lör 10 nov 2018, 15:28#532828
Tack för ditt svar Lars.
Vi har planerat återställande av diken. Jag har redan pratat med entreprenören, jag glömde att nämna det här, men det är en självklar prioritering. Flera av dikena har inte rensats sedan 50- el. 60-talet (det största har vi (eller rättare min far) faktiskt kommit åt att rensa på 00-talet).
Vi har en bit dikad torvmark i anslutning till det nu huggna som huggdes för några år sedan och där planterade vi gran utan högläggning, vilket verkar gå ganska bra. Högläggning har vi testat på ett ännu blötare ställe, intill ett vattendrag (kantzon lämnat såklart) där det inte fanns någon annan möjlighet, men vi tänkte att det inte skulle behövas på den nya fällan.
Jag har nu sett att andra har misslyckats med frösådd på torvmark, så det är möjligt att vi får tänka plantering. Förmodligen både gran och tall då, för jag vill inte bara har gran här. Vi har själva aldrig frösått på den typen av mark, så vi får tacka för varningen.
Lars:
"Vad menar du med "riva ytligt fläckvis för att öppna upp marken"? Vad är det du vill riva bort med en grävare? Och hur undviker du att det blir vatten i de gropar som skapas?"
Vi har sett detta göras i närområdet på sankmark. Man tar då ock krafsar bort bara 4-6cm av ytlagret för att öppna upp marklagret och ta bort vegetationen. Detta skulle på denna mark inte leda till vidare vattenansamlingar. Vi har sett det göras på några ställen för att få upp självsådd och har sett bra resultat, fast det har varit på lite mindre ytor. Eftersom vi inte har mycket frötallar tror jag inte att självsådd kommer räcka alls. Vore intressant om det fanns någon mer som har erfarenhet av en liknande metod.
Det handlar ju lite om att det finns en viss aversion mot markberedning. Vissa släktningar har helt slutat markbereda av estetiska skäl, men under en sommar som den vi har haft i år har det ju för dem betytt att nästan alla plantor dött. Min far brukar oftast markbereda (och så tänkte jag fortsätta), eftersom det gör skillnad, men eftersom man vet att det upprör många andra vill man inte göra mer än nödvändigt.
Den dikade torvmarken det nu är frågan om är indelad i tre avdelningar i skogsbruksplanen:
1. Den östra på 2.4 ha höggs för en 5 år sedan och angavs i planen som G26. Där är gran planterat. Den markbereddes faktiskt på traditionellt sätt, vilket jag finner lite märkligt. Men det gick hyfsat (problems: betesskador och snytbagge).
2. Till väster om den ligger en ännu något blötare T22:a på 1.3 ha med 107 år gammal skog. Av den höggs södra halvan nu p.g.a. att granarna höll på att dö. Vi tog tallarna med.
3. Direkt till väster om den låg ytterligare en G26:a med 1.1 ha 98 år gammal skog som vi högg hela. Delar av den ligger på fastmark, delar på dikad torvmark. På den fasta marken här tänkte vi harva.
Jag har inga riktigt bra bilder nu, när jag var ute och tittade var jag mest intresserad av att inventera diken. Men jag har ett par som ligger i 2. på gränsen mot 1. Måste dit relativt snart igen, så då kan jag ta lite bättre bilder.:
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort,
Välkommen! Skapa konto