eller flera lokala sågverk som specialiserat sig på att såga special-special sortiment och sälja det vidare till hutlösa priser (fast nöjda kunder) kanske till och med under ett speciellt varumärke. Från höften "Hyperix" för att dra en parallell till ex stålets Hardox...

Då skulle man kunna skapa något som gör alla stolta, från sågverkspatron till fågelskådare!

Avatar Fallback

Re: Mölnbackaskogarna skövlas

Hema  
#530630
Niking skrev:
Sillero skrev:Det är bara det att artdiversiteten i skogsfloran decimeras kraftigt efter kalavverkning. Många känsliga arter försvinner helt för att aldrig komma tillbaka. Detta förhållande finns otaliga belägg för. Vill du ha en skog, där träden står i rader och där fältfloran består enbart av mossa? För den trivs där.


Läs och begrunda https://gunnarlinden.wordpress.com/2018 ... -upphorde/
/Niklas

Bra text. 👍

Avatar Fallback

Re: Mölnbackaskogarna skövlas

Bosse1  
#530638 Allt går ju i cykler, inte saknar jag hallonen på hygget när ungskogen tar över.
Inte heller flugorna i köket när vintern kommer,
Tänk på att ett människoliv inte är så långt som man tror själv.
Dvs blommorna kommer åter när betingelserna är de rätta.
Försvann de när farfar var ung så hinner man se dom,vi är bara inte i fas med vissa cykler :roll:

Användarvisningsbild

Re: Mölnbackaskogarna skövlas

Torbjörn Johnsen  
#530640 Jag tycker att den här tråden sätter fingret lite på ett ”problem” eller en tendens som är ganska tydlig. Inte bara i Mölnbacka utan i stora delar av landet där det finns bra granmarker. Det är den allt lägre slutavverkningsåldern. Trenden mot tidigare slutavverkning drivs av flera olika och av varandra oberoende faktorer:

-Granskogen verkar växa allt snabbare och ståndortsindex i granskog ökar uppenbarligen. Skälen är säkert en kombination av varmare klimat (längre växtsäsong) och bättre plantmaterial.

-De senaste decenniernas gallringsmodeller ger grövre skog snabbare.

-Allt färre sågverk kan såga grovt virke.

-Ökad rädsla/riskmedvetenhet efter stormarna Gudrun, Per m fl på 2000-talet.

-Ökad rädsla för restriktioner p g a ökande naturvärden i äldre skog.

-Allt mer fokus på nuvärdesekonomi vilket gynnar kortare omloppsperioder.

-Allt mer skog sätts av av de större skogsägarna (Mölnbacka är ett bra exempel!) vilket gör att kvarvarande produktionsskog kanske drivs hårdare.

Allt som allt innebär det att produktionsskogar som förr fick bli 80 år nu knappt blir 60 innan de avverkas. Det är under dagens förutsättningar säkert helt rationellt men det innebär också att en 20-årig period av skogens omloppstid försvinner. En period där skogen uppfattas som trevlig att vistas i oavsett om man är skogsägare eller tillhör ”allmänheten”. Det är också en period där det dyker upp en hel del nygamla växter som trivs i just den här beståndsfasen.

Det här är mina teorier om varför det ser ut som det gör...

Användarvisningsbild

Re: Mölnbackaskogarna skövlas

Lars Lundqvist SLU  
#530678 ... fast enligt statistik från Skogsstyrelsen och Rikstaxen så har åldern på den skog som slutavverkas inte ändrats mer än marginellt. Den ligger fortfarande på ca 100 år i genomsnitt och har gjort så under lång tid.

Användarvisningsbild

Re: Mölnbackaskogarna skövlas

Torbjörn Johnsen  
#530679
Lars Lundqvist SLU skrev:... fast enligt statistik från Skogsstyrelsen och Rikstaxen så har åldern på den skog som slutavverkas inte ändrats mer än marginellt. Den ligger fortfarande på ca 100 år i genomsnitt och har gjort så under lång tid.


Intressant! Skiljer det sig mellan landsdelarna? Och mellan olika ägargrupper? Sveaskog kör i Götaland slutavverkning vid LSÅ t ex. Det här skulle vara intressant att grotta vidare i.

Användarvisningsbild

Re: Mölnbackaskogarna skövlas

Fredrik Reuter  
#530692 Det blir lite trådkapning men jag kan dela tråden senare. Detta är verkligen intressant att grotta i.

Södra t ex rekommenderar att man slutavverkar när brösthöjdsdiametern är 30 cm:

När barrträden är cirka 30 centimeter i brösthöjd är det en bra tid att avverka. Dels betalas den dimensionen högt av sågverken och dels ger ytterligare några år på rot en något större diameter, men risken för vindskador och rotröta är större än vinsten med tillväxten.


https://www.sodra.com/sv/skog/skogliga- ... vverkning/

Men frågan är om skogsägarna har köpt denna rekommendation?

- Lars info ovan tyder inte på det, kanske inte heller direkt data från Riksskogstaxen (se bild nedan)?

- Skördaraggregatstillverkarnas försäljning tyder nog inte på det heller (det skulle ju räcka med att ex Log Max sålde LM 3000T till alla skördare i så fall, men de klassar det som gallringsaggregat och det är det näst minsta i deras serie).

Om inte något drastiskt har hänt med de så kallade bortsättningslistorna de senaste åren, alltså hur mycket skogsentreprenörer får betalt för utförd avverkning så stämmer det också dåligt. Detta är egentligen en historia för sig och mer info finns i tråden Fredrik Reuter - Har Södra virkesbrist?. Kort och gott; det är billigast att avverka i ett spann på medelstam om 0,6 - 0,9. Där hamnar sällan en gran med BHD 30cm.

Användarvisningsbild

Re: Mölnbackaskogarna skövlas

Gräsmark  
#530713 Det här hör egentligen hemma i en tidigare "Barkborretråd", men aktiva trådar läses väl mest och den handlade om Götaland.
Slutavverkningar pga barkborreangrepp/skogsröta gör att tvångsavverkningar påverkar statistiken. Därför är även denna tråd relevant.
Tvingas nu avverka ett 70-årigt granbestånd som sannolikt påverkats av sommarens torka och drabbats hårt av barkborreangrepp och röta.
Vill bara med detta inlägg påminna skogsägare att det hänt saker i sommar.
/Lennart

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).