tis 28 jun 2022, 23:27#762291
Ja, när det gäller Klass 0 ("Hygge") så har GFC 6 % mer än Riksskogstaxeringen, det står också i klartext i artikeln.
Att vi sedan tagit med även klass 1 har att göra med att vi försökt gå efter Skogsvårdslagen. Enligt Skogsstyrelsen (länk nedan):
Om man vill föryngra genom naturlig föryngring måste man i allmänhet lämna kvar fröträd. Åtgärden kallas ändå kalhuggning om slutenheten i beståndet efter avverkningen är så låg att beståndet klassificeras som kal mark. Gränsen för detta går vid slutenhet 0,3 och finns definierat i 5 § i skogsvårdslagen (se figur S2).
Vidare:
Skärmställning. Slutavverkning där man ställer en skärm innebär i princip att man gallrar den slutavverkningsmogna skogen, men man gallrar så hårt att beståndet efter avverkningen inte längre uppfyller skogsvårdslagens krav på slutenhet i 10 §, dock inte så mycket att det blir kalmark.
Min tolkning är att artikelns "Klass 0" direkt kan översättas till under §5 kurvan och även då en slutenhet under 0,3. Artikelns "Klass 1" kan översättas till under §10-kurvan men över §5-kurvan och en slutenhet på mellan 0,30000000000000001 (typ) och upp till 0,5.
Skogsstyrelsen tolkar alltså både klass 0 och 1 som slutavverkningar (hyggen) och det har vi också gjort. Skogsstyrelsens jurister säger också att en huggning som planeras under §10-kurvan ska anmälas genom avverkningsanmälan.
Observera att vi inte räknat på några volymer när det kommer till Klass 1. Det torde bli en utmaning. Kanske om man dristar sig till att använda medelvärdet för slutenhet på 0,4 men det känns osäkert. Vi har dock angett en estimerad siffra på knappt 3 miljoner m3sk i artikeln men det är för Klass 0 enbart.
Använder vi Klass 0 och 1 så blir det 15 % fler avverkningar i analysen vid arealer över 0,5 hektar. Går vi ner till samma mätning som RT (0,25 ha) blir skillnaden knappt 25 % men med mer osäkerhet, därför har vi inte använt detta i artikeln.
Ref:
https://www.skogsstyrelsen.se/globalass ... amband.pdf
MvH Fredrik (tidigare admin@skogsforum). Rapportera virke i vår nya virkesrapport! Det finns inga dumma frågor! Var med och diskutera skog!