Vi fick på vår mark UTANFÖR detaljplanerat område en tveksamhet om en isolerad förrådsbyggnad/bod/labbe på 21 m3 som stått där i 9 år (typiskt...) verkligen kan klassas som ekonomibyggnad och därmed vara bygglovsbefriad. Dvs om den kan vara behövlig för skogsfastighetens brukande. Maskinhall/verkstad, ej uppvärmd, med ett sammanbyggt vagnsskjul som den står intill borde vara ekonomibyggnader (och är dessutom över 10 år gamla utom den yttersta 1/4 av vagnsskjulet som är något nyare.)
Boden står bara ca 1 meter (på flygfoto ser de ut att sitta ihop) från vagnsskjul och verkstad och är som sagt isolerad och har dragen el med belysning och element innuti som kan kopplas in med trefaskabel vid behov. Så min fråga är nu: vad kan vi motivera den med som ekonomibyggnad till skogsbruk? Vilka saker inom verksamheten kan vi hävda behöver ha en frostfri och torr miljö under förvaring? Känns som onödig slöseri med tid och pengar att söka bygglov för något som nära nog sitter ihop med övriga ekonomibyggnader, alternativt behöva flytta till tomt som Attefall, sälja eller riva den.
Tillägg: Den lilla lantbruksfastigheten närmast bostaden bildades/förvärvades (2000) just för att kunna bygga ekonomibyggnader eftersom den större skogsfastighet som senare skulle förvärvas rent praktiskt inte hade några skiften tillräckligt nära bostaden att uppföra sådana på. När verkstaden och vagnsskjulet skulle byggas ringde min far kommunens rådgivning och fick OK från handläggaren (dubbelkollat med kollega dessutom) att det inte behövdes lov för dessa typer av byggnader (=ekonomibyggnader) på den fastigheten. Han frågade om detta skulle registreras på något vis och fick svaret att: Nej det görs inte. Ganska dumt att kommunen på den tiden inte dokumenterade samtal av sådan karaktär! Har även hört av en annan person att det funkade precis likadant med telefonsamtal till kommunen för ett snarlikt ärende angående att uppföra ekonomibyggnader för denne drygt 10 år senare...