tis 12 apr 2011, 20:18#125978
Till att börja med så är det knepigt att göra detta som ovan vid betongarbeten.
Men det finns 2 sätt att få betongen i rätt höjd. antingen med laser eller en vibrobalk. ska man bara ha en helt plan gjutning och godkänner lite svackor/knölar( (vinna lite tid på en snabbare arbetsätt) så kör man med en avvägningslaser. dvs man har en givare som sitter på ett stativ utanför plattan/gjutningen och en mottagare som sitter på en platta för att kunna få veta hur man ligger i höjd. se bild.
Mannen till höger håller en vibratorstav i höger hand och i vänster en käpp med en platta och upptill så sitter motagaren till lasern.
På bilden ser ni att manen till höger vibrerar med en vibrostav, det är främst för att få bort luften i betongen. Är betongen lagd för högt så vibrerar han lite till så flyter betongen ut men är det för lågt så får han hjälp av andra att kratta/skyffla dit mer betong. När gjutaren är nöjd med höjden så får en person ta en så kallad sloda, det är en aluminiumbräda på skaft. Den lyfter man in så långt man når eller får skjuta den framför sig. när man ska dra den mot sig så får man rycka den fram och tillbaka, några cm mot sig och någon ifrån sig tills slodan är tillbaka hos dig. Det gör man för att skaka ut betongen och undvika små svackor och knölar i betongen.
Det finns även en laser som man kan gjuta lutningar med, så kallad tvåfallslaser. Man ställer in på givaren hur många % lasern ska luta. ska man gjuta fall mot en ränna så behöver man 2 st tvåfallslaser, en på vadera sida av rännan men man kan inte ha bägge givarna igång samtidigt för då får mottagaren spelet. (jag har inte gjutit en platta med fall och använt mig av en tvåfallslaser men förstått i teorin hur man gör.)
Det andra alternativet är att man använder en vibrobalk. vanligtvis använder man det vid fallgjutningar och vilar då på rännan i ena sidan och profiler med en plastyta i andra sidan så drar man balken som det sitter en vibrator på längs med profilen och rännan som ligger i olika höjd för att få fall. Profilerna och rännan är fastgjutna dagen innan så dom inte flyttar sig när man drar vibrobalken på .När man har vibrobalk behöver man inte "sloda"
sen kommer man till det som ni har pratat om. Att skura/glätta/köra helikopter. första gången brukar man ha en hel "plåttalrik" under som man fäster i dom 4 vingarna som annars slipar ytan.
här syns glättaren/helikoptern. under har den 4 vingar som slipar till ytan.
och för att vara lite tydligare, ytan ska vara så pass hård att man bara sjunker ner ca 5mm med skorna. Sedan när man har kört med plattan så kan man köra över med vingarna dvs utan ståltalriken under. Ju fler ggr man kör desto hårdare yta får man.
Jag är inte betongare men har erfarenhet genom mitt snickaryrke, men har någon felaktighet slunkit in;rätta mig gärna