lör 08 apr 2017, 20:41#449612
Jag vet inte om det här är rätt plats att påminna om några saker som gäller slipmaskiner men här är några:
1) Slipmaskiner som har en slipskiva som slipar hela tandluckans form gör det svårt/omöjligt att ändra tandform eller bröstvinkel. Man måste då byta till en annan slipskiva vilket är dyrt. Det är lätt och enkelt att slipa i en sådan maskin.
2) Kylmedel, olja eller vattenemulsion är mycket bra för slipresultatet.
3) Justerbar matningshastighet är bra, nästan alla slipmaskiner utan kylmedel som jag sett, matar alldeles för fort.
4) Vissa slipmaskiner är gjorda så att bara blad med samma tandavstånd kan slipas, tex 22 mm.
5) Slipmaskiner med slipskiva som slipar tand och tandlucka med en svepande kamstyrd rörelse, kan oftast ställas in för att slipa olika typer av sågblad med önskad bröstvinkel.
6) Slipmaskinen måste vara så stabil och precis i matningen att slipskivan slipar varje tand lika mjukt och lätt.
Jag har sett två eller tre maskiner som uppfyller det som jag räknat upp här och jag har provslipat i två av maskinerna.
Om skränkning har jag skrivit i tidigare trådar.
Det är fantastiskt fint när man sätter ett nyskärpt blad i sågen, det skär lätt med ett skönt "väsande" och spånet sprutar rakt och långt ut från snittet.
Det finns naturligtvis mycket mer att säga och jag har inte sett och kan inte allt men jag har en mycket bra slipmaskin nu.