Blev en riktigt fin dag idag, soligt och över +5, säsongsrekord. Nu syns det faktiskt att det börjat ta på snön, det har sjunkit ihop ett par decimeter de senaste dagarna. Och vägarna börjar bli leråker härikring nu, åtminstone där solen kommer åt.

Något lerigt, gissa hur hundarna ser ut efter en promenad här

Snön på carporten verkar vara rädd för att ramla ner


Ägnade senare delen av eftermiddagen åt att ställa iordning motorsågarna inför kommande vedproduktion.

Jonsered 621 startade på sju ryck efter att ha stått stilla sen i höstas. Var nåt knas med tomgången, den smårusade, men uppenbarligen var det nåt som fastnat i munstycket, för så fort jag rörde på L-skruven en aning så återgick den till normalbeteende. Sen gick det inte att få stopp på den med stoppknappen. Knappen blev isärplockad och kontaktytorna blankborstade så var det problemet löst. Annars behövdes bara lite lätt urblåsning, den har inte gått många timmar sen jag renoverade den.

Hobby-Partnern som har primer gick igång på tre ryck. Den behövde en grundlig rengöring, jag har nog slarvat lite där :oops: , så den var rätt så igenbeckad. Den fick även lite smörja i kopplingslagret.

På båda sågarna fick kedjan en justeringsfilning, med koll av ryttarna.

Den gamla Homeliten testade jag också att dra igång, den ville ha hela elva ryck i snöret, men sen vrålade den igång. Nu skall ju den inte göra mycket tjänst, tänkte kapa nån lite grövre stock med den bara för skojs skull.

Jonserd 520 får vila, behöver ny kedja, svärd och trissa till den och det har inte blivit av att skaffa. Den nuvarande var nästan helt slut redan innan, och i somras så kapade jag tallrötter med den när jag markplanerade för skärmtaksbygget och sen var det definitivt slut med den kedjan.

Det blir nog 621:an som får kapa mest av det här lasset, den är den bästa vedkapsågen, rejält med ork och hyggligt avvibrerad och inte alltför tung heller.

Nyservade sågar på väg tillbaks till uthuset
2 kommentarer | Läst 2930 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Torparn79 sön 04 apr 2010, 21:13
på tal om vedsågar, jag har en vision om att få tag på en gammal Jonsered 535 till vedbacken..
duktig på att dricka bränsle men den baxnar inte för mycket, jag gick och högg frötallar med en så´n i "yngre" år och blev djupt imponerad av den..
av totte sön 04 apr 2010, 22:00
Jo, alla äldre Jonseredare har bra bottendrag, det var det som var det typiska för dom som skiljde dom från Huskies som mest satsat på höga varv. Finns två annonser för 535 på blocket men dom är rätt gamla (annonserna), kan ju vara värt att kolla.