Sågtimmer

Furu/tall som klädselbrädor?

9 inlägg 4590 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Furu/tall som klädselbrädor?

Pålle82  
#801864 Hej på er.

Vi ska såga lite furu/tall o tänkte även ta en del klädselbrädor.

Jag har hört både delar om furu/tall som klädselbrädor, t ex att den ej suger åt sig färg. Sedan säger en del äldre att det finns inget bättre virke:)

Vad har ni för erfarenheter o tankar kring det?


Mvh/pålle



   TS
Avatar Fallback

Re: Furu/tall som klädselbrädor?

Brorsan  
#801877 Jag har bara furu som panel men jag har endast järnvitiol som behandling.
Det kan väl inte vara några problem med annan färg.
Den har suttit sen 96 och blir bara livfullare med åren, speciellt på söder och västväggarna.

Användarvisningsbild

Re: Furu/tall som klädselbrädor?

Torbjörn Johnsen  
#801880 Jag har bytt en träpanel på en gammal byggnad en gång. Det var riktigt grovkvistig, bred furupanel som var målad med falu rödfärg. Virket var i förvånansvärt gott skick efter kanske 70-80 år varav de senaste decennierna utan någon ommålning. Jag tror det var ganska vanligt förr att man använde furu i ytterpanel.

Möjligen fäster rödfärgen sämre på kvistar än på virket runtomkring och det kanske kådar i solen på en södervägg? Någon som vet mer om hur en relativt ny, ohyvlad furupanel beter sig när den målas första gången? Är det skillnad att måla med olika typ av färg? Skulle vara intressant att veta.

Avatar Fallback

Re: Furu/tall som klädselbrädor?

Robur Clivus  
#801906 Har fått berättat av en byggnadsvårdsspecialist att ett vanligt sätt förr, för att få en beständig ytterpanel, var att använda sig av ganska tätvuxen kärnfura, klä huset färdigt men avvakta några år med målningen, därefter kunde man gå över en gång med mögeltvätt och måla med slamfärg eller linoljefärg. Har inte provat själv men tycker det låter som ett genomtänkt förfarande då tex färgen borde fästa bättre. Kanske kan man accelerera den naturliga processen med en hetvattenshögtyckstvätt av fasaden, låta torka och måla efter det, men detta är ren spekulation.

En annan intressant aspekt när man ser äldre hus som till och med kan ha fasad av ommålad furu som är i bra skick efter väldigt lång tid ofta är en kombination av att man hade vett och välja rätt virke men framförallt att man byggde med ordentliga takutsprång som gav virket bra förutsättningar att få torka ut.

Avatar Fallback

Re: Furu/tall som klädselbrädor?

Brorsan  
#801914 Det är ju så att panelen är husets skydd mot väder och vind.
Färgen är bara kosmetika och fel val av kosmetika kan förstöra panelen mycket fortare än om huset var omålat.
Är panelen monterad rätt så den kan torka ut mellan blötperioderna håller den väldigt länge och bra furu är bättre och är rötbeständigare än gran.
Det är min erfarenhet av panel och färg.

Användarvisningsbild

Re: Furu/tall som klädselbrädor?

Hodal  
#802015 Tallens ved innehåller mer kåda och röthämmande ämnen än granens ved, så den är mer beständig. Den är mer kådrik, vilket gör att den blir krångligare att måla, men väntar man några år tills kådan smält ut av solen, kan man skrapa bort den kåda som ligger på ytan och sedan måla.

Gammal panel var av tall, åtminstone de jag har varit i kontakt med. Ännu på 60-talet sattes tallpanel i talldominerade områden, har jag sett. Att standarden nu säger att det ska vara gran, beror nog mest på att det finns så god tillgång på den och att den passar bättre för omedelbar målning, inte på att den håller bättre över tid.

Användarvisningsbild

Re: Furu/tall som klädselbrädor?

halvproffs  
#802019 Rötkvisten i tall gör att tall inte är lika eftertraktat som gran som panelbrädor.

Avatar Fallback

Re: Furu/tall som klädselbrädor?

Axl  
#802020 Som jag minns det från skolan… Tallen har mer öppna celler än gran, det är därför man kan tryckimpregnera tall men inte gran. Det gör tallen mindre lämpad som panel eftersom den tar åt sig mer vatten.

Avatar Fallback

Re: Furu/tall som klädselbrädor?

Torleif  
#802023 Det samma säger gammelgubbarna här i trakten. Fast jag vet att fur har använts till brädslåning inåt land där virkeskvaliteten är bättre och tillgången bättre samtidigt som de har betydligt mindre slagregn.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Annons:
Emmaboda skog och traktor
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).