Fjolåret 2020 kommer gå till historien som ett mycket märkligt år och givetvis beror det på coronapandemin. Även om pandemin hittills inte påverkat marknaden på råvaran från skogen så mycket (jämför gärna med flyg- eller hotellbranschen) så fanns och finns det en påverkan som man måste ha med sig framåt.
I stort kan man säga att 2020 präglades av ett skapligt pris på timmer men ett mycket dåligt pris på massaved. Med ett lågt virkespris på massaved så minskar skogsgallringen men samtidigt så har sågverken behövt relativt mycket råvara för de sågade produkterna och detta har gjort att vi sett ett bättre virkespris på timmer.
Granbarkborren påverkar virkespriset
Granbarkborrens härjningar sedan torkåret 2018 skapar oreda och obalans i virkesflödet. Stora angrepp tvingar fram avverkningar som skapar en överutbud av virke och genom detta sjunker våra virkespriser. Angreppen har under 2020 varit stora och det verkar nu som att vi får sätta tilltron till en blöt och kall vår och sommar för att inte angreppen ska fortsätta i liknande omfattning.
Tyvärr kan vi nog räkna med angrepp av granbarkborre även under detta år. Detta kommer då påverka virkespriset negativt. Tyvärr sker också angreppen på ett sortiment som dominerar på den Svenska virkesmarknaden - sågtimmer av gran.
Virkespriset ur ett bredare perspektiv
Idag och historiskt är virkespriset en av de allra viktigaste parametrarna för lönsamheten hos skogsägare. Detta har att göra med att sälja skog genom avverkning är och har varit den viktigaste inkomstkällan för skogsägare. Det verkar som att trenden så sakteliga håller på att förändra detta förhållande. Det som nu börjar bli allt mer populärt är att sälja naturturism, upplevelser och jakt med mera. Populärt kallas detta idag för mångbruk. Mångbruket kommer troligtvis att utvecklas starkt framöver.
De senaste decennierna så har också lönsamheten varit dålig för Svenska skogsägare, troligtvis är detta genom en kombination av låga virkespriser och att mångbruket inte slagit igenom. En intressant aspekt är det faktum att virkespriserna sjunkit under tre decennier medans priset på skogsfastigheter stigit rejält under samma period. Det finns många anledningar till att det blivit så men frågan är om man inte nu kan skönja en så kallad "tipping-point"?
Skulle så vara fallet så är det intressant och troligtvis en ljuspunkt i lönsamheten för skogsägare. Kanske får vi se ett större trendbrott under året?
Tips för ett högre virkespris
Att vara skogsägare är att vara företagare och för en företagare är lönsamheten mycket viktig. En del (men långt ifrån allt) är att sträva efter ett så högt virkespris som möjligt. Nyckeln till en bra affär (och bra lönsamhet) är att få till en så bra förhandling som möjligt. Det enklaste tipset här är att ha is i magen och spela svårflörtad. Exempel kan vara att dra ut på dialogen och sedan ställa virkesköpare emot varandra. Is i magen och att ta in anbud från flera köpare är alltså en mycket god idé.
Vill du ha mer tips på en lyckad virkesaffär så kan du läsa och diskutera i tråden Virkesaffär - Bästa säljtipsen vid avverkning av skog.
Som du säkert redan räknat ut så är ett angrepp av granbarkborre inte det bästa ur förhandlingssynpunkt. Här gäller det att ha koll på sin skog och vara snabb vid ett eventuellt angrepp. Då minimerar du skadorna och kan snabbt få så lite angripet virke som möjligt ur skogen.
Virkespriset 2021 i relation till historien
Det är lätt att tro att virkespriset följer ex KPI och att 2018 var ett "rekordår" för virkespriserna. Här gäller det att vara påläst och som du kan läsa exempelvis i tråden Myten om rekordhöga massavedspriser så kan man se att priset på massaved år 1975 var 655 kr per kubikmeter räknat i dagens penningvärde.
Ur historisk synvinkel så har vi alltså idag inte speciellt höga virkespriser och en del i detta ligger till grund för den låga lönsamheten som generellt finns i skogsägarkåren idag. Vi har skrivit mer om detta i tråden Skogforsk måste börja fokusera på skogsbrukets intäkter.
Råd för bästa virkespris 2021 (kan ändras)
Gallra inte, speciellt inte granbestånd. Håll stenkoll på din skog och agera snabbt vid angrepp av granbarkborre. Förhandla om riskbestånd som inte kan stå kvar (de är nog inte många) och var tuff i förhandling om slutavverkning av fina, grova bestånd, speciellt med tall.
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto