Sedan tidigare finns kranspetsstyrning på skotare från Rottnes konkurrenter inom skogsmaskinsbranschen för kortvirkesmetoden. Rottne har av olika anledningar valt att avvakta med sitt system för kranspetsstyrning men nu är det alltså dags. Man skulle kunna säga att det växt fram en typ av standard för kranspetsstyrning och Rottne anpassar sig till denna. I kort går det ut på att varje hydraulikfunktion på kranen har givare som gör att maskindatorn “vet” vart kranen är.
Genom detta så kan sedan tillverkarna programmera en viss del av automation och det handlar mest om att utskjutet “körs” automatiskt av maskindatorn. Detta i sin tur gör att föraren inte behöver använda lika många funktioner när kranen körs. En positiv bieffekt är att utskjutet används mycket. Detta sparar energi och därigenom diesel eftersom utskjutet har en liten hydraulcylinder i relation till hur mycket arbete det kan utföra.
Nu på tisdag (självaste lucia) så kan man beskåda både skotaren F11D och skördaren H8E med kranspetsstyrning på en skogsdag som Rottne genomför tillsammans med Struppkärrs Skog AB och Maskin Väst AB (Återförsäljare för Rottne). Platsen är Hova som ligger nästan på gränsen mellan Västra Götaland och Örebro Län, mellan Vänern och Vättern. Google Maps: https://goo.gl/maps/tgAEC31B4Dx7e9ft6
Skogsdagen som har temat Gallring pågår mellan 09:00 - 15:00. Jag fick ett samtal med ägaren till Struppkärrs Skog AB, Jan Ericsson, som berättade att gallring ligger dem varmt om hjärtat och med sin maskinpark kan de erbjuda i princip vilket gallringsupplägg som helst.
Något som vi genom åren diskuterat mycket på Skogsforum är om det blir fel i andragallringen om man förstagallrar med en beståndsgående skördare. Inte nödvändigtvis enligt Jan som berättar att det är skogsägaren som styr utformningen. Även om Jan (likt mig som själv kört H8) är fullständigt övertygad om att en beståndsgående skördare även klarar andragallringen så finns knep att ta till. Bland annat anammar de en metod där skördarföraren “håller igen” på uttaget utmed stickvägarna och sedan gallrar normalt i slingerstråken. Då öppnar man upp för att göra andragallringen enkel med en stickvägsgående skördare.
Sedan är frågan om den behövs en andragallring överhuvudtaget. Har man bra bonitet så kan det räcka med en gallring enligt Jan. I videon nedan utvecklar han sin sitt företags filosofi om gallring.
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto