Skogsnyheter

AutoPlant ska göra föryngringen autonom

2 inlägg 3570 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

AutoPlant ska göra föryngringen autonom

Fredrik Reuter  
#699390 AutoPlant är ett projekt som ägs av SkogForsk och som har till syfte att ta fram en autonom skogsplantering. Nu meddelar SkogForsk att projektet AutoPlant gått in i projektsteg 2 där 20 miljoner kronor nu satsar på att ta fram prototyper till en autonom skogsföryngring. Bracke Forest har anlitats för att hjälpa till med detta.

Sveriges innovationsmyndighet, Vinnova, backar upp projektet med 10 miljoner kronor och Holmen, SCA, Sveaskog och Södra bidrar tillsammans med lika mycket till. Bracke Forest kommer tillsammans med Skogstekniska klustret att jobba med verkstad och SkogForsk, Luleå Tekniska Universitet (LTU) och Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) kommer forska tillsammans.

”Skogen är en viktig resurs i ett biobaserat samhälle eftersom skogsråvaran möjliggör utfasning av fossila produkter. Samtidigt behöver vi mycket skog för att binda in koldioxid och då är det viktigt att ny skog etableras snabbt efter avverkning. Därför vill vi utveckla nya, skonsamma och mer effektiva metoder för markberedning och plantering. När det dessutom är svårt att hitta arbetskraft till den fysiskt tunga manuella planteringen och maskinförare i skogen utsätts för skadliga helkroppsvibrationer, tror vi att en autonom, mindre skogsföryngringsmaskin är vägen framåt”, säger projektledaren Linnea Hansson, Skogforsk.


Som du kan se på konceptbilden nedan så verkar projektet just nu tro på en hjulburen autonom robot med kran och planteringsaggregat i kranspetsen. Kanske med inbyggd markberedning. Roboten ska sedan övervakas och delvis köras via en dator, troligtvis placerad långt ifrån skogen.

Om detta steg kommer lyckas så återstår sedan steg 3 där en färdig produkt tas fram och kommersialiseras. Steg 2 startas i februari 2021 och ska vara klart om två år, i februari 2023.

Om projektet hos Vinnova: https://www.vinnova.se/p/autonom-skogsf ... utoplant2/

Andra projekt vi skrivit om tidigare på Skogsforum:

SPOT - framtidens planteringsrobot?

Planteringsmaskiner för skogsplantor
   TS
Användarvisningsbild

Re: AutoPlant ska göra föryngringen autonom

Vedmaskin  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#792574 Nu testkörs det. 😀

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).