Föryngring

SPOT - framtidens planteringsrobot?

1 inlägg 2352 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

SPOT - framtidens planteringsrobot?

Torbjörn Johnsen  
#595721 KSLA (Kungliga skogs och lantbruksakademien) har haft ett seminarium om markberedning. Skogforsk anser att tekniken finns för att kunna bygga autonoma markberednings- och planteringsmaskiner men att det behövs samarbeten.

Ett exempel på intressant teknik som nämns på seminariet är den fyrbenta roboten SPOT från Boston Dynamics. En liten smidig krabat med skaplig förmåga att ta sig fram. Robottekniken går fram med stormsteg och robotarna (eller vad det heter i plural?) utvecklas snabbt samtidigt som de blir allt billigare. Det finns inga direkta prisuppgifter för SPOT men enligt videon ska den kosta ungefär som att "leasa en bil". Boston Dynamics letar efter företag som vill utveckla intressanta tillämpningar för deras robot. Tillämpningar som "inte skadar någon". Markberedning och skogsplantering borde ju vara en lysande uppgift i så fall! Det är bara för Skogforsk att haka på så blir det säkert billigare än att utveckla eget från ett vitt papper.

Den som såg Timberjacks slowmotion-vandrande skördare när det begav sig i slutet av 90-talet kan ju jämföra och se vilka stormsteg utvecklingen tagit sedan dess.

Här kan ni se SPOT klättra i några jordhögar:Land Lantbruk har en artikel från markberedningsseminariet som ni kan läsa här.

I tråden Planteringsmaskiner för skogsplantor finns mer att läsa om de ansatser som gjorts för att mekanisera planteringen.   TS
Arevo
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).