Angreppen av barkborre blir ett allt större problem och skadorna från angreppen ökar nu mot föregående år. Sedan torksommaren 2018 (då allt verkar ha börjat) så har granbarkborren dödat drygt 18 miljoner kubikmeter.
Som du kan se i diagrammet här nedan är angreppen sedan den torra sommaren 2018 något vi knappt skådat tidigare. Än värre så verkar inte angreppen mattas av. Vi kan alltså bara just nu hoppas att angreppen av barkborre avtar nästa år, 2021.
Sök och Plock fungerar inte?
Något man slås av i rapporten är att drygt 70% av den angripna granskogen fortfarande finns kvar i skogen. Det är alltså bara knappt 30% som avverkats och forslats ur skogen. Detta kan vittna om att metoden Sök & Plock som förordas av skogsnäringen, kanske inte fungerar?
Tyvärr kan det också visa på att vi fortsatt kommer få leva med stora angrepp av barkborren även under 2021.
Trenden är annars att angreppen flyttar norrut och har en slagsida åt den östra sidan av vårt land. Svealand hade skador i paritet med Götaland under 2020 och båda landsdelarna har sina skador centrerade till sina östra delar.
Beståndskanter är utsatta
Något som rapporten tar upp och som är viktigt att både veta och diskutera är det faktum att drygt hälften av alla angrepp på granskog sker i beståndskanter. En anledning till detta kan vara att gran som trädslag är ett sekundärträd som varken gillar sol, vind eller öppna ytor. Även om den står kvar (inte faller för vinden) så kan den då bli stressad och därmed också begärlig för granbarkborren.
Här kan du läsa hela rapporten: https://www.slu.se/globalassets/ew/org/ ... g-2020.pdf