Skotare

Jämndragning

28 inlägg 9195 visningar 6 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Jämndragning

NomagS  
#154797 Sitter och funderar på vilken metod som är bäst att jämndra på?? mot marken eller grinden? finns det fler alternativ?? skulle vara kul att få lite Lärdom av er som är mer erfarna :grin:

oxå vilka sortiment ni jämndrar om ni gör det på olika sätt..

noggranhet i vältor osv :)

// NomagS   TS
Avatar Fallback

Re: Jämndragning

erkandersgard  
#154849 Timmer= marken
Massa= grinden
En duktig skördarförare ser till att du ytterst sällan måste fixa detta.
Visst är det roligt när man får en välta som är tapetserbar, men det tar för mycket produktionstid för att få det så, och sedan uppskattar timmerbilarna att det inte är så jämna vältor också har jag hört.
Får du långa utstick i en välta, så kan du klubba in med gripen. Men ta det lungt, och vad rädd om gripen.
Summa sumarum, ta det som det ligger på backen, inget fippel med att maxa lasset, har du upp till grindtaket, så nöj dig med det och ut med det till vägen. Kör hårt :mrgreen:

Användarvisningsbild

Re: Jämndragning

Skogshuggarninorr35  
#154891 Det går fint att ändslå mot lasset med och det går fort :smile:

Användarvisningsbild

Re: Jämndragning

Sedvall  
#154917 Klart man ska jämndra så det ser snyggt ut bara det inte går till överdrift. För en van skotarförare tar det inte just nå längre tid heller, varje knippe lägger man ju mot grinden så är man lite fin på handen så jämndrar man ju lite försiktigt i samma rörelse. Massan vill man ju slippa peta in pinnarna i grinden så den bör ju vara jämn i toppänden men när man ska jämndra rotänden så tar man knippen ganska nära toppänden (den ligger ju oftast närmast maskin) så går det lätt att få rätt vikt.

Va ett tag sen ja körde å :smile:

Avatar Fallback

Re: Jämndragning

skogare  
#154928 hur bred får en välta vara? 580 borde inte vara några problem att hantera på timmerbilarna.

Användarvisningsbild

Re: Jämndragning

Jimmy Jonasson  
#154935
NomagS skrev:Sitter och funderar på vilken metod som är bäst att jämndra på?? mot marken eller grinden? finns det fler alternativ?? skulle vara kul att få lite Lärdom av er som är mer erfarna :grin:

oxå vilka sortiment ni jämndrar om ni gör det på olika sätt..

noggranhet i vältor osv :)

// NomagS


Man kör dubbelslag med skotaren, alltså man tar virket på båda sidorna av skotaren, på det viset behöver man bara köra varannan väg. Då tar du virket inte på mitten, utan lite närmre maskinen så får du mindre krankörning. Då blir också varannat knippe rotända, varannat knippe toppända mot grinden = balanserat lass. Då hänger knippet lite åsså drar du in det mellan stolparna, lyft inte över. Du får använda lite rotator sen du dragit in knippet och lite vipp ut. På det viset hänger knippet lite mot grinden, så då för du virket mot grinden och lättar lite på gripen så jämndras det fint. Du rullar naturligtvis under tiden, behöver inte rulla hela tiden men iaf så du är framme vid nästa hög när du lastat knippet på vagnen. Detta funkar fint sen du lagt bottenvarvet i vaggan och på bankarna. Inte heller lika nödvändigt med flexibelt lastutrymme såsom Loadflex och ALS då du har hydraulstöttor så du inte behöver lyfta så högt för att komma över stolparna. Absolut bäst är detta i gallring du vänder knippet och vippar ovanför vagnen. Prova så får du se! :grin: Funkar jättebra! Kom ihåg att det inte är svinsnabb krankörning som gör hög produktion utan att du förflyttar maskinen medan du jobbar med virket = det blir flera moment samtidigt istället för ett i taget. Fördel då med backkamera!

Användarvisningsbild

Re: Jämndragning

Jimmy Jonasson  
#154939
skogare skrev:hur bred får en välta vara? 580 borde inte vara några problem att hantera på timmerbilarna.


550's massaved med 30 cm kapfönster kan bli 5,80. Då måste varje stock vara plus minus noll cm jämndragen???!!!! :???:

SCA har 6,2 meter. Har stött på skotarförare som jämndrar varenda knippe supernoga för att dom "har väl yrkesstolthet!" Min reaktion på det blir då att vem betalar deras lön? Åkarna eller entreprenören???!

En metodinstruktör berättade en så jävla bra episod en gång! :grin: En gubbe jämnslog varenda knippe. MI (metodinstruktören) som åkte med satte sig i stolen och började svänga förbi varenda knippe med en meter innan han tog det och lastade. Efter ett tag var skotarföraren tvungen att fråga vad i helvete han höll på med?? Då sa MI att det är ju precis så du gör! Du gör ett onödigt moment med varenda knippe! Klockrent! :grin:

Nä det ska se bra ut i vältan, men om man kan köra ett lass mer per dag, eller bara i veckan för att man inte jämnslår varenda knippe så jävla noggrant så blir det mkt pengar på ett år! Annars är det överarbete. Det ska va acceptabelt men inte överarbetat. Viktigast är ändå att det inte ligger snett. Och vad tycker åkarna om att alla korta stockar är jämndragna när dom ska lasta? inte populärt eftersom dom ramlar ner i vagnen eller sticker ut på sidorna. Jag har yrkesstolthet för att jag kvistar och skotar mkt, med ett helt acceptabelt resultat. Har aldrig haft en åkare som klagat och alla skotarförare berömmer mig. Och jag kör efter MI's devis; Hög produktion med ett godkänt resultat.

Användarvisningsbild

Re: Jämndragning

Skog  
#154959 De spelar ju lite roll vad du kör för skotare med, ju mindre maskin ju nogranare lär man ju vara, fuskar man för mycket på tex en 810 så får du ju inte med dig kubiken ut , medans du på en 890 1710 kan slarva mera med både jämdragning å korsläggning på lasset

Användarvisningsbild

Re: Jämndragning

Jimmy Jonasson  
#154967 Det bör alltid va "rakt" på lasset, jämndragningen är mindre noga.

Avatar Fallback

Re: Jämndragning

skogare  
#155004 Brukat titta på travar som timmerbilarna lossat när dom måste lasta om eller kör in rötved till någon terminal.Då verkar det som att det duger om traven inte välter innan dom hinner undan med bilen.Om traven får vara 6 meter o massan är 5 meter så skulle man inte behöva jämndra mer än några knippen om dagen .Så det verkar mest vara en dålig vana. Frågan kanske är hur ser en trave ut för att det ska bli så mycket som möjligt vid mätningen

Avatar Fallback

Re: Jämndragning

rottnef9  
#155103
skogare skrev:Brukat titta på travar som timmerbilarna lossat när dom måste lasta om eller kör in rötved till någon terminal.Då verkar det som att det duger om traven inte välter innan dom hinner undan med bilen.Om traven får vara 6 meter o massan är 5 meter så skulle man inte behöva jämndra mer än några knippen om dagen .Så det verkar mest vara en dålig vana. Frågan kanske är hur ser en trave ut för att det ska bli så mycket som möjligt vid mätningenJust det hur "lura" mätarna? några ideer?

Avatar Fallback

Re: Jämndragning

NomagS  
#155129
Bildså när det ser ut såhär ska man kunna rulla då med?? :) tar juh hur lång tid som helst att få till ett bra lass när det ser ut så ;)

   TS
Avatar Fallback

Re: Jämndragning

NomagS  
#155130 tack för alla svar förrsten ;) kul att höra vad ni tycker :)

   TS
Avatar Fallback

Re: Jämndragning

foton  
#155143 I min ungdom minst 50 år sedan såldes ganska mycket famneved då sa dom gammla gubbarna att det var bra staplat om man kunde kasta hatten igenom traven. ( den som skulle säljas. )

Användarvisningsbild

Re: Jämndragning

Skogshuggarninorr35  
#155145
NomagS skrev:
Bildså när det ser ut såhär ska man kunna rulla då med?? :) tar juh hur lång tid som helst att få till ett bra lass när det ser ut så ;)


:grin: ser det ut så där är det dags att skördarföraren lär sig sortera

Annons:
Eco Log skördaraggregat
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).