Jag har sammanfattat vårat skogsår i slutet varje år här på skogsforum de senaste åren. I år har jag inte varit så aktiv i trådar men har varit inne och skummat igenom och lyssna på den eminenta podden såklart. När jag skriver vi i texten så är det såklart sambon det rör sig om men jag inbillar mig att jag lyckas påverka lite.

Hur har då skogsåret 2023 varit undrar ni spänt nu såklart. Vi har avverkat en för oss stor avverkning med bra betalt per kubik i alla segment. 65-årig nästan lite övergrov gran. Rak och relativt kvistfri. Tall och ädel fick stå kvar, lite extra högstubbar, det fanns några små björk-klumpar där vi går in och röjer ut lite raka stammar. På sikt vill vi ha lite rörig skog i området. Eller rörig är väl att ta i. Blandskog i olika åldrar. Sätta en bas för barnen.
Vi insåg ganska snabbt att ett område kommer drabbas lite extra av ökat vattenflöde så där avvek vi från gran. Planteringen blev gran men på sikt kommer vi i röjning att gynna blandskog. Vi tänker att på lång sikt kan det löna sig både med dagens klimat vad det gäller stormar likväl som skadeinsikter. Stormarna har vi redan märkt av en del men vi har varit tämligen förskonade från skadeinsekter men dom kommer väl mutera snart.
Vi var såklart oroliga när torkan slog till så som många andra men det var tämligen få drabbade plantor lyckligtvis. För övrigt så är vi riktigt glada över atv och kärra när några tusen plantor skulle över stock och sten där bara stora maskiner tar sig fram normalt.
Vi gjorde även en huggning till som var en hel del tall där gick planteringen inte lika bra. Torka, insekter och betande. Vi försökte skydda oss med lammull enligt gamla sägner men det gav oss inte mycket hjälp.

I övrigt fortsätter skogen vara en intressant bransch. Miljöorganisationer håller koll på avverkningsanmälningar och åker ut i grupper för att hitta skyddade arter och stoppa avverkningar. Tråkigt för skogsägare som försöker få ihop ekonomin men på sikt kanske det bevarar en djurart från att försvinna på ett "onaturligt" sätt. Med smidig öppen data från skogsstyrelsen är det lättare än någonsin att övervaka och sätta larm på områden. Sidor som avverkningskollen.se t.ex. har sådan tjänst. Som sagt, på gott och ont. Men vi bygger höghus av trä, vi ska göra kläder av trä, vi eldar med trä och det är inte gjort i en handvändning att gå över till hyggesfria metoder på de ställen där det ens är möjligt. Känns som samhället försöker tvinga fram en omställning som tar 40-50 år på 1 år. Vi kanske får hugga rent och börja om helt enkelt ;)

Vi införskaffade en lunningswinsch som jag konstant glömmer av vilka knappar och vilket läge ljus osv i traktorn ska vara i för att det ska funka. Någon gång ska jag skriva ned eller filma förloppet. Eller använda den oftare än var 3:e månad.

Åter igen tänker jag på att sådant slit vi gör för något som vi aldrig kommer se resultatet av. Undrar hur många som sliter och jobbar, lägger ut pengar för något som någon kommer dra nytta av om 60 år, eller egentligen passar vi ju vidare den som gjorde det 60-65 år innan oss. Förhoppningsvis blir det barnen som tar nytta av det om inte dem säljer eller staten har lagt beslag och nyttjanderätt på allt tills dess. Eller stormar eller insekter dödat av allt.

Vi har kikat lite på eko-turism, går det att införliva i verksamheten. Produktions-gran är ju inte direkt sexigt men vi har en del områden med gammalt ädel där skogsbad kanske går att tillämpa, hur man omvandlar det till något monetärt är ju dock svårt. Vi har kikat på möjlighet till glamping, eller skärmfri turism med möjlighet till odling och djurskötsel. Utomlands har det blivit populärt med det som nästan kan liknas via grön rehab och några tusen per dag under säsong bör inte vara några problem. Dock behöver det kombineras för övriga året och då eventuellt ge möjlighet till utrymmen för en terapeut och grön rehab på en fast basis är en tanke. Return of investment känns dock osäker och lång, dock gillar vi själva iden och hur den kan gynna mångas häls. På så sätt kanske +/-0 inte är så dumt om det går att nå.

