Planering för framtiden är i full gång. I alla fall i våra huvuden, vad som sedan kommer ut konkret i andra ändan är en helt annan sak.
Kanske spåna är rätt ord.

Har stått i några dagar nu och gjort ved, blev nog en 50-60 kubik och insåg, bergvärme är nog en bra investering. Att göra ved kan vara skoj, men inte när man känner att det är ett måste för att man är sent ute. Ungefär som allt annat i livet.
Röja, mysigt när man är ute i tid, jobbigt när man hittar eftersatt som måste göras för att granarna är utdominerade av björkar.
Hugga, skoj när det är planerat, lite mindre roligt när det är ett måste för att man hittat borrar.

Nu är det ju såklart en del roligt när man gör det ändå, men principen. Måsten och jag har sällan gått bra ihop.
Tjat har lett till att jag sätter mig på tvären som en tjurig tonåring. Körkort, cykla... listan kan göras lång med saker som jag vägrade för att folk gång på gång tjatade på mig, även om jag i bakhuvudet visste att det är bra saker.

Men åter till ämnet, detta har ju gett tid till att fundera och lyssna på Fredrik och Torbjörn (och skogspodden) vilket har lett till ännu fler tankar.
1000.- alltså, vi har varit på 890 förra året så att man kommer upp lite till känns möjligt, dock var ju det på specialsortiment vi fick det priset.
I USA skämtar dom om virkespriserna på internet.
Bild


Sedan snurrade tankarna iväg till stöd och att det funnits pengar över tidigare år, vad finns det som man kan göra och faktiskt få stöd för? Nu går man ju inte plus på det såklart, men man kanske kan göra något roligt. Vi håller på att planera en väg med vändplats, och där vändplats och avlägg ska vara är det inte långt till en fin sjö.
Om man skulle göra en smalare grusväg fram till sjön och ha ett vindskydd och eldplats, möjlighet att köra ned en vedeldad tunna och bastu som man hyr ut, kan man få bidrag för att det hjälper att få ut folk i skogen på en vacker plats (ädellöv runt). Man lägger ut ved.
Sedan kom pessimisten i mig ut. Få ut folk i skogen och samla dom på en plats, då måste man ha soptunnor och hålla efter dessa, i tider av torka sätta skyltar med förbud mot att elda i eller utanför eldplatsen, hålla efter detta, vad säger försäkringsbolaget om detta tro?
Känns som det skulle ta tid och ork att ge folk möjlighet att njuta av den vackra skogen.
En replik från en tv-serie som ligger mig nära om hjärtat "People, what a bunch of bastards"

En dag kanske jag gör en söka bidrags-tråd, tips och hjälp där man kan skriva vad man funderar på och dom som snubblat över eller själva gjort det kan ge tips.

Sedan är det generations-skifte på gång för sambon. Dom håller på att sitta och räkna fram och tillbaka om vad som är rimligt, men... risken är att generationsskiftet leder till att den huvudsakliga avverkningen som görs går åt till att betala generations-skiftet i längden ganska många år framöver, och som det framkommit på forumet så vill vi hålla en annan linje på skogsbruket än produktionsskog (vilket vi också har för att betala det andra och delvis mat). Vi kan väl säga att vi följer dom eventuella bidragen från eu med spänning.
Ska man ens göra ett generationsskifte när det bara är ett barn? I min oinsatta värld känns det lite onödigt, men det finns alltid speciella omständigheter.

Har försökt reda ut lite med försäkringsbolaget vad som gäller när.
Länsförsäkringar är lite intressanta.

Vilket skydd ger försäkringen?
Försäkringen gäller för skada genom
• brand, explosion, åskslag och luftfartyg
• uppsåtlig skadegörelse och stöld.
Vilken egendom gäller försäkringen för?
• Levande skog på skogsmark
– Skogsföryngring
– Ungskog
– Skog
• Skogsråvara till exempel timmer,
massaved och biobränsle
• Skogplantor och frön för skogsodling


Vad ersätts inte?
Försäkringen gäller bland annat inte för skada
• på skog som enbart består i tillväxt och/
eller kvalitetsförlust. Undantaget tillämpas inte för skada genom sot till följd av
brand.
• genom stöld av skogsråvara
• genom sprängningsarbeten


Så timmer ersätts, men inte vid stöld.
Levande skog, men inte som står i tillväxt?

Försäkring är alltid intressant, deras mål är ju att inte betala ut. Som när jag skadade foten och till följd av detta fått en del permanenta besvär. Har en försäkring som ska täcka det, då hittade dom att jag skadat nacken en gång för länge sedan och inte nämnt detta när jag tecknade försäkringen, så den försäkring jag betalat för i flera år var ogiltlig.
Det är ju många som tror att företag som banker, försäkringsbolag och skogsindustri finns där för att stötta när dom erbjuder sina produkter, men det är ju vi som är produkterna.

Något som hade varit intressant med en artikel om kan man tänka sig.
Vad gäller när hos olika försäkringsbolag? Vad gäller vid en ny gudrun?
Vissa försäkringsbolag lade ju till onormalt väder och vissa vindstyrkor i avtal, och vissa tog till och med snabbt bort sina högsta försäkringsnivåer.
Avvikande/onormalt väder känns som något vi kommer stöta på mer och mer. Det står med skogsbränder i försäkringen, men vad finns i det finstilta?
Hur många av oss betalar massa pengar för försäkringar som egentligen är mer eller mindre verklösa när man verkligen behöver dom? Vi tänker ju inte på att använda oss av dom vid lite mindre saker, ett gäng barkborreträd, knyt handen i fickan och åtgärda, vindfällen, knyt handen i fickan och åtgärda... Vi tänker ju mest på försäkringen vid större skogsbränder, stormar och liknande, men är man så skyddad som man tror eller finns det kryphål?

Åter igen vandrade tankarna till skogsägarföreningar som södra.
Man borde starta en oberoende ägarförening/intresseorganisation.
Vad skulle man ha den till? Ställa krav mot industri och skogsstyrelsen?
På sikt kanske köpa in lite skotare till den eller knyta upp oberoende aktörer.
Kanske man kan tjäna pengar på att vi tillsammans förmedlar virket. Tappar man inte inkomst på att missa förädlingen? Kanske bäst att starta en gemensam såg också, vi får ju massa flis över också vad gör vi med det? Säljer, kanske kunde använda det...
Kunde starta ett bolag som köper in det förädlade för att fortsätta förädla så man inte tappar pengar där utan kan tjäna på det i nästa led....
Känner igen det där....

Nope, kaffe och hundpromenad får det bli nu, undrar om vi ha kvar några kanelbullar.

Nu faller bitarna på plats


En början iallafall

Många timmar till blev det efter detta....

0 kommentarer | Läst 698 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

rejser

Proffshuggare

Blev medlem: tis 26 apr 2016, 12:21

Skogars skog
Mina reflektioner i resan som nyindragen i skogsvärlden och alla dess knepigheter.