Igår var jag till skogs igen, men blev inte så mycket jobb gjort då vädret var för tråkigt (runt nollan och snöblandat slaskregn). Dessutom dagen till ära fått med mig familjen som i mitt fall betyder sambo och hund. Några inspektionsrundor, ett spår till hunden och finlunch i stugan, inte fel det heller.

Finlunch


Hunden, Sajka, älskar att vara i skogen lika mycket som jag men jag har märkt att vi har lite olika ideér om hur en bra skogsdag ser ut. Jag började därför fundera på vilka saker jag brukar ägna mig åt i skogen och hur de passar att göra tillsammans med hunden.

För att få lite skön kvällstidningsfeeling på det hela tänker jag mig att det får bli i listform. Så här kommer top 10 aktiviteter att göra i skogen med Sajka. Den som gillar när glaset är halvtomt kan vända på siffrorna och se det som min top 10 aktiviteter som passar dåligt med Sajka, då de tio aktiviteterna rätt väl täcker in vad jag brukar pyssla med i skogen.

Sajka


10 Röja
I botten på listan hittar vi klassisk röjning med röjsåg. Har faktiskt inte hunnit röja något än på min fastighet än, så får gå på känsla här. Men känner inte för att gå och veva med en högljudd maskin med vass klinga och en lös hund i närheten. Jag gissar att hon skulle hålla sig borta från maskinen, men vågar inte chansa, och om hon bara ska hålla sig borta vad är då vitsen med att hon är med. Ska komma igång med röjning i vår, men det får bli utan hund.

Röjning får en hund av fem möjliga.
:o3

9 Såga och skota med motorsåg och järnhäst
Nära botten hittar vi såga och skota, som jag numer grupperar som en aktivitet. Det är möjligt att skotningen skulle kunna klättra högre på listan som separat aktivitet, men som jag jobbar nu med järnhästen passar det bättre att såga och skota vartefter vilket betyder att jag rycker igång såg och järnhäst om vart annat. För mycket arga maskiner och träd som rör på sig drar ner betyget.

:o3

8 Röja rågångar
Att gå längs en igenväxt rågång med röjsågen är nog lika illa som röjning på plats 10, men jag tänker att jag också kan bättra på befintliga gångar med en yxa i handen och en liten grensåg, i dessa lägen kan nog hunden vara med. En elektrisk kedjesåg skulle nog kunna vara bra i detta läge

:o3 :o3

7 Plantera
Här får jag gissa igen, då jag inte hunnit plantera något på fastigheten, men i vår ska jag testa lite grann. En inte allt för vågad gissning är att både plant och plantrör kommer uppfattas som leksaker och att minst en av tio granplant kommer gå åt i kamplek. Tror dock denna aktivitet kan ta sig i takt med att Sajka vänjer sig.

:o3 :o3 :o3

6 Trampa gräs
Detta han jag hunnit testa en del och märkt att Sajka tycker det går för långsamt och blir lite otålig. Då försöker hon antingen dra igång en lek vilket såklart stör i trampandet eller dra iväg på en egen tur vilket gör att jag får avbryta och kalla in henne. Men kortare stunder går det fint.

Tramphjälp


:o3 :o3 :o3

5 Viltskydda
Tall och asp är i första hand älgföda på min fastighet. För att ändra på detta har jag börjat exprimentera med frystejp, fårull och tallskydd. Återstår att se vad det blir av det. Hur som helst funkar det rätt bra med hunden, särskilt om träden inte står så tätt så det blir några steg också. Om jag ska skydda unga (låga) plant med fårull får jag dock se upp då Sajka plockar ner fårullen i samma takt som jag sätter upp den. Jag hoppas den ska funka bättre på älgarna.

:o3 :o3 :o3 :o3

4 Kontrollera rågångar
Betydligt högre upp på listan än röja rågångar hittar vi kontrollera rågångar som i grunden är en perfekt aktivitet tillsammans med Sajka. Tappar endast poäng på ett par teknikaliteter: Sajka skulle nog tröttna om man letade efter ett märke på samma plats för länge. Dessutom ligger några av dem så nära väg att jag gärna skulle ha henne i koppel, vilket drar ner helheten.

:o3 :o3 :o3 :o3

3 Stämpla gallringar
I höstas gick jag runt och målade på de träd jag tyckte skulle bort i det område jag börjat gallra i vinter. Detta är något jag tänkte fortsätta med då det kändes bra att inte behöva stå och välja så mycket när man hade sågen i hand. Dessutom var det en perfekt aktivitet att ha hunden med på.

