fre 23 jan 2015, 16:29#312569
Gero skrev:Hur är det nu, måste man ha motorsågskörkort 2015 om man bara arbetar i sin egen skog på mest helger?
Nej. Den som ensam eller gemensamt med familjemedlem utför arbete för egen räkning är undantagen från krav på kunskaper i regelverket AFS 2012:1 från Arbetsmiljöverket.
Gero skrev:Om det är så var kan man ta en kurs få motorsågskörkoret. Om jag som bara arbetar i egen skog med vindfällor och gallring vilken kategori på motorsågskörkortet ska jag ta.
Oavsett statens krav så rekommenderar jag att skogsägare tar Motorsågskörkort AB. A-delen behandlar grundläggande motorsågning, B-delen behandlar trädfällning. Den metodik som lärs ut för att öka säkerhet och effektivitet brukar vara givande även för den som är mycket kunnig och har lång erfarenhet.
Vindfällen ingår dock inte i en AB-kurs utan i C (och S) som behandlar avancerad trädfällning. Å andra sidan har kursboken "Motorsågning" från Skogsstyrelsen ett avsnitt om avancerad motorsågning inklusive arbete med vindfällda träd. Om man har en AB-kurs som grund, läser på om avancerade metoder, tar det försiktigt och använder sunt förnuft så bör man som skogsägare klara av att ta hand om vindfällen som inte är alltför farliga. Men givetvis rekommenderas att man går kurs för C-nivån (eller S). Se gärna filmen "Arbete i stormfälld skog"
Gero skrev:Vad kostar det att ta motorsågskörkortet?
Det finns olika sätt att gå kurs och därmed olika priser, t.ex. intensivkurser på vardagar, studiecirklar på kvällar och helger, samt www-kurs hos SYN
http://www.syn-kurser.se/. Kurslitteratur och prov är alltid samma för respektive nivå.
Kostnaden för en AB-studiecirkel bruka ligga mellan 4000 och 5000 kr inklusive kurslitteratur och examination. Räkna med c:a 2000 kr för www-kurs, kurslitteratur och examination. Priset för intensivkurs beror på vem som ger kursen.
Mer information:
http://sakerskog.se/utbildning/
Motorsågskörkort ABC, 346 XPG med 15" svärd och 21BPX