En bra sak med att vara vuxen är att man kan bestämma själv när och hur ofta det ska vara julafton. Baksidan är väl att man får hantera den ekonomiska baksmällan själv, men det tänkte jag inte älta i onödan i denna blog.

Årets första julafton inföll idag eftersom jag hämtat ut två trevliga paket från olika leverantörer. Förutom lite små trevligheter som märkfärg, märkband och sånt som så lätt åker med när man ändå har en varukorg igång så blev det en barkspade, två planteringsrör och en röjsåg.

Prylar


Mer prylar


Som alltid när det är dags för affär så har den föregåtts av tunga förhandlingar med mig själv, så här kommer lite resonemang kring nyköpen.

Jag har sett "Från stocksåg till skördare" allt för många gånger för att inte bli sugen på testa lite hederlig barkning. Dessutom tror jag det kan vara vettigt på något vindfälle jag har på mitt södra skifte. Det ligger ca 2 km från det skifte jag är mest så det blir inte så rationellt för mig att göra ved av det jag hugger där, men jag lämnar ogärna obarkad gran i skogen i rådande läge. Det blev en Bacho och den känns riktigt rejäl, men vi få se hur kaxig jag är när jag barkat min första stock. Rapport kommer.

I vår ska jag plantera lite. Inga volymer utan endast fylla ut några ytor som ser glesa ut i en granföryngring och se om jag kan få några tallar eller granar att överleva på en obeskogad gammal betesmark, där jag i så fall skulle ge mig på en riktig plantering längre fram. Jag hade först tänkt mig att skaffa stora barrotsplant, men efter att ha sullat för mycket med tiden blev det svårt att få tag på. Istället fick jag tag på en supertrevlig lokal aktör från vilken jag kan köpa täckrosplantor av både gran och tall. De är dessutom tinade, så jag kan hämta dem på morgonen och sätta igång direkt. Tyvärr var granen och tallen i olika storlek, så två rör var vad som krävdes för att få ordning på det hela. Verkar som att jag i år kommer lägga mer pengar på planteringsrör än på plant, men rören har jag ju kvar sen, så de kommer nog jobba igen sig på sikt. Planten ska jag hämta i slutet på april, så jag tror nog det blir ett inlägg om det då.

Till sist har jag också gått loss på en Husqvarna 545 FR. Alltså en kombimaskin med klinga, slykniv och tråd. Jag är väl bekant med uttryck som "varken hackat eller malet" och "fyrtio-fyrtio-maskin" men jag resonerade som så att mina behov är så begränsade att jag inte kan motivera varken inköp eller underhåll av två maskiner, samtidigt vill jag verkligen kunna både röja i skogen och röja undan gräs och sly. Jag är dessutom övertygad om att den stora begränsningen vad gäller röjekipagets kapacitet kommer att hålla i maskinen - jag tror den räcker helt enkelt.

Hela skörden


Det var väl det om inköp för den här gången, men det blir säkert julafton igen längre fram.

Sedan jag skrev sist har jag varit uppe ett par gånger. En dag hade jag en kompis med och oj va fort det gick att fylla järnhästen med bra lass och lika fort gick det att lossa. Det var dock innan vi packade hästen med fika och gav oss upp på en kulle där jag ska göra iordning en liten rastplats. Väl uppe släpade vi fram en tallstock från en tall jag fällt tidigare, och började "bygget" av bänk till grillplatsen. Sen satt vi där och la ved på brasan och grillade korv. I nästan två timmar. Så där försvann en god del av den arbetsdagen, men fint var det.

Bänk in the making


Lastat med fika


Sitter bra här


Efter lunchen gick vi ut i en granplantering jag har där jag sett att jag fått några toppbrott som är ganska nya, jag gissar att de kommit med den sista tunga blötsnön. Där kapade vi av det som var kvar av de brutna granarna och tog rätt på virket. För varje gran vi sågade ner satt vi ett blått band runt en fin gran som är tänkt att stå kvar. Jag ska nämligen gallra dessa granplanteringar, förhoppningsvis med start nästa vinter, och tänkte försöka ta ut ungefär varannan gran. För inte behöva tänka så mycket när jag väl står med sågen har jag tänkt gå runt före och stämpla gallringen med orangea band på de träd som ska bort och blå på de som ska få stå kvar. Naturen valde alltså orangea band på de granar som fick toppbrott, men vi fick välja ut några att spara i alla fall.

Trasig gran


Eftersom det börjar bli varmare ute sprayade jag alla stubbar, men funderade då på hur snabbt och hur långt rötan kan vandra ner. Jag har förstått att den är snabb, men är den så snabb och vandrar den så långt att det inte är värt att behandla en stubbe efter en gran som är av sju-åtta meter upp och stått så i ett par veckor? Glädjande nog var det i alla fall noll och ingen röta i de granar jag tog hand om, om det håller sig så kan det nog bli fina bestånd av mina granåkrar.

Imorgon bär det av till skogs igen, denna gång med fokus på sällskap och lugn med hund och sambo. Fast självklart tar jag med den nya röjsågen ändå, jag lär ju testa lite...

1 kommentar | Läst 786 ggr

Mer om bloggaren

erik

Juniorhuggare

Blev medlem: mån 17 okt 2005, 17:12

Erik åker till skogs
Döpte bloggen som en barnbok, för det här är en saga om en (förvirrad?) Stockholmare som ger sig ut i skogen på nya äventyr i tid och otid.

Kommentarer

av totte tor 18 apr 2019, 17:10
Väl uppe släpade vi fram en tallstock från en tall jag fällt tidigare, och började "bygget" av bänk till grillplatsen. Sen satt vi där och la ved på brasan och grillade korv. I nästan två timmar. Så där försvann en god del av den arbetsdagen, men fint var det.


Det vill till att ha ordning på prioriteringarna, och det verkar du ha. Tänker ofta på en liten aforism av Ingrid Sjöstrand: "Om du tycker livet flyr och dagarna går, ta dig då samman och gör nåt onyttigt." (Citerat ur minnet)

Mycket trevlig blogg!