Här finns redan många trådar på forumet som ger bygginspiration. Allt från större till mindre projekt. Dock saknar jag något som sammanfattar vad man måste och bör tänka på. Hoppas på att ni vill hjälpa till med detta. Har redan sett mycket kunskap utspritt i alla trådar.
Att bygga en ekonomibyggnad verkar "förmånligt" med avseende på att man inte behöver söka bygglov (utanför område med detaljplan). Om man jämför med till exempel att bygga ett vanligt bilgarage som vållar mer byråkrati.
Se https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/lov--byggande/lov--anmalningsplikt/bygglovbefriade-atgarder/ekonomibyggnad/
Utanför detaljplanelagt område krävs inte bygglov för att uppföra eller flytta ekonomibyggnader för jordbruk, skogsbruk eller annan liknande näring. Bygglov behövs inte heller för att bygga till dessa byggnader.
Längre ner på sidan står det i princip att man måste följa alla övriga regler, även om man slipper själva bygglovet.
De utformningskrav och tekniska egenskapskrav som finns i plan- och bygglagstiftningen gäller även för ekonomibyggnad. Kraven får dock anpassas och avsteg får göras i den utsträckning som är skälig med hänsyn till åtgärdens art och omfattning. Placeras byggnaden nära befintlig bebyggelse kan det exempelvis leda till att man behöver bygga på ett särskilt sätt på grund av brandkraven.
Se också http://www.ja.se/artikel/41209/delad.html.
Det är byggherren (lantbrukaren) ensam som ansvarar för att bygget uppfyller kraven i byggreglerna, det vill säga samhällets regler. Samma tekniska egenskapskrav gäller oavsett om åtgärden är lov- och anmälningspliktig eller inte. Det innebär ett stort juridiskt ansvar och kan få allvarliga ekonomiska konsekvenser om något går snett.
Men hur ska lantbrukaren visa att ekonomibyggnaden är byggd efter samhällets regler? Enligt Boverket är det inget som hindrar att en byggherre anlitar certifierade kontrollansvariga eller annan kompetens för att verifiera att samhällets regler för byggande inklusive för bärförmåga, stadga och beständighet är uppfyllda för byggnaden i fråga, men någon kontroll från myndigheter görs inte.
Om det blir någon större skada, och man har byggt allt själv med eget virke, är det ens möjligt att få ut ersättning av försäkringsbolaget? Det blir svårt att visa att man har följt alla regler då.
Förutom ovanstående finns säkert en massa andra saker att hålla reda på. Exempelvis:
Avstånd - Grannar, vägar.
Miljökrav - Avlopp, oljeavskiljning.
Brandkrav - Avstånd till andra byggnader, svetsning inomhus, bränsleförvaring.
Försäkringsbolag - Lås och stöldskydd, brandkrav.
Skatteverket - Avskrivningar, bokföring.
Banken - Lån.
Sist men inte minst - Hur man ska räkna och bygga så det håller.