lör 29 sep 2012, 07:27#187983
.
Det största energisortimentet för enskilda skogsägare är grot (grenar och toppar). Att grotpriserna har fallit sedan i fjol bekräftas av Skogslands granskning. Eftersom köparnas prislistor ser något annorlunda ut i år jämfört med i fjol är det svårt att få fram exakt hur stora prissänkningarna är. Men i grova drag handlar det om mellan 5 och 25 procent lägre priser i år.
Priserna har fallit mest i södra Sverige.
– Vi hade tidigare marknadstillägg i vissa områden, men i år har vi samma pris i hela vårt verksamhetsområde, säger Södras biobränslechef Sofia Persson.
Enligt Sofia Persson har pristilläggen framför allt försvunnit i sågverkstäta områden. Där går sågverkens biprodukter i större utsträckning än tidigare till kraftvärmeverken. Det ökar bränsleutbudet och pressar priserna på bland annat grot.
Att sågspånet hamnar direkt i värmepannorna beror främst på ett minskat behov hos pelletsindustrin. Svenska pelletstillverkare pressas av ökad import och försämrade exportmöjligheter. Och i likhet med de flesta andra biobränslen minskade förbrukningen av pellets under den milda vinter som gick.
Mellanskogs virkeschef, Tor Marntell, bekräftar bilden av att överutbudet av sågspån sätter press på skogsbränslepriserna. Han pekar också på att låga elpriser har minskat intresset hos kraftvärmeverken att producera el, något som minskar bränsleförbrukningen.
– Vi har också blivit allt duktigare på att få ut bränslesortiment ur skogen, vilket har ökat utbudet, säger Tor Marntell.
Patrik Jonsson är marknadschef för cellulosafiber och biobränslen på Norra Skogsägarna. Han tycker att det är naturligt att marknaden nu kyls av något.
– Inga träd växer till himlen. Det är inte konstigt att det blir en prisjustering neråt efter så många år av uppgång, säger han.
Det är dyrt att få ut grot ur skogen och vidare till slutförbrukaren. Trots de prishöjningar på grot som har gjorts de senaste 10 åren är marginalerna små. Dagens fallande priser minskar skogsägarnas möjligheter att ens få leverera grot, i alla fall i norra Sverige. Enligt Patrik Jonsson på Norra Skogsägarna är det sällan lönsamt att ta ut sortimentet i avverkningar långt ifrån bilväg och värmeverk. Det kan sluta med ett nollresultat eller rent av ett negativt resultat, berättar han.
– Vi väljer grot-objekt med omsorg, säger Patrik Jonson
Det som inte kan lagas med silvertejp är inte värt att lagas