Skogsnyheter

Skogforsk måste börja fokusera på skogsbrukets intäkter

4 inlägg 2366 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skogforsk måste börja fokusera på skogsbrukets intäkter

Fredrik Reuter  
#679334 Skogforsk måste visa på hur skogsbruket kan höja sina intäkter. Det är sammanfattningen av en kommentar från Rolf Björheden i tidningen Visions senaste nummer. Rolf Björheden är professor på Skogforsk och tidningen Vision ges också ut av Skogforsk.

Björheden drar slutsatsen efter att ha konstaterat att kostnadsjakten i skogen börjar lida mot sitt slut. Diagrammet nedan visar lönsamhet efter avdragna kostnader för skogsägare samt bruttovärdet vid avverkning av skog i Sverige över tid. Om nuvarande trend fortsätter så är avverkningen kostnadsfri om 20 år. Det är ju inte speciellt troligt och det är därför Björheden vänder på steken och anser att skogsbruket i stort nu behöver jaga intäkter istället för kostnader.

Istället för att optimera och jaga kostnader så gäller du istället att öka fokus på kunden och kundnyttan. Mervärden måste lyftas fram och produkterna som levereras till kunderna måste vara optimala utifrån beställning. Då kan man ta mer betalt och dessutom kanske hitta synergier, ex att kunna erbjuda ytterligare en produkt eller tjänst eftersom man nu har lärt känna kunden och erbjuda lösningar som gör kunden mer lönsam.

Helt rätt säger nog de flesta, frågan är bara; hur kunde vi jaga kostnader i 40 år och glömma bort kunden? Björheden tar upp enkäter som visar på att vi i Sverige har kostnadsjakt högt på agendan. Andra länder, som är konkurrenter till oss på en global marknad, har kundnyttan högre upp i rankingen.

Och frågan är hur vi startar en startar en sådan här ny trend? Ett mentalt stålbad som lär gamla hundar att sitta eller helt enkelt blida sin tid tills de gamla hundarna är borta och en ny generation tar över? Eller kommer de ge sig per automatik?

Rolf Björheden tar upp det faktum att det finns fria nyttigheter idag som kanske kan komma att kosta pengar i framtiden. En av dessa fria nyttigheter är kolinlagringen i en skogsägares skog. Här börjar det bubbla nu och ett system som skulle ge intäkter för kolinlagring skulle definitivt på det mest disruptiva sätt förändra spelplanen för hela skogsnäringen. Skogsägaren skulle få ytterligare en valmöjlighet vid intjäningen, något som troligtvis skulle pressa skogsindustrin till att optimera kundnyttan när konkurrensen skulle öka på råvaran.

Idag tjänar en Svensk skogsägare i snitt 175 kr per kubikmeter i netto, med tanke på dagens kostnadsläge och skogsmarkspriser så hade nog ingen höjt ögonbrynen på detta netto dubblerades, eller?

Här kan du läsa senaste numret av tidningen Vision: https://www.skogforsk.se/cd_20201028080 ... b_low2.pdf

I vårt nya interaktiva verktyg kan du själv räkna på din lönsamhet: Lönsamheten för skogsägare
   TS
Skogsnolia 2023
Avatar Fallback

Re: Skogforsk måste börja fokusera på skogsbrukets intäkter

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#679346 Lättare sagt än gjort.

Användarvisningsbild

Re: Skogforsk måste börja fokusera på skogsbrukets intäkter

skogshare  
#679358 Det är sorgligt att det har tagit så lång tid för hela skogsnäringen att inse att det givetvis i första hand är intäktssidan som måste förbättras i stället för att som hittills nästan ensidigt fokusera på intensiv kostnadsjakt med många negativa och kostsamma bieffekter. Här måste skogsbruket och berörd förädligsindustri nu se till att gemensamt tillföra erforderliga resurser till FoU för att kunna ta fram och effektivt saluföra så bra högförädlade produkter som möjligt, baserade på en optimalt förädlingsanpassad råvara från skogen. Här kommer givetvis också skogens och träets gemensamma roll som dubbel kolsänka helt klart att spela skogsbruket i händerna dubbelt upp ! Även andra intressanta intjäningsmöjligheter kan säkert utvecklas.

Användarvisningsbild

Re: Skogforsk måste börja fokusera på skogsbrukets intäkter

Brozzlaren  
#679363 "Fria nyttigheter" Är det möjligen även allemansrätten han syftar på?

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).