Skogsmiljö och Trädlära

Contorta +700 m3sk/ha, Toböle

11 inlägg 1721 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Contorta +700 m3sk/ha, Toböle

Torbjörn Johnsen  
#665858 Varken undertecknad eller Fredrik (Reuter) är några större beundrare av contorta. Under en Norrlandsresa den här veckan fick vi möjlighet att besöka ett av Sveriges äldsta försök med contortatall. Tack för tipset SLU i Umeå!

Det aktuella beståndet ligger strax väster om Olofsfors, några mil söder om Umeå. Det är ett försök på SCAs marker och träden planterades 1931. Således 90 år gamla. Beståndsdata är imponerande:

Volym: 703 m3sk/ha
Övre höjd: 32,5
Löpande tillväxt (2018): 9,5 m3sk/ha och år
Medeltillväxt hittills: 8 m3sk/ha och år

Beståndet har aldrig varit gallrat (det sköter contortan själv med självgallring).

Det som är fascinerande är att det ser ut som ett bra granbestånd när man tittar rakt fram eller på marken. Men när man tittar upp så ser man direkt att det är något annat.

Medeldiametern ligger troligen runt 35 cm eller mer i brösthöjd och det är fina träd som skulle gå utmärkt att hugga med en slutavverkningsskördare.

Kanske får vi omvärdera vår syn på contortan? I alla fall om man låtet bli att gallra den och låter den stå tills den blir avverkningsmogen på riktigt.

Det som tydligt skiljer contortan mot granen är hur den självgallrar. I granbestånd är det främst de mest undertryckta och tynande stammarna som självdör. Det blir tidigt tydliga skillnader mellan härskande och undertrycka träd. I contortaskogen verkar självgallringen gå in även i de härskande skikten. Främst genom stambrott. En del träd fortsätter växa med dubbeltopp men en del får brott långt ner och dör. Summa summarum så ger självgallring i gran klen död ved men i contorta betydligt grövre död ved. Men växer som sjutton gör den ändå.

Här lite bilder och en kort video:
   TS
Användarvisningsbild

Re: Contorta +700 m3sk/ha, Toböle

HannuRöj  
#665876 😅 Jag nästan slutavverkade min liten contortabestånd för att den börjar dö.
👍 Tack denna tråd vet jag hoppet finns, åldern är ju bara 40 - 50 år.
Så nu ska jag fortsätta plogga av döda stammar.

Har nu inga siffror om beståndet, men marken är väldig bra. Stenig, men fuktig norrlutande strand i Egentliga Finland.

Användarvisningsbild

Re: Contorta +700 m3sk/ha, Toböle

Suneland  
#665940 Imponerande! Hur många ha är beståndet på?

Har själv skvätt contorta och nog växer den alltid och föryngrar sig runtomkring som ingenting annat!

Har medvetet avstått gallring pga just stambrott pga stormar och snölaster. Känns lite mindre dumt nu då man läser detta 🤣

Användarvisningsbild

Re: Contorta +700 m3sk/ha, Toböle

Torbjörn Johnsen  
#665942 Det var inte så stort tror jag men vi såg inte hela. Ganska långsmalt verkade det som med ren granskog på "Insidan".

   TS
Användarvisningsbild

Re: Contorta +700 m3sk/ha, Toböle

Mellberg  
#665943 Finns det möjlighet att få en lägesbeskrivning. Vilken tallbonitet är det frågan om? En medeltillväxt på 8 m3sk så långt norrut är närmast en sensation.

Känner dock till gran på åkermark utanför Ö-vik med en löpande tillväxt på 20 m3sk vid 35 års ålder. Så nog kan det växa i norrland också.

Användarvisningsbild

Re: Contorta +700 m3sk/ha, Toböle

Torbjörn Johnsen  
#665948 Vi kollar om det är ok att släppa positionen 👍

   TS
Användarvisningsbild

Re: Contorta +700 m3sk/ha, Toböle

Fredrik Reuter  
#665949 Hej,
Det var helt ok att dela platsen för beståndet, länk nedan. Beståndet ligger i Toböle och det är viktigt så det blir rätt så vi tar även och ändrar trådtiteln.

Här är beståndet: https://goo.gl/maps/pYwfmKnAkJQJsQYZA

Användarvisningsbild

Re: Contorta +700 m3sk/ha, Toböle

Mellberg  
#665955 Tack för detta ! Låg fint till nära E4 och nära väg. Contorta kan vara något för den självverksamme skogsägaren som kan ta reda på skadat virke. Contorta på rätt mark, det gallringsfria alternativet i Norrland 👍

Användarvisningsbild

Re: Contorta +700 m3sk/ha, Toböle

Älgfoderodlare  
#665988
Mellberg skrev:Tack för detta ! Låg fint till nära E4 och nära väg. Contorta kan vara något för den självverksamme skogsägaren som kan ta reda på skadat virke. Contorta på rätt mark, det gallringsfria alternativet i Norrland 👍


Holmen har ju även gjort försök med just detta i Härjedalen. Var går gränsen för när man behöver röja / gallra ?
Det finns ju även försök med Sitka i nord Norge med tätare bestånd för att få en annorlunda / gallringsfri o bra volymutveckling / areal. Man kan ju undra om det skulle finnas fler trädarter som man skulle kunna utnyttja på detta sätt ?
Jag planterar oftast i täta förband i mina försök med nya arter, just för att se hur de utvecklas i konkurrens med andra / egna arten.

Avatar Fallback

Re: Contorta +700 m3sk/ha, Toböle

Axl  
#665994 Jag var och tittade på Holmens försök för något år sen. Jag har för mig att det som såg bäst ut i mina ögon var ytan med drygt 3000 stam/ha. Beståndet var runt 40 och innehöll mer kubik än en normal slutavverkning i Härjedalen och hade ingen självgallring än och väldigt hög produktion.

Avatar Fallback

Re: Contorta +700 m3sk/ha, Toböle

Ora  
#666648 Till älgfoderodlare. Längs törre delen av den norska kusten bedrivs det gallringsfritt skogsbruk. Detta gäller alltså inte bara försök med sitka i nordnorge. Här är det både sitka och lutz, men mestadels vanlig gran. Den planterades från 50-talet och frammåt. Idag växer skogen så det knakar. Nästan ingenting är gallrat, och det planterades speciellt i starten väldigt tätt... inga problem att hitta bestånd som håller 700 m3 idag. Här bedrivs alltså ett hyggesfritt skogsbruk på i stort sätt all areal som används till skogsbruk. Absolut intressant att se på. Man blir som svensk förvånad vilka volymer man kan få till på nordliga breddgrader med ett bra klimat mycket nederbörd.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).