Det är 7 år sedan nu som min invignings i skogs-branschen kom lite mer på allvar. (Min far var virkes-mätare för vmf-syd och några andra en gång i tiden, men det fattade inte jag något av).
Jag har ju ingen egen skog utan är ett bihang till sambon.

Det har varit år med både ris och ros. Mina misstag, våra misstag, andras misstag, förvirring och uppgivenhet följt av glädje och hopp. Dvs jobba med något levande.

För er som har varit med på någon av våra skogsdagar eller hälsat på i övrigt (ni är alltid välkomna att höra av er så går vi ut och pratar skog och dricker kaffe) så har det hänt en hel del. Faktiskt en hel del av det som ni stod och tittade på och tänkte ”oj då…”

Vad är då de uppenbara sakerna som jag/vi lärt mig.

Jag har tagit cert för fsc och pefc i röjning, så nu har jag fått en inblick i den världen.
Har gått familjeskogsbruk på linneuniversitet och kommer testa på Skogsutbildning för skogsägare på Birka folkhögskola till hösten.

Halka inte när du ska till skyddet och du upptäcker i sista stund att det var röta i trädet.
Sågskyddskängor är riktigt bra saker fick jag bekräftat.

Sluta såga lite tidigare än jag tänker.
Man blir ganska trött när man sågat någon dag. Kan ha resulterat i ett krokigt svärd någon gång.

Lita inte blint på virkesköpare, eller planläggare. (Ta kontroll)
Virkesköpare är ju säljare, dom är duktiga på att stötta, men har ju lärt sig att det kanske inte varit det smidigaste alltid och kanske vi blivit utnyttjade som nybörjare en gång eller två. Sambon har blivit behandlad på tråkiga sätt för att hon är kvinna några gånger. Allt från en klapp på rumpan till nedlåtande mansplaining (lilla gumman).
Och vem äger planläggaren egentligen?

Vad har då blivit följden av övertro resulterat i? T.ex. Förstörda åkrar t.ex. Någon mer rutinerad har kunskap om hur ett kalhygge påverkar vattenflöde i det långa loppet. Vilket inte vi tänkte på. 2ha åker blev till veketåg och dränera fick vi inte.

Kolla upp entreprenören mer noga.
Är det nybörjare kanske dom inte ska gallra i sambons skog, den är lite kuperad. Resultatet blev 2ha mer eller mindre förstörd skog som tidigare hade väldigt bra framtids-utsikter. Alla får vara nybörjare dock.
Vilka entreprenörer har integritet. Vem tittar på marken en vecka innan, sparkar i marken och säger ”Här kan jag fanken inte köra med någon yrkes-stolthet om en vecka” kontra någon som kommer och sedan går marken knappt att återställa till ett vettigt skick.
Hur ska vi kunna sätta bättre krav och man har för möjligheter att påverka innan kråkan är på pappret.

Vem äger din skog egentligen?
Detta är en intressant fråga. Om ett företag indirekt äger din skogsbruksplan, planlagt den mer eller mindre och kräver att godkänna den. Vem äger då din skog eller är du bara ett extern-lager?
Förstår delvis varför dom gör så, ska dom gå i god för att man är certifierad (på planen) så måste dom ju ha en viss kontroll, men som många så får man väl göra en plan och sedan gör man som man själv tycker i slutändan.
När vi kollade närmare såg vi också ganska tydligt att planen var anpassad för att slutvirket skulle passa just den leverantören, fastän planläggaren egentligen skulle vara opartisk.

