Då var det dags igen att "göra om göra rätt!" Till våren blir det att plantera ett hygge från stormen Gudrun, en enorm gräs växtlighet är det på ytorna som det inte kommit något vidare annat på, och resten är gles björk...Inte direkt en våt dröm för markägaren :???: Tanken här (ungefär det samma som nedan) är dock inversberedning med grävare och plantering av hybridlärk. Ingen fara alls att sätta smakliga hybridlärksplantor där viltet har haft sitt smörgåsbord de senaste 13 åren! blir till att be en :ympray: .

Hur detta kommer gå blir till att skriva om längre fram, men detta kommer faktiskt bli det femte området som jag väljer att plantera om. Så lite erfarenheter och tillvägagångssätt om hur ett av de föregående områden kommer här för den nyfikne.
Ett av områdena, ej hyggesrensat eller planterat. Självföryngrad björk till största del gissningsvis 5-6m höjd.


Sådär nu ligger det visst ner. Sen hyggesrensning...


Riset utkört med mowin, som åter igen levererar.


Detta område började jag med att ringa efter en skördare, då det var behov av kant och renshuggning som inte skulle kunna göras efter plantering pga terrängen. Röjde sedan en "stickväg" för skördaren runt beståndet, så det skulle var klart till han dök upp. Sen började arbetet :smile: Röjde ner allt som inte viltet i första hand ville ha och la det så gott det gick i högar.

Sen var det bara upp i traktorn, ut med virket följt av riset. Riset åkte mest ut för att underlätta för markberedaren som skulle komma vid ett senare tillfälle. Har sett objekt som bara har blivit nerröjda och sedan markberett, blir helt enkelt inte bra, verkar inte som det går att göra en bra markberedning med färska björkslanor liggandes kors och tvärs.

Planterade stora täckrotsplantor gran efteråt, och de tar sig fint, det gör också björken...som har fina rotsystem sedan 13 år tillbaka.

Nåväl inget område är det andra likt och alla bjuder på olika förutsättningar och svårigheter. Men detta var det jag valde att göra här, rätt eller fel? upp till var och en.

4 kommentarer | Läst 600 ggr

Mer om bloggaren

frågande och vetande

Proffshuggare

Blev medlem: tor 07 apr 2011, 16:15

Kommentarer

av k_h mån 12 nov 2018, 17:09
Ingen fundering på att plantera gran under björskskärm? Det ska väl vara en bra metod annars tror jag. Har nämligen ett litet område som liknar detta själv och funderar på att sätta gran under.
av frågande och vetande tis 13 nov 2018, 16:20
En god idé! Granen trivs alldeles utmärkt i skuggan från björken. Däremot kände jag här att förutsättningarna var emot mig, på något sätt måste ju björkskärmen avvecklas i omgångar på ett någorlunda effektivt sätt, och det hade inte gått så bra här.

Men visst, har ett område som är väl slutet av björk som jag ska röja igenom (ca 12 år) för att ett par år senare plantera gran under och ytterligare lite senare helt avveckla björken. Granarna kommer vara strax under meterhöjd. Alternativet är att låta granen komma upp i första gallring och samtidigt avveckla en gles "skärm" av grov björk.
av Blivande snickare tis 13 nov 2018, 19:31
Bara att hålla efter björken med röjsågen så blir det nog bra! :-bd
Har fått personligen råd av vår skogsguru @Tåndemåla att röjning mellan 15-31 maj ger minst uppslag av björken! :)
Har en kant med ren björk jag sparade nu i höst till förmån för att följa hans råd.
av frågande och vetande tis 13 nov 2018, 22:01
Hoppas på det @blivande snickare! Blir att kämpa med röjningen ett par år, och kan bara hålla med dig Tåndemåla kan sina saker. Tack för tipset!