Enligt artikeln så har arkitekterna och beställaren arbetat i god tro då cederträt varit certifierat enligt PEFC. Men denna certifiering visar sig nu släppa igenom den här typen av trä, från tusenåriga skogar. Byggnaden ser fantastiskt trevlig ut och det finns gott om nordiskt barrträ i konstruktionen och interiört. Men även invändigt kan skymtas en del ceder.
Frågan är hur det ser ut i Sverige? Cederträ har blivit väldigt "arkitekt-populärt" och finns på flera mer eller mindre spektakulära byggnader med hög hållbarhetsprofil. Den stora frågan är varför vi måste importera fasad-trä från andra sidan atlanten när vi hugger 95 miljoner kubikmeter trä i svensk skog varje år? Det borde väl gå att utveckla bra system för snygga och hållbara fasader i trä baserat på svensk träråvara? Vart ligger flaskhalsarna? Är det brist på utveckling och innovation? Är det en allt för enkelspårig arkitektkår som begränsar? Är det brandklassning eller certifieringsproblematik som hämmar? Eller något annat?
Tittar man t ex på vad Södra erbjuder sina byggkunder i fasadväg så finns cederträ högst upp på sajten tillsanmmans med SIbirsik lärk. Två träprodukter som knappast kommer från medlemmarnas skogar. Lite längre ner finns fasadprodukter i KL-trä samt trävaror som värmebehandlats eller ytbehandlats, brandimpregnerats mm. Det mesta troligen från egen produktion.
Varför tror ni att vi ser så många av dessa importerade ceder- och lärkfasader på svenska prestigebyggen? Vad krävs för att få arkitekter, byggare och beställare att använda svenskt trä?