Synd att det är sådant jobb att slå sig helt fri. Skogsbruksplanen är den lilla biten, men när det kommer till extern fristående certifierings-organisation så blir det plötsligt högre krav. Även jag inte har något emot certifiering så är man ju inte riktigt van vid det när planen ligger hos några som inte bryr sig egentligen. Även om vi såklart ser till att saker är utförda på rätt sätt.
(Med bra mjukvara så blir jobbet ganska roligt, jag förespråkar som vanligt eSkog )

Pengarna. Många tror ju att vi kan hugga hur vi vill och badar i pengar (med vi menar jag generella skogsägare). Det vet ju vi här iallafall att det inte stämmer. Man har sitt ns, sitt löv, sin produktion, avverkningsregler, någon hittar en skum svamp på ett träd och plötsligt försvinner 2ha, en ovanlig fågel sågs en gång och plötsligt får man inte vara i den delen av skogen mellan sista januari till femtonde december, och då hittar någon en svamp..
Skogsindustrin går kanon, entreprenörerna får inte mer fastän alla kostnader stiger, samma för skogsägare, men…. Vi gick en bit över 1100.-/kubik i år på gran.

Sedan har vi debatten…. Miljö, skog…
Drevet där vi skogsägare hamnat i mitten. Jag är lite skadad så jag tar in offentliga mängder information ofta, och jag gör det från bägge sidor och försöker hålla mig neutral.
Jag har en stor respekt för att vi skogsägare självklart inte kan ha kunskapen om hur just våran plätt och hur vi sköter den påverkar i det stora hela. Industrin skiter ju i miljön så dom likväl som Marlboro kommer hitta undersökningar som säger att rökning är bra för hälsan. Samtidigt som i min värld så låter det vettigt att bygga hus med bunden koldioxid från träd som nästan stannat av för att låta unga hungriga äta när dom växer. Sedan att när man kommer ut och ser ett hygge och efter tanken på vad avkastningen kan ha varit inser att jäklar va förstört det ser ut, förstår att folk reagerar.
Sedan är trenden att allt ska göras av trä, hus möbler, kläder, vart tänker folk att det ska komma ifrån?
Derome hade en presentation över ett större hus helt byggt i trä, dom presenterade hur stora volymer det var och jag gjorde en grov huvudräkning och insåg att det huset med x antal lägenheter hade gjort av med nästan 100 ha, så när folk hyllade dom så smög jag in en kommentar om att det var skönt att alla miljöälskare älskar detta när det var nästan 200 fotbollsplaner med skog som gått åt.
Så det gapas men förståndet hos ej insatta räcker ofta inte längre än näsan är lång.

Däremot så tror jag på ändringar för miljön, oavsett om man ser till produktionen eller miljön som helhet. Det kommer bli varmare följt av kallare, det kommer komma mer stormar, mer bränder, mer nederbörd, vi är ju några av få som jobbar med planering 50-60 år fram i tiden. Jag tror på att säkra upp med mer blandskog, säkra upp områden som risken är att dom kommer bli blöta, bli blöta när man hugger runt omkring 15 år senare.
Tror även kontinuitet kan vara bra, där det passar och man har möjlighet, läser man media så är det ju gjort på 2 år att ställa om allt skogsbruk. Däremot är jag skeptisk till hur mycket mer maskin-körande det blir för att få ut en volym som lönar sig, och hur kommer marken påverkas av längre körsträckor var 15e år?
Men skulle tro att det också är en säkrare miljömässigt.

Nu när jag skummar igenom så låter det nästan lite kritiskt mot allt. Men det har ju varit mängder med bra saker. En massa nya bekanta, vara med att forma morgondagen, plantera för mina barn, gasa med motorsågar, köra fyrhjuling, följa helt nya debatter och lära sig mängder av saker man inte kunde innan. T.ex. hur man ska plantera, vad och var, vad innebär det att det är lingonris, ska jag verkligen vara sur på att det är brännässlor?

Sedan är jag sugen på att bli skotarförare i hemlighet, måste säga att IT börjar bli jäkligt tråkigt och maskiner är skoj. Synd att investering mot roi är hopplöst, och då ska man vara nybörjare ett tag.

Så får säga tack till min sambo över att jag får följa med på resan.

Ska kolla tillbaka på detta nästa år och reflektera hur jag tänkte då.

0 kommentarer | Läst 339 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

rejser

Proffshuggare

Blev medlem: tis 26 apr 2016, 13:21

Skogars skog
Mina reflektioner i resan som nyindragen i skogsvärlden och alla dess knepigheter.