Öppna kategorin

Vem styr bilden av skogsbruket?

4 inlägg 4517 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Vem styr bilden av skogsbruket?

Skogsinvest  
#284191 Har länge funderat på "problemet" med att allt fler bor allt längre från skogen. Detta gäller både ägare av skog och medborgare utan skog. Detta innebär, med god hjälp av internet och sociala medier, att allt mer felaktig information kan spridas allt snabbare. Givetvis är öppenheten och friheten nya medier givit något oerhört positivt i grunden men tyvärr känns det som om allt för mycket godtas som sanningar utan kritiskt granskande. Detta har hänt flera gånger inom skogsindustrin och bland annat Naturskyddsföreningen använder sig ofta av skräckpropaganda för att nå sina mål. Ibland nöjer de och andra aktörer sig med att bara vinkla information. Ibland kan också skigsindustrin agera med vinklad information men det känns mer som ett undantag då det skulle bli ramaskri om någon skulle kunna motbevisa det industrin framförde. Själv kommer jag från en skogsbygd där det finns flera aktörer som sysslar med jordgubbsodling. Jag har själv som ungdom sommarjobbat med detta och plockat bär, rensat ogräs och planterat. Blir därför besviken när felaktig information sprids som en löpeld på tex Facebook (se länk):

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19095933.ab

Nästa gång är det säkert skogsbrukets tur att vara i skottgluggen igen. Då gäller det att vi som skogsägare tillsammans ser till att snabbt agera genom att presentera fakta och hela tiden fråga på vilka vetenskapliga grunder olika påståenden framförs. Detta är särskilt viktigt i en tid då allt fler tycker allt mer men vet allt mindre om allt mer och ingen fakta utger.   TS
Elmia
Användarvisningsbild

Re: Vem styr bilden av skogsbruket?

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#284205 Ett grundproblem är ju att många journalister är miljöpartister och kommunister, särskilt på SVT och SR - som ofta anses vara särskilt objektiva nyhetsförmedlare av medelsvensson. http://www.journalisten.se/nyheter/sven ... ljopartiet

Självfallet slår detta igenom på bred front i nyhetsrapporteringen, så att man nog kan diskutera om det inte börjar likna hjärntvätt av det svenska folket. Ty trots tillgång till internet har vi sällan tid och/eller ork att fördjupa oss i bakgrundsfakta, för att inte tala om de potentiella nyheter som sållas bort av journalisterna!

Ett annat faktum är att negativa nyheter säljer mycket bättre än bra nyheter. Det är alltså mycket enklare att sälja osakliga nyheter om giftskandal, skogsskövling och hotad biologisk mångfald o.s.v. än att sälja sakliga nyheter om motsatsen http://www.skogsaktuellt.se/?p=44822&m= ... nt=article

Slutligen så finns det mycket att fila på när det gäller ordvalet. Vissa ord kan ju vara väldigt värdeladdade, t.ex. "skogsskövling", medan andra ord är betydligt mer neutrala, t.ex. "föryngringsavverkning". Ändå avser dessa två ord samma sak. Så tänk på språket.
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Vem styr bilden av skogsbruket?

Skogsinvest  
#284215 Lägg gärna in fler länkar med artiklar osv som påstår något utan vetenskaplig grund. Då det är valår lär floran vara ganska stor.

   TS
Avatar Fallback

Re: Vem styr bilden av skogsbruket?

isteskog  
#286865 Har debatterat med Thomas Tidholm, Skydda skogen ett flertal gånger i Ljusnan. T.T är ett bra ex på mycket tyckande men väldigt lite fakta. Vi i skogsbranschen måste våga ta debatten med dessa tyckare som vill styra och på sikt ta över skogsbruket.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).