Skogsmiljö och Trädlära

Tips om älgflugor...

41 inlägg 70200 visningar 13 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Tips om älgflugor...

Tosca  
#290591 Det enda som hjälper är nog heldräkt, kanske tom kemskyddsdräkt...

Användarvisningsbild

Re: Tips om älgflugor...

Gydija  
#290637 Finns älgflugor i hela landet? Har aldrig ens hört talas om dem, men nu har man något nytt att vara rädd för... :surp:

Avatar Fallback

Re: Tips om älgflugor...

Tosca  
#290638 I norra Uppland är de rikligt förekommande just nu, värre än myggen när de är jobbiga, i mitt tycke.

Användarvisningsbild

Re: Tips om älgflugor...

T Landström  
#290663 Tycker inte det kliar så farligt...men det verkar bli små vätskefyllda sår...

Avatar Fallback

Re: Tips om älgflugor...

Enstaberga  
#342858 Söndag, september i herrens år 2015, fyller pickup och kärra med bös, spån och annat från ved och sågverkshanteringen för återförelse till skogen efter förädling genom maskinerna.. Får även med mig frun som är stark i armarna till skillnad från mig..

Nåväl, framme vid avlastningsstället djupt inne i de sörmländska skogarna finner frun Karl-Johansvamp i mängd varför vi stannar lite extra och kikar runt. Jag ramlar själv in i två nattlegor strax bredvid, en vad jag tror är från gris och en där jag hittar hjortspillning som är färskare än mitt morgonkaffe..

Hursom, frun kommer också dit, när jag viskar hest och sexigt, och kikar fram med famnen full av svamp. (jag tänker att om djuren haft mysigt här i natt kanske även jag kan dra nytta av samma skymda läge nu när hon har armarna och tankarna koncentrerade på svampen..samt är i ett av svampen glatt och upprymt tillstånd..) Men icke, när mina första stapplande försök att dra till mig hennes uppmärksamhet av vad som kan hända i skogen mellan en hyggligt viril man och en vacker kvinna en tidig söndagsmorgon på egen ägandes mark, så har jag TRE älglusar klistrade på kroppen.

Jävlar vilka obehagliga kryp! Minns dock forumets råd att rulla mellan tumme och finger.., lusen alltså..., men att få fatt i asen är ju inte det lättaste.. När jag väl fått väck dessa naturens bastarder från min blekfeta kropp med alla dess veck, skrymslen o vrår är mitt intresse för andra aktiviteter bortblåst..

Nu så till min fråga: Varför jag! Min fru som förutom skrattkramp och mosad svamp helt gick skadelös från resan verkar sakna de förutsättningar som älglus/hjortfluga uppskattar.. Hon får heller ej mygg på sig oavsett årstid eller väderlek. Luktar jag skit eller älgtjur/orne..? ser jag ut som sådan..? Eller är det annat skäl? Värmesignatur som vi i militären pratade så mycket om innan andra viktigare aspekter på modern krigföring kom upp...? (HbtQ tex.) Finns det ett motmedel är jag mycket nyfiken på vad det kan vara och var jag finner detta!? Måste jag vänta till minusgraderna annars?

Vänligen Jörgen, Enstaberga

Avatar Fallback

Re: Tips om älgflugor...

Tompa Tveskägg  
#342868 Hade frugan din ljusare kläder än du, Enstaberga? Det skulle vara min första gissning. Men visst är det inte första gången man hör att någon får fästingar eller bli bitna av ex. myggor oftare än någon annan. Om det är så med älgloppor eller inte vet jag dock inte. Ljusa kläder är dock bra.

Avatar Fallback

Re: Tips om älgflugor...

Enstaberga  
#343336 ..Jo, jag hade svart HH med beigebyxa och frun ljusare jacka med matchande byxa.. såvitt jag minns.. Men vid tidigare anfall som jag drabbats av har kakifärger varit mitt camoflage. Det funkade inte då iallafall.. Gift? Parfym? Annat tips?

Avatar Fallback

Re: Tips om älgflugor...

Tompa Tveskägg  
#343353 Eftersom flugorna misstar oss för klövdjur (vilket är deras normala värddjur), ska ljusa kläder funka bra. I övrigt finns inga kända motmedel såvitt jag vet, utöver att försöka minimera vilt i det område man vistas genom bostäder, husdjur, stängsel eller kraftig gallring. Älgflugorna/lopporna/lössen söker sig till de områden där klövdjuren finns.

Användarvisningsbild

Re: Tips om älgflugor...

Hammaren  
#343362 Har hört något om att kamferolja eventuellt ska hjälpa mot lössen, jag tänker köpa en flaska vid tillfälle, provar vad som helst
för att slippa dom kräken! 😡

Avatar Fallback

Re: Tips om älgflugor...

Tompa Tveskägg  
#343363 Jag förstår dig. De asen är inget vidare alls. Jag undviker helst vår skog sensommar och höst nuförtiden. :x

Användarvisningsbild

Re: Tips om älgflugor...

machonisti  
#343395 Enstaberga!

=)) =)) =))

Så till det allvarliga. Händer samma sak hos er som det gjorde hos oss för 15 år sedan blir du så van vid så enorma mängder att det ska till fler än tre flugor för att få Don Juan att lägga om kursen.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).