2024 ser ut att bli ett lugnt år i skogens värld. Lite gallring, lite röjning och en del planerande. Med en mjukvara som genererar utfall vid olika gallringar och åtgärder så kan vi labba ganska mycket med hur vi vill lägga våra åtgärder på sikt.

I övrigt så fortsätter jag min lobby-verksamhet som inte märks av så mycket med att vi skogsägare måste ta tillbaka skogen från industrin och inte vara 3:e parts-lager. Det är inte så svårt. Låt en oberoende aktör hjälpa dig igång med en bas för skogsbruksplanen och registrera dig sedan hos en oberoende certifierings-organisation. Lite hårdare på kontrollen av att du jobbar certifierat (även du som skogsägare måste ju alltid ha koll på certifierings-reglerna oavsett vem som har din plan).
En skillnad som blir är att du får din plan godkänd för certifiering lättare på det sätt som du vill ha den medans om den ligger hos en industri ska de godkänna den och när man då ser till åtgärdsplaneringen så ser vi att det är just för deras sortiment. (Har kontrollerat på några för olika aktörer).
Säger inte att man inte ska vara med i någon skogsägarorganisation, bara att skogen ska fortfarande vara din. Ska 2024 bli året där skogsägare börjar vakna upp ifrån "såhär har vi alltid gjort", "jo men det är klart dom vill vårt bästa, vi äger ju dom"? (Har stött på inköpare på skogsägarorganisationer som berättat hur de får bonusar i form av resor och annat om dom lyckas pressa ned priserna, hur alla är lika fast vissa mer lika än andra)

Det kommer att bli med skräckblandad förtjusning som vi kan följa de bitvis barnsliga kriget som pågår i media där skogen är en del. Industri och organisationer som bägge är på sandlådenivå och skogsägare för delar av den avföring som kastas fram och tillbaka ned i nacken.
Det känns delvis som att vi kommer närmare och närmare USA i form av att vi mycket hårdare måste granska vem som står för finanserna när det presenteras resultat. Organisationer som man kan tyckas vara statliga och oberoende finansieras av industrin. Aktörer som ska vara oberoende mellan ägare och industri som är byggda av industrin och avlönas den vägen.

Blir intressanta kommande 5-10 år.

5 kommentarer | Läst 6513 ggr

Mer om bloggaren

Användarvisningsbild

rejser

Proffshuggare

Blev medlem: tis 26 apr 2016, 12:21

Skogars skog
Mina reflektioner i resan som nyindragen i skogsvärlden och alla dess knepigheter.

Kommentarer

av JensSkoog lör 16 dec 2023, 17:01
Tack Rejser.
Intressanta tankar det du lägger fram.
Ønsker dig allt gått för 2024!
av rejser lör 16 dec 2023, 18:41
JensSkoog skrev:Tack Rejser.
Intressanta tankar det du lägger fram.
Ønsker dig allt gått för 2024!


Detsamma!
av Skogrates tor 21 dec 2023, 10:53
Roligt att läsa dina tankar. Jag troor det var 2018 ni bjöd in på en höstexkursion, det gör läsningen ännu roligare när man har er skog i bakhuvudet.
God Jul!
av Badger ons 27 dec 2023, 19:27
Intressant läsning. Instämmer i att många av oss privata skogsägare får stryk av skitkastningen mellan Skogsindustrin och Skogskramarna som ser allt som urskog eller jättehygge och att det inte finns något däremellan. Ha en fin helg.
av rejser mån 08 apr 2024, 13:41
Skogrates skrev:Roligt att läsa dina tankar. Jag troor det var 2018 ni bjöd in på en höstexkursion, det gör läsningen ännu roligare när man har er skog i bakhuvudet.
God Jul!


Missade svaret :) Vi sitter och skissar på ny exkursion faktiskt.