Var är Sajka


:o3 :o3 :o3 :o3 :o3

2 Fika och vila i stugan
Att slappa och fika i stugan är en strålande aktivitet. Har dock märkt att både jag och Sajka vilar bättre och att fikan smakar bättre efter lite jobb, så det räcker ändå inte hela vägen till toppen.

Blöt och trött


:o3 :o3 :o3 :o3 :o3

1 Gå inventeringsrundor
Att gå runt och leta barkborreträd, leta vindfällen, planera röjningar, kolla diken, kolla betning, kolla föryngringar, planera stigar och allt man gör är perfekt med Sajka. Hon håller sig på lagom avstånd och gör en hel del egna inspektioner och verkar särskilt intresserad av spillningsinventering.

Jag hoppas det är sant att ägarens stövelspår är det bästa gödslet i skogen. Och jag hoppas ännu mer att det även gäller tassar, för då har jag god chans på fin tillväxt framöver.

Kollar av en granåker


:o3 :o3 :o3 :o3 :o3

När tar ni med hunden ut i skogen, och när får den stanna hemma?

Hej så länge


10 kommentarer | Läst 1572 ggr

Mer om bloggaren

erik

Juniorhuggare

Blev medlem: mån 17 okt 2005, 17:12

Erik åker till skogs
Döpte bloggen som en barnbok, för det här är en saga om en (förvirrad?) Stockholmare som ger sig ut i skogen på nya äventyr i tid och otid.

Kommentarer

av totte tis 19 mar 2019, 00:54
Ett riktigt trevligt blogginlägg och vilka härliga hundbilder!
av halvproffs tis 19 mar 2019, 09:00
Håller med Totte. Har bara haft jakthundar så det har varit svårt att haft dom med vid arbete i skogen förutom när dom var valpar.
Det är vär en vit älghund du har? Har den ingen jaktlust?
av lfq tis 19 mar 2019, 09:55
Eftersom jag i stort sett själv har ansvaret för hunden så är den med på allt utom när jag kör motor-och röjsåg. Vid röjning kan hon nog ligga kvar i bilen om jag sköter tankningen där.
av Erre tis 19 mar 2019, 10:25
Vår hund är med när jag kollar efter barkborreträd, vindfällen, planerar åtgärder, kollar planteringar. Dvs bara såna saker då jag rör mig och har tid att hålla koll på hunden.
av Mangan tis 19 mar 2019, 10:54
Köp en vanlig manuell stångsåg när du röjer rågångar, och en bra röjyxa/machete.
av sundelius tis 19 mar 2019, 11:19
Min hund är med mig 4 dagar i veckan. Därför har jag skaffat en mobil byssja och får ta den mer utspridda jobben på fredagar när jag är singel
Hunden trivs helt ok i byssjan. Visst får man planera arbete lite mer för hundens skull men jag tycker det funkar fint
av erik tis 19 mar 2019, 12:21
Tackar för alla kommentarer och tips, kul!

Det är en vit herdehund, hon har riktigt bra nos och är lätt att lära, så är lite sugen på att se om jag kan lära henna söka efter barkborregranar. Det vore häftigt om man fick till.

Jag har ju en liten stuga och hon trivs väldigt bra i bakluckan (vilar mest), så det funkar ju om jag ska göra en kortare insats med såg eller röjsåg, men vill inte lämna henne för länge heller, hon är rätt ung än. Bra tips om manuell stångsåg till rågångarna, bra funktion och god kontroll så man vågar hålla på medan hunden är med, sen kan jag ha den till stamkvistning också om andan faller på.

Erre, det låter som att du också ger det jag kallar inventeringsrundor fem hundar av fem möjliga :). Just det att man rör sig runt i lagom takt verkar göra stor skillnad om man jämför med att t.ex. trampa gräs, kanske inte så konstigt iofs, jag tycker inte det är så kul att vänta på folk jag heller.
av Erre tis 19 mar 2019, 14:08
Jepp. 5 av 5. 😁👍
av Tåndemåla tis 19 mar 2019, 21:24
Mitt jobb är betald skogspromenad med hund. Går som planläggare och har med allt mellan 1 och 7 hundar. Vanligast är 6 hundar. Gamlingen är med även när jag jobbar med annat.
av SHR ons 20 mar 2019, 22:32
Farsans jakthund är ju även en sällskapshund, och hon springer gärna med när han röjer och målar stigar. Med yxa då, inte röjsåg :grin: