I lördags åkte jag upp och testade lite körning med min (för mig) nya järnhäst. Tänkte skriva något här redan i söndags, men sen kom livet emellan och det har inte gett mig tid förens nu.

Det var rejält grått, 50 cm+ med snö och ett lätt regn. Inte optimala förhållanden alltså, men har man en ny pryl att testa så har man en ny pryl att testa. När det är mycket snö har jag ca 700 meter från plogad väg fram till kojan som har fått vara min "bas" när jag är i skogen. Efter min sena leverans av järnhästen till skogen helgen innan hade jag lämnat stakarna till vagnen i bilen och var tvungen att släpa med dem. Och sågen. Och bensindunken. Och ett spakblock, matsäck, vatten och allt vad det är. Det gick trögt genom snön, men med ett par hundra meter kvar gjorde jag det enda rätta - lämnade packningen på backen och gick och hämtade järnhästen, lika bra att den fick göra nytta direkt.

När packningen var framme vid huset gav jag mig ut med hästen och gallrade mig fram en bit i området jag håller på, efter en liten bit kom jag fram till en av de högar jag lämnat i skogen, lassade på den också på hästen och vände tillbaks. Hur hade det då gott, jo:

Dags att hämta packning


Hästen tar sig fram fint även på den tjocka snön, jag sjönk ner en hel del framför, men hästen åkte på. När man svängde så att den bara drog med ett band kunde den dock lossa lite i den lösa snön, men det var aldrig ett problem om man hjälpte den lite med handtaget.

Behöver ordna lite mer förvaring, fick ha soppadunken i vinschen


När man åkt en gång på ett ställe gick det väldigt mycket lättare att åka andra vändan och när man åkte tredje gången på samma sträcka var snön så bra packad av de första två vändorna att man kunde gå helt avspänd i spåret och knappt tänkte på att man hade en häst i hasorna.

Givet detta tänker jag att det kan bli väldigt bra kommande vintrar när man har sina "vägar" som man går och där det alltid kommer vara välpackat.

Lassat på (allt blött = blöt kameralins)


När jag väl var i gallringsskogen fällde jag lite olika beroende på hur trädet stod i förhållande till vagnen. Ibland rakt över vagnen, ibland snett bakåt i förhållande till vagnen osv. Jag upplevde inte att jag la mer tid på brossling när jag såg till att allt hamnade på vagnen än jag gjort när jag lagt virket i högar. Eftersom det dessutom är lagom med fikarast efter ett lass och jag då ska gå tillbaks till stugan har jag alltså gratis skotning :)

Ett lass


På tal om ett lass så upplever jag att den rymmer fullt tillräckligt med gallringsskog för min användning nu. Om jag ska börja sälja leveransvirke i framtiden vill jag nog lassa över på något som rymmer lite mer, mest för att jag då får en bit till att skota ut till där jag kan göra ett avlägg vid vägen.

Det var här det hände :)


Körde fast gjorde jag en gång också. Men efter att jag "gett upp" och tagit av hela lasset insåg jag det var ett rent SBS-fel. Jag hade gjort alltför höga stubbar i den höga snön och hängt maskinen på två stycken av dem. När jag väl insett att det var det som var problemet var det en lätt sak att komma loss, men det tog lite för lång tid att komma till den insikten.

Alltid bra att ha lite virke


Efter att ha lassat av städade jag upp bland lite virke jag samlat på mig och förvarar i ladan. Det låg tidigare så att det kunde blåsa in lite snö på det, men nu ligger det tryggt. Har hunnit bli svårt sugen på en solosåg eller liknande. Finns en del att göra och det känns bara fel att köpa en massa virke och släpa ut i skogen.

"Sol"


Hade tänkt sätta upp en 12V lampa i stugan också, men hann inte så långt denna gång. Skönt att se att solpanelen laddar batteriet även i mulet väder i alla fall. Känns bra att kunna ha en liten lampa och ladda telefon och sånt i stugan.

Det var nog det hela för den här gången, dags att planera nya äventyr!

5 kommentarer | Läst 729 ggr

Mer om bloggaren

erik

Juniorhuggare

Blev medlem: mån 17 okt 2005, 17:12

Erik åker till skogs
Döpte bloggen som en barnbok, för det här är en saga om en (förvirrad?) Stockholmare som ger sig ut i skogen på nya äventyr i tid och otid.

Kommentarer

av sundelius tor 14 feb 2019, 23:54
Spännande att få följa med på dina skogsäventyr
Väl skrivet
av totte fre 15 feb 2019, 00:07
Mycket trevligt inlägg, och så kul att följa nån som kör med järnhästen. :-bd
av halvproffs fre 15 feb 2019, 08:11
Håller med dom andra! Bra läsning och intressant när det handlar om nya saker.
av Uvskogen fre 15 feb 2019, 08:53
Trevligt med koja i skogen! Kanske en pulka att dra grejor på skulle bli en kombo? Den kan du ju lägga vikter på också för att få än effektivare "tramp ing" av snön.
Den jag har håller även för att köra på barmark.
Jag drar efter en fyrhjuling eller manuellt.
av Jonas S lör 16 feb 2019, 13:52
Fin lesing. Og kul att se att jernhesten tar seg fram bra i så mye snø. :)