Här kommer en uppdatering från gallringsskogen. Tre dagar med gallring och idag, som blev lite av en vilodag. Jag tog biltur och hälsade på min syster med familj som firade sportlov 45 minuter från min fastighet. Passade på att låna deras dusch och proviantera lite.

Gallringen rullar på. ÅJag har hittat en metod och det går sakta men säkert framåt. Nu går jag rad för rad med järnhästen (som alltså tar sig fram utan väg och utan att skada något även i den ogallrade skogen med 1800 stammar/ha) och fäller över vagnen som då blir bänk. Efter kapning ligger då första biten redan över lasset så att jag kan vrida upp den. Andra och ev. Tredje ligger inte så långt borta.

Går ändå och funderar på hur jag kan få till skotningen bättre. Dels tar den ganska mycket av tiden men framför allt så är den väldigt tung nu när jag kör fallande längder. Jag siktar på att inte göra förstabiten så mycket över fyra meter, så tar jag hellre en lite längre när diametern gått ner lite. En bättre vinchlösning står också högt på önskelistan.

Lite bilder från äventyret:

Såhär brosslade jag innan jag kom på att jag skulle fälla över hästen


Ungefär såhär fäller jag nu, hästen får vara bänk


En gång fastnade boggien i leran, då fick jag dra varje stock över hästen och upp på traven. Backar in efter den incidenten...


Nuvarande trave, härifrån går färden med min snälle rågrannes traktor ut till bilväg. Ska gå att hämta här med timmerbil utan släp en bra vinter - i år, not so much


De grisigare grisarna får åka ut såhär


Gallrade grader till höger, ogallrat till vänster


Kvällarna bjuder på lite fin himmel


Och till slut en vårhälsning från dikeskanten. Ur led är tiden:)


2 kommentarer | Läst 381 ggr

Mer om bloggaren

erik

Juniorhuggare

Blev medlem: mån 17 okt 2005, 17:12

Erik åker till skogs
Döpte bloggen som en barnbok, för det här är en saga om en (förvirrad?) Stockholmare som ger sig ut i skogen på nya äventyr i tid och otid.

Kommentarer

av totte tis 25 feb 2020, 20:43
Bra rapport, trevligt att se och läsa. Snyggt gallringsjobb gör du och det är lite extra kul att läsa om en sån här lite udda maskin som järnhästen.
av Erre tis 25 feb 2020, 21:47
Det rullar på!
Bra kämpat.

Skönt att kunna åka till civilisationen och duscha lite.