Sida 1 av 1

Sortering vid lastning?

Postat: lör 14 mar 2009, 20:32
av kjugekarlsson
Hej!

Jag satt och funderade här nu och har även gjort ibland när man sitter och lastar, hur gör NI när ni sitter på en väg och lastar och det inte går att få fulla lass på vart sortiment?

Själv försöker jag backa in och lägg lite löv eller bränsleved i vaggan sen fylla på med massaved på höger eller vänster sida sen något timmersortiment på motsatt sida. Vet inte hur ni andra gör eller mitt är effektivt men jag tycker det rullar på iaf.

Kom gärna med tips vid lastning om ni vill

// Johan

Re: Sortering vid lastning?

Postat: lör 14 mar 2009, 20:46
av GremoNiclas
Jadu, alla dessa sortiment är en så kallad "pina i baken". Det kan gå en hel vecka utan att man kör ett enda sortrent lass ibland.
Lasta ett litet sortiment (volymmässigt alltså) på väg in är lämpligt och sen fylla på med större sortiment på väg ut. Lasta två sortiment samtidigt sida vid sida är ofta ganska trökigt då sorterna rinner ihop och gröten är ett faktum. Men lastar man ett klentimmer och massa bredvid varandra så är ju ett hett tips att lägga timmret lite längre från grinden, närmare första banken alltså.
Är det nära väg så gör det ju inte så mycket om det inte blir knökfullt, men är det långt å åka är det bara å kasta på det man kommer över.

Re: Sortering vid lastning?

Postat: lör 14 mar 2009, 22:49
av orre
Klent eller krokigt i bôtten och grövre överst.
Eller en klen massa/lump på tväre mellan sortimenten.
Färgmärkning kan också vara bra.(har även färgmärkt med krita vid manuellhuggning)
Så stor skilnad som möjligt mellan de sammlastade sortimenten är att rekomendera.

Re: Sortering vid lastning?

Postat: lör 14 mar 2009, 23:07
av kjugekarlsson
GremoNiclas skrev:Men lastar man ett klentimmer och massa bredvid varandra så är ju ett hett tips att lägga timmret lite längre från grinden, närmare första banken alltså.
.Jo, så brukar jag med göra, lägga ifrån något sortiment en 2dm från grinden, men ibland är det rätt tråkigt med en jäkla massa sortiment. Vet ibland har jag bara kastat i allt i en bunke när jag lastat sen lagt nåra minuter extra när jag lastat av.

Re: Sortering vid lastning?

Postat: sön 15 mar 2009, 00:41
av Skog
Kör en liten "spygrön flakmoped" JD 810 D :lol: :lol: :lol: till vardags de finns en sak på den maskin som är bra. Vi har satt dit skiljestöttorna från ALS redet på den, funkar kanon bra vid samlastning av sortiment.

Re: Sortering vid lastning?

Postat: sön 15 mar 2009, 00:57
av Torparn79
->gremoniclas:
nu har jag redan på förhand läst i din blogg att du kör på Weda men jag skulle ända ha gissat på att du körde där.
gränsfall till att entreprenörerna skulle ha timtaxa istället för kubikpris.
jävla plockpinnföretag, men dom betalar bra för virket... :-bd :-bd

Re: Sortering vid lastning?

Postat: sön 15 mar 2009, 10:54
av NZ
På ponssen har jag avdelare på främre och bakre banken som man fäller upp med gripen om man vill lägga lite skräp på sidorna utan att det ramlar ihop, tänker man till lite så går det att lägga tre sortiment i botten utan att dom ramlar ihop, och så lägger man ett större sortiment längs upp. Det har sparat väldigt med lastning och lossning tid för mig i allafall.

Re: Sortering vid lastning?

Postat: sön 15 mar 2009, 21:49
av getost91
har funderat på att fixa till någon avskiljare så att man ser någon vettig gräns mellan sortimenten. vill dock minnas att någon i en tidigare tråd var tveksam till skiljestöttor. men testar man inte så får man ju inget veta :wink:

Re: Sortering vid lastning?

Postat: mån 16 mar 2009, 00:09
av Famag
Till NZ kan du sätta in en bild på det vad du kallar avdelare som fälls upp med gripen.

Re: Sortering vid lastning?

Postat: mån 16 mar 2009, 00:10
av kjugekarlsson
En skiljestötta hade kanske inte varit fel men det låter lite omständigt, är kanske inte så illa ändå när man tänker efter :lol:

Re: Sortering vid lastning?

Postat: mån 16 mar 2009, 00:15
av dag-man
Brukar backa och lasta ett sortiment som de e lite av i botten och om de e flera sortiment så brukar ja lägga nåt sortiment längre bak från grinden så att de e lätt att skilja sen. Och att man lägger grövre sortiment mot klenare och vise versa. :smile:

Re: Sortering vid lastning?

Postat: mån 16 mar 2009, 16:55
av NZ
Famag skrev:Till NZ kan du sätta in en bild på det vad du kallar avdelare som fälls upp med gripen.


Ska försöka kom ihåg att ta en bild under morrondan

Re: Sortering vid lastning?

Postat: tis 17 mar 2009, 20:40
av rottnef9
Klentimmret i lag med björkmassan är ett sätt då är det relativt lätt att se skilnad vid avlastning. men det finns ju fler sortiment (suck)

Re: Sortering vid lastning?

Postat: tor 19 mar 2009, 17:25
av NZ
Famag skrev:Till NZ kan du sätta in en bild på det vad du kallar avdelare som fälls upp med gripen.


Har lagt in en bild på det jag kallade avdelare under bildkategorin "övrigt" då det inte gick att bifoga bilden i inlägget.

Re: Sortering vid lastning?

Postat: tor 19 mar 2009, 22:14
av Fredrik Reuter
NZ skrev:Har lagt in en bild på det jag kallade avdelare under bildkategorin "övrigt" då det inte gick att bifoga bilden i inlägget.


Hej,
Om bilden är för stor att ladda upp som bilaga och man ändå vill visa den i forumet (från Skogsbilderna) kan man använda IMG-taggarna som finns att kopiera och klistra in under varje bild i skogsbilder.

IMG-taggen:
Bild