Emilia är nu klar för överlämnande till nya ägaren, något som skall ske på tisdag. Städat ur, satt dit framskärmarna och lagt på huven, som dock är lös eftersom gångjärn och lås saknas än. Bakskärmarna kräver mer skruvande så de är stuvade inne i bilen därbak.


I veckan som gick så klippte jag gräset för förhoppningsvis sista gången för säsongen. Hade klipparen rätt högt ställd. Gräset klarar vintern bättre om det inte är alltför kort.


Höst är det nu rätt ordentligt. Det har varit flera ordentliga frostnätter med flera minusgrader. Det syns också på träden som har gulnat rejält och tappat mycket av löven.



Likväl blommar en enveten klängros.


Hunden och jag gick en skogsrunda för ett par dagar sen i våra svampmarker.




Inte för att jag hade stora förhoppningar om att hitta något men sannerligen att jag sprang på några kantareller. Fick ihop till en hygglig panna stekta till middagens stekta flundror.



Idag har jag kört två fulla vagnar löv med tvåhjularen. Inte bort, utan hem. Vi behöver nämligen löv för att vintertäcka en del kryddor och annat som inte får "förfrysa fötterna". Palsternackor och jordärtskockor skall ha ett täcke också så man kan gå ut mitt i vintern och gräva upp till grönsakssoppan. På tomten finns det mycket lite löv, det mesta blåste iväg med den västliga kulingen vi haft. Men det låg rejält med lönnlöv i vägkanterna en liten bit bort.



Det här blir första blogginlägget från min nya dator, Apple Mac Mini M1 16GB 256GB SSD.



Vilken är vilken? Den ena är mer än fem år gammal, nästan antik med datormått mätt. Den andra är precis ny och det är inte lätt att skilja dom åt. Lite grann skiljer det sig med kontakterna, annars är det exakt samma hölje. Men inuti är det annat. Den nya, som är den till vänster i bilden, har Apples nya egna processor M1. Den sopar fullständigt banan med den gamla som har en Intel Core i3, som ju ändå skall vara hyggligt vass. Hjälper förstås också att det är 16 Gb minne mot 8 i den gamla.

Enkelt att uppdatera, finns en tillhörande nyttighet som heter Migration Assistant. Startas på båda datorerna, efter att man kopplat ihop dom med en ethernetkabel. Bara sen att ställa in åt vilket håll det skall skickas och köra igång. Tog ett par timmar och sen var allting med, data, inställningar och program.

Ja ni vet hur det är, för varje gång det kommer nya uppdateringar så går det lite trögare. Nya påhitt som drar mer kraft. Vid det här laget hade den gamla kommit till den punkten när man sitter och stönar och småsvär vad det än skall göras. Varenda liten sak dröjer några sekunder. Så det var rejält skönt med lite nytt att köra med, det går rent hårresande fort nu. Nu hoppas jag att denna i sin tur orkar med i minst fem år framöver.

2 kommentarer | Läst 925 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

totte

Huggarmästare

Blev medlem: lör 29 mar 2008, 02:23

Tottes blogg
Den här bloggen har handlat rätt mycket om renovering av småmaskiner. Har hittills skrivit om en Gilson snöslunga från 1977 och en dito från 1971. En från 1981 har nu ersatt 77:an som bruksmaskin. Renoveringen av en gammal tvåhjulstraktor av något oklart urprung blev klar våren 2010. 2CVtrac, min lilla traktor med Citroënmotor blev någorlunda klar våren 2012.

Projekt Emilia, en Citroën 2CV från 1955, som jag skrivit mycket har jag nu lämnat över i andra händer.

Så blir det nog fortfarande mest om det jag håller på med i vårt nya hem i Skåne.

Lite motorsågar, vedhantering och sådant blir det ibland och sen så pladdrar jag på lite mera allmänt ibland när lusten faller på. Inte mycket till skogs-blogg alltså, men det är frivilligt att läsa som tur är :D

Kommentarer

av Slurfi tor 04 nov 2021, 01:31
Alltid kul med ny dator, skaffade nyligt en ny åt frugan och den känns riktigt fin.
Allt går smidigare och dessutom är den nättare både skärmen och allt, dessutom belyst tgb
så det ser modernare ut åtm och inga rörliga delar öht förutom en liten liten fläkt.
Jag gjorde en snabb kalkyl och det verkar vara ungefär en tusenlapp om året i avskrivning
på en normal laptop nuförtiden, räknat på inköp ca 5000kr och livslängd ca 5 år så det känns inte alls farligt dyrt.
av totte tor 04 nov 2021, 14:02
Sant så Slurfi. Nu har jag ju en stationär så skärmen är den samma men den är fortfarande riktigt bra. Lite dyrare blir det om man, som jag, envisas att köra Mac, men klart överkomligt, sett över tid. Efter en knapp vecka nu så är jag mycket nöjd, det går fort och en del småtjafs jag hade i den gamla har försvunnit.