ons 08 feb 2017, 11:06#436508
Jag har nu fått tillgång till protokollet från mötet om "Samverkansprocess skogsproduktion" som hölls på Skogsstyrelsens initiativ den 20 januari i år. Bakgrunden till mötet är att Skogsstyrelsen (bl a ) anser att det är "otillräckliga målsättningar för skogsproduktionen i jämförelse med vad vi har för miljö- och andra frågor" för att citera Herman Sundqvists inledning av mötet. En annan drivkraft för att diskutera produktionsfrågorna är att Regeringskansliet har intresserat sig för en ökad skogsproduktion med tydligare produktionsmål och att Skogsstyrelsen i regleringsbrevet för 2017 getts i uppdrag att redovisa hur det arbetet fortskrider.
På frågan om produktionsmål även kommer upp i (nationella) skogsprogrammet svarar generaldirektören att ha inte "vet hur det landar där" men att det ligger inom Skogsstyrelsens uppdrag att jobba med frågan och att detta kvitterats från regeringen.
På mötet deltog representanter (främst personer med ansvar och/eller expertkunskap inom området skogsskötsel) från följande organisationer och företag: Skogsstyrelsen, Svenskt Friluftsliv, Weda Skog, Älvdalen, Särna-Idre besparingsskogar, Norra Skogsägarna, Svenska Kyrkan, Vadsbo Skog, Skogsindustrierna, Stora Enso, Bergvik Skog, Sydved, Billerud Korsnäs, Friaskog, LRF, SCA, Sveaskog, Holmen, Pajala Allmänning, Häradsallmänningarnas förbund, Allmänningsskogarna i Storuman och Sorsele, Jokkmokks Allmänning, Brevens Bruk, Södra och SkogForsk.
Enligt noteringarna har deltagarna genom grupparbete och diskussion kommit fram till ett antal områden att jobba vidare med. Det fortsatta arbetet kommer först att drivas av en Processgrupp som sätts samman av Skogsstyrelsen och sedan planeras ett antal arbetsgrupper som ska jobba vidare med att ta fram förslag inom definierade områden. Följande går att utläsa ur mötesnoteringarna:
- Deltagarna vill att det ska sättas tydliga produktionsmål.
- Tidpunkten för målbilden diskuterades initialt till 2040 men det sågs som önskvärt att synka med tid för andra sammhällsmål som t ex 2030 för klimatomställning.
- Målen ska vara enkla, tydliga och gå att mäta.
- Att enbart sätta volymmål kan vara svårt (eller fel). Ekonomin och lönsamheten är viktig, kvalitetsmål är svårt. En möjlighet är att sätta "utnyttjandemål", d v s hur stor del av markens produktionsförmåga som utnyttjas men det kan vara svårt att mäta.
- Vem sätter vi målen för? För skogsbruket eller för omvärlden?
- Hållbarhet är viktigt.
- Produktiosmålen bör kunna vägas mot andra mål på ett tydligare sätt.
- Bioekonomin kommer ofta upp i diskussionerna och man vill koppla målen till behovet av att utveckla bioekonomin
När man diskuterar olika områden där man kan/bör jobba med åtgärder (och mål) för ökad produktion kommer följande områden upp:
- Skador (framför allt vilt). Åtgärder för att begränsa.
- Infrastruktur och åtkomlig råvara. Ett brett område som både kan handla om vägar men även digital infrastruktur.
- Återväxt/föryngring (förädlat material, ståndortsanpassning)
- Röjning
- Andra produktionshöjande åtgärder
- Outnyttjade möjligheter (framgår ej vad som avses)
- Motiverande (bl a frågor om äganderätt)
Andra kommentarer och synpunkter som kommer fram är att:
- Det är viktigt med förutsägbarhet
- Det är i allt väsentligt markägarna (bolag, privata, allmänna) som måste stå för kostnaderna för ökad produktion. Staten kan kan bidra med smärre delar (t ex med underlag till älgförvaltning).
- Det bör inte sättas för detaljerade mål för produktionshöjande åtgärder.
- Det är viktigt att tänka på den enskildes integritet när man sätter mål och i följer upp.
Nästa steg är att en processgrupp ledd av Skogsstyrelsen går vidare med uppgift att "utveckla ställningstagandet om skogsproduktionen och vara sammanhållande i arbetet." Processgruppen ses som långsiktig. Därefter bildas ett antal arbetsgrupper som leds av representanter från skogsbruket med sekretariatsstöd från Skogsstyrelsen. Man pratar om 3-4 arbetsgrupper om 5-6 personer och de förväntas vara klara med sina förslag till hösten. Avslutningsvis sammanfattar Skogsstyrelsen fyra områden som man anser värdefullt om Porcessgruppen kan börja jobba med:
- Skador
- Vägar/kommunikation
- Vardagsåtgärder (föryngring, röjning, gallring...)
- Produktionshöjande åtgärder
Vi håller oss informerade om det fortsatta arbetet och återkommer när ny information finns tillgänglig.