Föryngring

Varför sätta Sitka, Kustgran eller Douglas?

54 inlägg 10354 visningar 11 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Re: Varför sätta Sitka, Kustgran eller Douglas?

skogshare  
#832919
Badger skrev:
Sörlänningen skrev:
Nej, statusen ändras inte.

Är man inte FSC-certifierad så får man dock ha väldigt mycket exoter, även om man måste anmäla. Även PEFC tillåter stor andel exoter (några tiotals procent).

Tanken bland de som tänker långsiktigt på detta i Sverige är ju tydligen att man vill kolla mer på exoter för att man tror att det kan behövas en större mängde exoter i framtiden pga klimatförändringar. Och att man på grund av den eventualiteten vill ta fram sorter som är utprovade för och fungerar bra i Sverige. Som jag har förstått det tittar man mest på Douglas. Men stora volymer lär det nog inte bli tal om på länge.
.


Tack för svaren. Som de flesta som läst mina inlägg här på forumet så är det klimatförändringarna och problemen med tidigare granplanteringar på min fastighet som skapat nyfikenheten för alternativ hos mig också. Det ligger lång fram i tid, men antagligen kommer statusen att förändras OM det visar sig att det blir en stor andel av någon exot som visar sig nödvändig och framgångsrik, men det finns kanske ingen praxis för när det paradigmskiftet sker.


För att få bästa möjliga plattform för en givande diskussion om lovande "exoter" för svenskt vidkommande, vore det värdefullt om någon skogsforskare med god sakkunskap inom området vill presentera en lättillgänglig sammanställning av de främmande barr- och lövträdslag, som av olika angelägna skäl i första hand kan och bör komma ifråga i större skala. Gärna tillsammans med en hyfsat ingående beskrivning av de olika trädslagens krav på växtplats, tillväxt och virkesegenskaper. Vore tacksam om @Lars Lundqvist vill ta den bollen vidare.

Arevo
Användarvisningsbild

Re: Varför sätta Sitka, Kustgran eller Douglas?

Älgfoderodlare  
#832924 ...
Senast redigerad av Älgfoderodlare fre 01 mar 2024, 13:27, redigerad totalt 1 gång.

Användarvisningsbild

Re: Varför sätta Sitka, Kustgran eller Douglas?

skogshare  
#832929
Älgfoderodlare skrev:[quoteKul för dig att det gått bra med ditt försök. Ibland lönar det sig att ge sig ut i det okända. Vad är det för träd som du har haft som amträd?


Självföryngrad Björk. Snabbt etablerad o gratis. Ju större Sitkan blivit, ju högre stamvistar jag Björken. Ett " win- win" för båda arterna.[/quote]

Härligt att se att du är tillbaka, @Älgfoderodlare!

Användarvisningsbild

Re: Varför sätta Sitka, Kustgran eller Douglas?

JesperGunnar  
#833039 På SLUs forskningsstation på Tönnersjöheden bedrivs prover på alla dessa grantyper där du kan söka mer information.
Kustgran får så dålig kvalitet på sitt timmer att hela stocken blir massa. Dock växer den väldigt bra på rätt marker och den totala massa blir väldigt mycket större än den svenska granen att det är möjligt att avkastningen blir bättre i slutändan pga mer volym, beroende på priset. Du får helt enkelt räkna på det. Forskningsförsöket jämför även hur röt-känsliga de olika gran-typerna är, vilket skiljer sig åt.
Angående tvillingarna i Hyssna är det avgörande att man har väldigt god tillgång på rörligt markvatten för så många stammar annars blir det problematiskt.

Jag har själv en fråga angående Douglasgran. Vart kan man få tag på att köpa ett mindre parti Douglasgran?
Vad vi har funnit behöver man köpa ganska många plantor.

Användarvisningsbild

Re: Varför sätta Sitka, Kustgran eller Douglas?

Badger  
#833041 Vad räknar du med som många plantor? Det är nog som alla andra plantor att det minsta man kan köpa är en säck eller ett par lådor. 100 plantor brukar vara minimum, men det brukar vara en dålig affär med tanke på frakt och påslag. Men som ett test kan det kanske kvitta.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Varför sätta Sitka, Kustgran eller Douglas?

JesperGunnar  
#833074 Ja 100 plantor Douglas är nog max.
Går det att köpa så "få" eller färre?
Vet du vart man gör det i sådana fall?

Användarvisningsbild

Re: Varför sätta Sitka, Kustgran eller Douglas?

Badger  
#833088 Har inte beställt någon exot själv, bara teoretiskt intresserad än. Jag googlade och såg att svenska skogsplantor har 250 styck som minsta beställning för sina plantor.

https://plantweb.skogsplantor.se/products/index/84812

   TS
Användarvisningsbild

Re: Varför sätta Sitka, Kustgran eller Douglas?

Johnnie  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#850842 Nu hittar jag inte rapporten, men har en rapport kring Douglas och Sitka från Cecilia Malmqvist SLU/LNU? som är mycket kunnig inom ämnet.

Vi har själva satt Sitka på tre områden. Vi gjorde så att vi satte var tredje rad med Sitka. Områdena är röjda 2 gånger nu, Mycket av det ni skriver upplever jag stämmer. Ett område har inte så mycket vatten som skulle behövts och sluttar inte tillräckligt upplever jag. Andra området drabbades hårt av frost och Sitkan tog mer stryk på den fronten an den vanliga granen (som inte hade det lätt heller). Tredje området är det bästa. Där håller Sitkan jämna steg med bäst förädlade plantor vi kunde få tag på då, (Inte sticklingar).

Trots sin sticksighet så är viltet nyfiket i början och både provsmakar och fejar. Men det går snabbt över upplever jag, Har låtit de flesta skadade plantor stå kvar enligt skadad/betad tall principen. Jag upplever att skadorna delvis har med att göra att Sitkan som ungplanta har kortare barr än den utvecklar senare. När den får sin "Hårdare barr, med tallens längd och granens konfiguration" så är det inte många som vill mumsa på den.

Jag väntar spänt på att vårt lyckade område ska bli moget för gallring så vi får se vad som händer när de båda granarna har bildat ordentlig stam och krona samt fått utrymme.

Mycket intressant tråd. 👍

Avatar Fallback

Re: Varför sätta Sitka, Kustgran eller Douglas?

syre  
#851669 Planterat en hel del Sitka på grund av mycket problem med snöbrott på vanlig gran. Den är frostkänslig och de första 15 åren växer den som förädlad gran . Den är väldigt seg till skillnad från vanlig gran så för oss är det ett mycket viktigt träd.
Douglas är helt ointressant för oss - lägger sig ned vid minsta blötsnö - frostkänslig - viltet älskar att äta den

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).