Jag var själv tillsammans med min fru skogsägare i Värnamo kommun på den tiden och upplevde stormens effekter som förödande. Vi hade avverkat en del i samband med köpet knappt 10 år tidigare och någon månad innan årsskiftet höggs de sista fröträden från dessa avverkningar. Kvar fanns en hel del 60-70-årig skog som skulle sparas inför framtida behov eller generationsskiften samt en hel del 40-åriga granplanteringar på mindre skogslyckor och inägor. Nu rev Gudrun ner all den äldre skogen och nästan alla 40-åriga granplanteringar också. Det åkte t o m med ett halvt hektar 30-årig tallskog som planterats på åkermark. Det mesta som stambrott. När allt väl var avverkat ett knappt år senare kunde vi summera flera tusen kubikmeter skadad skog. Tack vare skogsförsäkring, skatteavdrag samt garantipris och efterlikvid (var Södra-medlem på den tiden😎) så blev de ekonomiska konsekvenserna ändå ganska OK. Däremot så försvann glädjen och framtidsandan i skogsägandet med allt för stora arealer att plantera, röja och vårda utan att ha någon mer avverkningsbar skog inom flera decennier. Tillsammans med en hård belasting i arbetslivet i Jönköping och en stor familj så var beslutet enkelt att sälja skogen vilket vi gjorde några år senare. Jag har aldrig ångrat detta trots att jag är svårt "överintresserad" av skog. Detta intresse har ändå fått sitt utlopp via jobbet med skogsmässorna på Elmia och sedan januari 2016, här på Skogsforum.
Det finns många trådar om Gudrun här på Skogsforum från tidigare "jubileumsår" 10 resp 15 år efter Gudrun. SMHI har en bra sida som sammanfattar Gudrun och där man kan se hur stormen utvecklades under de kritiska dygnen:
https://www.smhi.se/kunskapsbanken/mete ... 005-1.5300
Här hittar ni flera bra trådar med många skogsägares reflektioner:
Minnet av "Gudrun" Stormen 20050108 Bilder skogen
Tragiska dödsfall efter stormen
15 år sedan stormen Gudrun
Jag tycker att landskapet har läkt förvånansvärt snabbt och när man reser genom "Gudrunland" idag så är ju inte känslan speciellt påtaglig att "all skogen blåste ner för 20 år sedan". Det fanns ju en del påtagliga skillnader i landskapet direkt efter stormen också. Ogallrade skogar verkade klara sig bättre än gallrade och råden direkt efter stormen var tydliga om att inte gå in och gallra i skogar högre än 20 meter. Tyvärr ser man nu exempel på att minnet är kort och att det förekommer. Kanske även som en del i mer "hyggesfria" metoder?
Hur ser det ut i era skogar idag? Har ni börjat gallra de första planteringarna än?
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto